Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Частина2.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
16.12.2018
Размер:
1.59 Mб
Скачать

Редагування графічних об’єктів

При роботі у редакторі Word зі створеними графічними об'єктами користувач має розширені можливості для виділення об'єктів, розкладання на складові або об'єднання частин у ціле, форматування елементів, переміщень, поворотів і зміни розмірів елементів або об'єкта загалом. Для багатьох дій з редагування елементів графічного об'єкта їх потрібно виділити.

Для виділення одного елемента потрібно розташувати курсор миші на межі елемента, щоб курсор змінив свій вигляд па чотиринапрямну стрілку, й натиснути ліву кнопку миші. Елемент буде виділений маркерами розміру.

Для виділення кількох елементів потрібно такі елементи виділяти при натиснутій клавіші Shift. Інший спосіб — скористатися кнопкою "Выбор объектов'панелі інструментів "Рисование " і мишею розтягнути прямокутник вибору так, щоб він охоплював всі потрібні графічні елементи. При звільненні лівої кнопки миші виділяються всі елементи, що потрапили до прямокутника. Щоб повернутися до режиму роботи з текстом документа, потрібно відпустити кнопку "Выбор объектов".

Для групування об'єктів необхідно виділити потрібні об'єкти та з контекстного меню виділених об'єктів вибрати команду "Группировка/ Группировать". Можна також команду "Группировать" вибрати з меню, що відкривається після натискання кнопки

(для Word2000)або (для Word 2003)панелі інструментів "Рисование"

Для розгрупування об'єктів необхідно виділити потрібну групу і з контекстного меню виділених об'єктів вибрати команду "Группировка / Разгруппировать". Можна також команду "Разгруппировать" вибрати з меню, що відкривається після натискання кнопки "Действия"(для Word2000)або

(для Word 2003) панелі інструментів "Рисование ".

Набір наявних можливостей форматування залежить від типу елемента. Для форматування потрібні елементи повинні бути виділені. Відформатувати рисунок можна кількома способами.

  • 3 контекстного меню виділених об'єктів вибрати команду "Формат автофигуры" й у діалоговому вікні "Формат автофигуры " за допомогою відповідних вкладок здійснити перетворення виділених елементів, встановивши потрібні атрибути кольору, текстури, ліній, стрілок, розміру, положення, обтікання текстом. До вказаного діалогового вікна можна також отримати доступ, скористав шись командою "Формат/ Автофигура" головного меню або двічі клацнувши мишею на виділених елементах.

  • Виконати потрібне форматування елементів можна також за до помогою відповідних кнопок панелі інструментів "Рисование". Для зміни розміру об'єкта можна скористатися маркерами, що

з'являються при його виділенні. При розміщенні курсора миші на вказаних маркерах він змінює вигляд на двонапрямну стрілку, що є ознакою готовності до виконання масштабування.

Якщо при переміщенні кутових маркерів утримувати натиснутою клавішу Shift, співвідношення ширини й висоти буде збережено.

Утримування при переміщенні кутових маркерів натиснутою клавіші Ctrl дає змогу масштабувати об'єкт відносно центру.

Для переміщення об'єкта треба його виділити і розташувати на ньому курсор миші. Вигляд курсора змінюється при цьому на чотиринапрямну стрілку. Натисніть ліву кнопку миші і, утримуючи її, перемістіть об'єкт у нове положення.

Якщо в кінцевому положенні перед тим, як відпустити ліву кнопку миші, натиснути клавішу Ctrl, відбудеться не переміщення, а копіювання об'єкта.

Якщо при переміщенні об'єкта потрібно обмежитися виключно вертикальним або горизонтальним напрямками, можна додатково натиснути та утримувати клавішу Shift.

Якщо необхідно точніше розмістити об'єкт у документі, його можна переміщувати по одному пікселю за крок за допомогою клавіш керування текстовим курсором при натиснутій клавіші

Якщо необхідно розташувати об'єкт у конкретному місці сторінки, то в діалоговому вікні "Формат автофигуры", вибравши вкладку "Положение ", введіть координати у поля "По горизонтали " та "По вертикали ".

Для обертання або віддзеркалення об'єкта треба, виділивши

об'єкт, натиснути кнопку "Свободное вращение"на панелі

інструментів "Рисование". Крім того, кнопка "Действия" панелі інструментів "Рисование " дає доступ до підменю "Повернуть/отразить", з якого можна вибрати потрібне обертання.

Розміщення тексту та графічних об'єктів

При роботі у редакторі Word з графічними об'єктами користувач може також створювати так звані виноски різного типу (для розміщення пояснень, коментарів), розташовувати текстову інформацію на графічних об'єктах, утворювати різні ефекти обтікання об'єкта текстом, змінювати порядок розташування об'єктів і тексту, що накладаються один на одного, вибирати те, що буде на передньому плані.

Для додавання до автофігури тексту необхідно виділити її як об'єкт й скористатися командою контекстного меню (яке відкривається клацанням правою кнопкою миші) "Добавить текст". У текстовому вікні, що при цьому з'являється, набрати текст, використовуючи стандартні можливості для форматування, вирівнювання тексту, вибору його орієнтації.

Для вставлення написів треба скористатися кнопкою "Надпись"

панелі інструментів "Рисование", вибрати за допомогою миші

місце розташування текстового прямокутника і ввести інформацію. Для створення ефекту обтікання графічного об'єкта текстом необхідно виділити об'єкт і скористатися командою контекстного меню "Формат автофигуры". Відкриється діалогове вікно "Формат автофигуры ", в якому треба скористатися вкладкою "Обтекание " і задати у відповідний спосіб обтікання тексту навколо графічного об'єкта. Щоб викликати це діалогове вікно, можна також звернутися до команди "Автофигура" з пункту меню "Формат " або двічі клацнути мишею на графічному об'єкті.

Для додавання до графічного об'єкта виноски треба скористатися кнопкою "Автофигуры" панелі інструментів "Рисование" і підменю "Выноски" вибрати потрібний тип виноски з галереї типів. Після чого за допомогою миші можна вибрати місце та розмір виноски, а також визначити точку на об'єкті, на яку вказуватиме напис. Далі ввести та відформатувати текст у вікні виноски.

Документ у редакторі Word складається з чотирьох рівнів (шарів):

  • переднього плану;

  • тексту;

  • заднього плану;

  • колонтитулів.

Якщо об'єкт верхнього рівня накладається на зображення нижнього рівня, то зображення не буде видно і, навпаки, якщо всі верхні рівні порожні в даному місці зображення, то буде видно його нижній рівень. Наприклад, текст можна розташувати перед рисунком і накласти його на зображення рисунка. За замовчуванням всі створені рисунки розташовуються на передньому плані.

Для зміни рівня розташування об'єкта треба виділити цей об'єкт і скористатися у контекстному меню (яке відкривається правою кнопкою миші) підменю "Порядок", вибравши одну з команд:

  • "На передний план";

  • "На задний план";

  • "Переместить вперед";

  • "Переместить назад";

  • "Поместить перед текстом";

  • "Поместить за текстом"

Підменю "Порядок" можна також викликати з меню "Действия" на панелі інструментів "Рисование". Наприклад, якщо треба розташувати рисунок за текстом, то виділіть цей рисунок і виконайте команду "Действия/Порядок/Поместить за текстом".