Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Частина2.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
16.12.2018
Размер:
1.59 Mб
Скачать

Варіанти завдань

Варіант 1

  1. Створіть таблицю, що складається з шести стовпців і семи рядків. При цьому застосуйте один зі способів автоформатування таблиці.

  2. Перший рядок таблиці повинен містити назви стовпців "№", "П.І.Б. студента", "Історія України", "Вища математика", "Мікроекономіка ", "Середній бал студента".

  3. Встановіть ширину першого стовпця 1,4 см, другого — 4,5 см, шостого — 2,6 см, а стовпці 3-5 вирівняйте по ширині.

  4. Введіть дані в кожну комірку кожного рядка таблиці, використовуючи прізвища, імена та по батькові студентів своєї групи (оцінки довільні 2, 3, 4, 5). Для введення основного тексту користуйтесь шрифтом Times New Roman, розмір 12.

  5. Між третім і четвертим рядками вставте три додаткових рядки і внесіть в них дані.

  6. Перед шостим стовпцем вставте один стовпець, назвіть його "Філософія" і заповніть оцінками.

  1. Повторно вирівняйте стовпці 3-6 таблиці по ширині.

  2. В останній стовпець таблиці вставте формули, за якими розраховують середній бал кожного студента.

  3. Відсортуйте дані таблиці за вмістом другого стовпця.

  1. Додайте в кінець таблиці ще один рядок, об'єднайте перші дві комірки останнього рядка і введіть у них текст "Сума балів ", а в комірки 3-6 — формули, за якими розраховують суму балів усіх студентів з кожного предмета.

  2. Встановіть висоту рядків 1 см і вирівняйте всі рядки таблиці по ви соті починаючи з другого.

  3. Комірки останнього стовпця таблиці починаючи з другої до передостанньої включно поділіть на дві комірки та використайте другу з них для заповнення даними, що відповідають середньому балу студента на попередній сесії.

  4. Поділіть комірки 3-6 стовпців першого рядка на дві частини по горизонталі та використайте нижню частину для запису прізвища викладача. Збережіть документ у власній папці “Мои документы” під назвою "ЛР5.dос".

  5. Використайте команду "Заголовки" для перенесення першого рядка на наступні сторінки, додайте рядки в таблицю та переконайтеся, що перший рядок перенесено. Здайте роботу на перевірку викладачу.

Варіант 2

  1. Створіть таблицю замовлень, що складається з п'яти стовпців і п'яти рядків. При цьому застосуйте один зі способів автоформатування таблиці.

  2. Перший рядок визначте як шапку заголовка таблиці з назвами стовпців "№", "Підприємство", "Замовлення", "Сплачено", "Баланс".

  3. Встановіть ширину першого стовпця 1,4 см, другого — 3,3 см, п'ятого — 2,7 см, стовпці три і чотири вирівняйте по ширині.

  4. Введіть дані в кожну комірку кожного рядка таблиці, використовуючи номер замовлення, назви компаній, суми замовлень і суми оплати за кожним замовленням, а останній стовпець залиште порожнім. Для введення тексту користуйтесь шрифтом Arial, розмір 12.

  5. Між третім і четвертим рядками вставте два додаткові рядки і внесіть в них дані.

  1. Перед третім стовпцем вставте один стовпець, назвіть його "Дата " і внесіть у нього дати замовлень.

  2. Повторно вирівняйте четвертий і п'ятий стовпці таблиці по ширині.

  3. В останній стовпець вставте формули, за якими розраховують баланс замовлення (сума оплати — сума замовлення).

  4. Відсортуйте дані другого стовпця за абеткою.

  1. Додайте в кінець таблиці ще один рядок, об'єднайте перші три комірки останнього рядка і введіть в них текст "Разом ", а в комірки четвертого і п'ятого стовпців — формули, за якими розраховують суми всіх замовлень і оплат.

  2. Виберіть висоту рядків 1 см і вирівняйте всі рядки таблиці по висоті починаючи з другого.

  3. Комірки третього стовпця таблиці починаючи з другої до перед останньої включно поділіть на дві комірки та використайте другу з них для введення дати оплати замовлення (будь-яка дата, не раніша за першу).

  4. Додайте перший рядок таблиці, об'єднайте у ньому всі комірки і введіть назву "Форма № 1022". Збережіть документ у власній папці “Мои документы” під назвою "ЛР5.doc".

  5. Використайте команду "Заголовки" для перенесення першого рядка на наступні сторінки, додайте рядки в таблицю та переконайтеся, що перший рядок перенесено. Здайте роботу на перевірку викладачу.

Варіант 3

  1. Створіть таблицю виборів до Верховної Ради України, що складається з чотирьох стовпців і п'яти рядків. Застосуйте один зі способів автоформатування таблиці.

  2. Перший рядок визначте як шапку заголовка таблиці з назвами стовпців "№", "Партія", "Отримано голосів", "Відсоток".

  3. Встановіть ширину першого стовпця 1,6 см, другого — 4,4 см, а третій і четвертий вирівняйте по ширині.

  4. Введіть дані в кожну комірку кожного рядка таблиці, використовуючи порядковий номер, назви українських партій, кількість отриманих голосів виборців (будь-які числа від 1 до 9000000), а останній стовпець залиште порожнім. Для введення тексту користуйтесь шрифтом Times New Roman, розмір 12.

  1. Між третім і четвертим рядками вставте додатковий рядок і внесіть в нього дані.

  2. Перед третім стовпцем вставте один стовпець шириною 2,4 см, назвіть його "Дата створення" і заповніть датами створення партій (від 01.01.00 до 31.08.05).

  3. Четвертий стовпець зробіть шириною 3,5 см, а останній — 2,5 см.

  4. В останній стовпець вставте формули, за якими розраховують відсоток отриманих партіями голосів, якщо виборців в Україні приблизно 29 000 000.

  5. Відсортуйте дані за вмістом четвертого стовпця таблиці за зменшенням отриманих голосів.

  1. Додайте в кінець таблиці ще один рядок, об'єднайте перші три комірки останнього рядка і введіть у них текст "Разом ", а в комірки четвертого і п'ятого стовпців — формули, за якими розраховують кількість всіх виборців, що проголосували, і загальний відсоток участі у виборах.

  2. Виберіть висоту рядка 1 см і вирівняйте їх висоту починаючи з другого.

  3. Комірки третього стовпця починаючи з другої до передостанньої включно поділіть на дві комірки та використайте другу з них для введення дати реєстрації партії (будь-яка дата, не раніша за першу).

  4. Додайте перший рядок таблиці, об'єднайте у ньому всі комірки і введіть назву "Вибори до Верховної Ради України у 2006 р. ". Збережіть документ у власній папці “Мои документы” під назвою "ЛP5.doc".

  5. Використайте команду "Заголовки" для перенесення першого рядка на наступні сторінки, додайте рядки в таблицю і переконайтесь у перенесенні першого рядка таблиці. Здайте роботу на перевірку викладачу.

Варіант 4

  1. Створіть таблицю продажу принтерів, що складається з п'яти стовпців і чотирьох рядків. Застосуйте один зі способів автоформатування таблиці.

  2. Перший рядок визначте як шапку заголовка таблиці з назвами стовпців "№", "Тип принтера", "Кількість", "Ціпа", "Вартість".

  3. Встановіть ширину першого стовпця 1,5 см, другого — 3,5 см, третього — 2 см, а четвертий і п'ятий вирівняйте по ширині.

4. Введіть дані в кожну комірку таблиці, використовуючи порядковий номер, назви принтерів (Epson, HP тощо), їх кількість (від 1 до 20), ціну (від 800 до 1500), а останній стовпець залиште порожнім. Для введення тексту користуйтесь шрифтом Times New Roman, розмір 12.

5. Між третім і четвертим рядками вставте додатковий рядок і внесіть у нього дані.

  1. Перед третім рядком вставте один стовпець шириною 2,5 см, назвіть його "Формат " і заповніть датами (A3 або А4).

  2. Повторно вирівняйте ширину п'ятого і шостого стовпців таблиці.

  3. В останній стовпець таблиці вставте формули, за якими розраховують вартість проданих принтерів (ціна х кількість).

  4. Відсортуйте дані другого стовпця за абеткою.

  1. Додайте в кінець таблиці ще один рядок, об'єднайте перші три комірки останнього рядка і введіть у них текст "Разом", а в комірки четвертого і шостого стовпців — формули, за якими розраховують кількість всіх проданих принтерів та їх загальну вартість.

  2. Виберіть висоту рядків 1 см і вирівняйте їх висоту починаючи з другого.

  3. Комірки п'ятого стовпця починаючи з другої до передостанньої включно поділіть на дві комірки та використайте другу з них для введення попередньої ціни цього принтера.

  4. Додайте перший рядок таблиці, об'єднайте в ньому всі комірки і введіть назву "Продаж принтерів в І кварталі 2005р. ". Збережіть документ у власній папці “Мои документы” під назвою "ЛP5.doc".

  5. Використати команду "Заголовки" для перенесення першого рядка на наступні сторінки, додайте рядки в таблицю і переконайтесь, що перший рядок перенесено. Здайте роботу на перевірку викладачу.

Варіант 5

  1. Створіть таблицю продажу комп'ютерної літератури, що скла дається з п'яти стовпців і чотирьох рядків. Застосуйте один зі способів автоформатування таблиці.

  2. Перший рядок визначте як шапку заголовка таблиці з назвами стовпців "№ ", "Назва книги ", "Ціна ", "ПДВ ", "Вартість".

  3. Встановіть ширину першого стовпця 1,6 см, другого — 4,1 см, третього — 2,1 см, а четвертий і п'ятий стовпці вирівняйте по ширині.

  1. Введіть дані в кожну комірку таблиці, використовуючи порядковий номер, назви книг або підручників (назви довільні), ціну (від 20 до 200), а два останніх стовпці залиште порожніми. Для введення тексту користуйтеся шрифтом Times New Roman, розмір 12.

  2. Між третім і четвертим рядками вставте додатковий рядок і внесіть у нього дані.

  3. Перед третім стовпцем вставте один стовпець шириною 3 см, назвіть його "Дата" і заповніть датами виходу книг (від 01.01.01 до 31.12.05).

  1. Повторно вирівняйте ширину п'ятого і шостого стовпців таблиці.

  1. В передостанній стовпець введіть формулу для розрахунку ПДВ (ціна / 5), а в останній вставте формулу для розрахунку вартості книг (ціна + ПДВ).

  2. Відсортуйте дані таблиці за вмістом третього стовпця за збільшенням дат виходу книг.

  1. Додайте в кінець таблиці ще один рядок, об'єднайте перші три комірки останнього рядка і введіть у них текст "Разом", а в комірку шостого стовпця — формулу для розрахунку загальної вар тості всіх книг.

  2. Виберіть висоту рядка 1 см і вирівняйте їх висоту починаючи з другого.

  3. Усі комірки третього стовпця починаючи з другої до передостанньої включно, поділіть на дві комірки та використайте другу з них для введення дати попереднього накладу книги (будь-яка дата, не раніша за першу).

  4. Додайте перший рядок таблиці, об'єднайте у ньому всі комірки і введіть текст "ПП. «Анжеліка» пропонує". Збережіть документ у власній папці “Мои документы” під назвою "ЛP5.doc".

  5. Використайте команду "Заголовки" для перенесення першого рядка на наступні сторінки, додайте рядки в таблицю і переконайтеся, що перший рядок перенесено. Здайте роботу на перевірку викладачу.

Варіант 6

  1. Створити таблицю передплати на періодику, що складається з 5 стовпців і 4 рядків. Застосуйте один зі способів автоформатування таблиці.

  2. Перший рядок визначте як шапку заголовка таблиці з назвами стовпців "№", "Назва", "Кількість", "Ціна", "Вартість".

  1. Встановіть ширину першого стовпця 1,4 см, другого — 3,7 см, третього — 2,4 см, а четвертий і п'ятий стовпці вирівняйте по ширині.

  2. Введіть дані в кожну комірку таблиці, використовуючи порядковий номер, назву видання ("Голос України", "ФАКТИ" тощо), кількість випусків за рік (від 12 до 250), ціну (від 0,30 до 2,50), а останній стовпець залиште порожнім. Для введення тексту користуйтесь шрифтом Times New Roman, розмір 12.

  3. Між третім і четвертим рядками вставте додатковий рядок і внесіть у нього дані.

  4. Перед третім стовпцем вставте один стовпець шириною 1,5 см, назвіть його "Тип" і заповніть інформацією про тип видання: газета чи журнал (Г або Ж).

  5. Повторно вирівняйте ширину п'ятого і шостого стовпців таблиці.

  6. В останній стовпець введіть формулу для розрахунку вартості ви дання (ціна х кількість).

  1. Відсортуйте дані другого стовпця за абеткою.

  1. Додайте в кінець таблиці ще один рядок, об'єднайте перші три комірки останнього рядка і введіть у них текст "Разом", а в комірку шостого стовпця введіть формулу для розрахунку загальної вартості всіх видань.

  2. Виберіть висоту рядка 1 см і вирівняйте їх висоту починаючи з другого.

  3. Комірки п'ятого стовпця починаючи з другої до передостанньої включно поділіть на дві комірки та використайте другу з них для введення ціни видання в минулому році (будь-яке число, не менше за перше).

  4. Додайте перший рядок таблиці, об'єднайте в ньому всі комірки і введіть текст "Преса України ". Збережіть документ у власній папці “Мои документы” під назвою "ЛP5.doc".

  5. Використайте команду "Заголовки" для перенесення першого рядка на наступні сторінки, додайте рядки в таблицю і переконайтеся, що перший рядок перенесено. Здайте роботу на перевірку викладачу.

Лабораторна робота 6

"Списки, закладки, посилання,

зноски і назви"

Теоретичні відомості та рекомендації

Списки

У редакторі Word під списками розуміють кілька поспіль розташованих абзаців, що пронумеровані або відмічені якимось маркером. Наявність відмітки абзацу маркером чи номером є характеристикою абзацу. Тому після натискання клавіші Enter перед маркером абзацуотримаємо новий абзац з такими ж властивостями, тобто наступний елемент списку.

Щоб кілька абзаців оформити як маркований або нумерований список, треба:

  • виділити ці абзаци;

  • натиснути кнопку "Маркеры" або "Нумерация"на панелі

інструментів "Форматирование ".

Щоб відмінити маркування або нумерацію, потрібно:

  • виділити потрібні абзаци;

  • натиснути відповідну кнопку на панелі інструментів "Форматирование ".

Більше можливостей надає діалогове вікно Список (команда меню Формат/Список). Після виділення абзаців, що мають бути перетворені у список, слід виконати такі дії:

  • викликати це діалогове вікно командою Формат/Список;

  • вибрати потрібну вкладку ("Маркированный ", "Нумерованный ");

  • вибрати необхідний варіант списку або "Нет "для відміни маркування чи нумерації.

Використовуючи додаткові кнопки у діалоговому вікні "Список", можна змінювати стандартні параметри виділеного стилю маркованого чи нумерованого списку.

• Для маркованого списку:

- за допомогою кнопки "Рисунок" можна переглянути, а потім вибрати один із зразків маркерів;

- кнопка "Изменить" надає можливість використати як маркер один із символів встановлених у Windows шрифтів, а також встановити відступи в списку для маркера та тексту.

• Для нумерованого списку:

  • за допомогою перемикачів "начать заново" і "продолжить " можна змінити початковий номер списку;

  • натисканням кнопки "Изменить" можна змінити формат номера, його шрифт, вигляд нумерації (літери, римські та арабські цифри), положення номера відносно тексту, встановити нумерацію з будь-якого номера.

• Для обох списків:

- кнопка "Сброс" повертає стандартні параметри маркерів і номерів списків.

У редакторі Word списки можуть створюватися автоматично, якщо у діалоговому вікні "Автозамена " (пункт меню "Сервис ") на вкладці "Автоформат при вводе" у підрозділі "Применять при вводе к" увімкнено режими "маркированным спискам", "нумерованным спискам ".

Щоб автоматично створився маркований список, на початку рядка документа потрібно:

  • набрати один із символів " * " , " > " або " - ";

  • натиснути клавішу Spacebar> (пробіл) або Таb;

  • набрати один чи більше символів;

  • натиснути клавішу Enter.

Щоб створити автоматично нумерований список, спочатку треба набрати цифру чи символ (латинський) з крапкою ("1.", "А.", "і." або "а."), а далі діяти так само, як для маркованого списку.

Щоб кілька абзаців оформити як багаторівневий (маркований чи нумерований) список, потрібно:

  • виділити ці абзаци;

  • викликати діалогове вікно "Список " (команда "Формат/ Список");

  • вибрати вкладку "Многоуровневый";

  • визначитися з варіантом багаторівневого списку (чи вибрати варіант "Hem" для відміни багаторівневого маркування чи нумерації);

  • натиснути кнопку "ОК".

У результаті цих дій виділені абзаци будуть оформлені як елементи багаторівневого списку найвищого рівня. Далі треба відповідно до потрібної структури списку зменшити (або згодом збільшити) рівень конкретних абзаців за допомогою кнопок "Увеличить отступ" чи "Уменьшить отступ"панелі інструментів "Форматирование" або комбінації клавіш Тab чи Shift+Tab.