Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Частина2.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
16.12.2018
Размер:
1.59 Mб
Скачать

Контрольні питання

  1. Як провести пряму лінію під кутами О, ЗО, 45, 60, 90°?

  2. Як створити квадрат або коло?

  3. Як зробити ефекти тіні та об'єм для фігури?

  4. Як зробити текстурну заливку для фігури?

  5. Як розташувати текст на поверхні фігури?

  6. Як зробити поворот фігури чи її відображення?

  7. Як встановити виноски в документі?

  8. Що таке "Надпись "?

  9. Які способи виділення групи елементів підтримує редактор Word!

  1. Що означає команда "Группировать"!

  2. Що означає команда "Разгруппировать "?

  3. Які способи точного визначення положення об'єктів надає користувачеві редактор Word!

  4. Як можна переміщувати об'єкт по одному пікселю за крок?

  5. Як можна змінювати розмір рисунку зі збереженням пропорцій?

  6. Як потрібний елемент розташувати на першому (другому) плані?

Лабораторна робота 8 "Створення графічних об’єктів і робота з ними" (частина 2)

Теоретичні відомості та рекомендації

У редакторі Word існує багато можливостей для вставлення додаткових графічних об'єктів, що були створені іншими прикладними програмами. До таких об'єктів належать зовнішні ілюстрації, таблиці Excel та. ін. Крім того, для зручності користувачів до редактора Word вбудовані прикладні програми для створення додаткових графічних об'єктів, зокрема редактори фігурного тексту, діаграм і математичних формул.

Зовнішні ілюстрації

Для вставлення зовнішнього рисунка (ілюстрації або фотографії) треба виконати команду "Вставка/Рисунок" (рис. 8.1). За цією командою відкривається підменю, в якому треба зазначити тип графічного об'єкта.

Рис. 8.1. Меню вставлення ілюстрації

За командою "Картинки" відкривається вікно колекції (галереї) кліпів (рисунків) пакета Microsoft Office з великою кількістю професійно зроблених рисунків, що допомагають оформити документ графічними зображеннями. Спочатку треба вибрати кліп і натиснути кнопку "Вставить". Після цього рисунок з'явиться в тексті на місці знаходження курсору.

За командою "Из файла" відкривається вікно "Добавить рисунок", в якому треба зазначити тип графічного файла з малюнком, його назву і натиснути кнопку "Вставить". Після цього малюнок з'явиться у позиції тексту, де розміщується текстовий курсор.

За командою "Автофигуры" (рис. 8.1) на екрані з'явиться панель інструментів "Рисование". На цій панелі є підменю "Автофигуры", яке використовують при створенні рисунків засобами редактора Word.

Фігурний текст

Фігурним текстом називається декоративний художній текст, що може бути нахилений (скісний), обернений або розтягнутий (рис. 8.2).

Рис 8.2. Фігурний текст

Крім того, фігурний текст може мати тінь, розташовуватися вздовж кривої або бути вписаний у деяку фігуру. Фігурний текст належить до графічних об'єктів, тому для його редагування можна використовувати кнопки панелі "Рисование", наприклад, для заливання тексту кольором.

Для вставлення фігурного тексту треба виконати команду "Объект WordArt" (див. рис. 8.1) або натиснути кнопку "Добавить объект WordArt" на панелі "Рисование". Потім у відкритому вікні вибрати зразок фігурного тексту і натиснути кнопку "ОК".

Для редагування фігурного тексту треба двічі клацнути на ньому і у діалоговому вікні "Изменение текста WordArt" набрати новий текст і натиснути кнопку "ОК".