Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Буд.конструкції.doc
Скачиваний:
172
Добавлен:
19.12.2018
Размер:
822.27 Кб
Скачать

6.6. Стики балок

Стики балок бувають заводськими та монтажними.

Необхідність у влаштуванні стиків елементів, які складають балку, може виникнути в двох випадках:

  1. якщо довжина наявного на заводі металопрокату виявляється меншою довжини елементів балки, або якщо необхідно змінювати переріз елементів по довжині (наприклад поясу, див. вище). Ці стики виконуються на заводі і називаються заводськими;

  2. якщо розміри та вага балок обмежуються умовами транспортування (розмірами та вантажопід’ємністю транспортних засобів). В цьому випадку балки розбиваються на окремі частини (відправні марки), перевозяться від заводу до місця будівництва окремо і остаточно стикуються на будівельній площадці. Такі стики називаються монтажними або укрупнювальними.

Наприклад, при транспортуванні залізницею – висота відправної марки до 3,7 м; ширина до 3,25 м; довжина: для двоосної платформи – до 10 м (маса 16,5 т), для двох платформ – до 20 м (маса до 33 т), для платформ вантажепід’ємністю 50т – до 13 м.

При транспортуванні автотранспортом розміри марок залежать від розмірів кузова або трайлера і їх вантажопід’ємності.

Стики прокатних балок.

Здійснюються порівняно рідко, оскільки прокатні балки в більшості випадків мають прольоти менші, ніж довжина прокату (lпрокату – 12 м).

Стики виконуються двома способами:

  1. зварюванням встик (самий простий спосіб);

В перерізі з Mmax його можна влаштовувати, якщо шов в розтягнутій полиці має Rwy= Ry, тобто при фізичному контролі якості швів. При візуальному контролі стик виконується в перерізі, де

Rwy 0,85Ry

M  Mmax  = Mmax  = 0,85Mmax ;

Ry Ry

  1. за допомогою накладок.

Розташовується стик в любому місці при відповідному розрахунку накладок і швів. Такий стик, як правило, є монтажним.

Стики зварних складених балок.

А. Заводські стики

Заводські стики поясів та стінки складених балок здійснюють з'єднанням листів до їх зібрання в балку, при цьому враховуються певні конструктивні вимоги: стик стінки не повинен співпадати з ребром жорсткості (віддалення не менше 10 tw), з місцем примикання балок настилу та другорядних балок і т.ін. Як правило, стики поясів не співпадають зі стиками стінки.

На заводах шви в стиках виконують з фізичним контролем якості швів, а тому вони рівноміцні з основним металом і проектуються конструктивно.

Якщо не використовуються фізичні методи контролю якості швів, то стик розтягнутого поясу в перерізі з Mmax роблять або косим (∟60° до осі балки), що гарантує його рівноміцність з основним металом, або переносять стик в те місце балки, де напруження в поясі

  Rwy=0,85Ry .

Стики стиснутого поясу та стінки виконують завжди прямими в будь яких місцях.

Б. Монтажні стики

Монтажний стик поясів і стінки проектується завжди в одному перерізі.

Оскільки на монтажній площадці зварювання виконується, як правило, без використання фізичних засобів контролю якості, то монтажні шви рівноміцні основному металу тільки при стиску (Rwy=Ry), а в розтягнутому поясі Rwy=0,85Ry. В цьому випадку в перерізі з M=Mmax для розтягнутого поясу приймають косий шов, а для стиснутого поясу і стінки – прямий.

Я кщо на монтажі застосовуються фізичні засоби контролю якості швів, то всі шви виконують прямими. Вони є рівноміцними з основним металом і можуть влаштовуватися в будь якому місці.

Покажемо стик до виконання монтажного зварювання.

Спочатку зварюють поперечні стикові шви стінки 1 і поясів 2, які мають найбільшу поперечну усадку. Залишені не завареними на заводі ділянки поясних швів довжиною 500мм дають можливість поясним листам дещо витягнутися при усадці швів 2. Останніми заварюють поясні шви 3, які мають незначну поздовжню усадку.

З азор в стику залишають конструктивно 2 мм, а кромки поясних листів в місцях швів спеціально обробляють для забезпечення повного проварювання.

Монтажні стики складених балок за допомогою болтів.

Якщо при монтажі використовуються болти, то монтажний стик проектується на високоміцних болтах з накладками.

П лоща перерізу накладок повинна бути не меншою площі перерізу перекриваємих елементів балки. Розрахунок стиків проводять для кожного елемента окремо.

Число “n” високоміцних болтів, які прикріплюють накладки до поясу, визначають за зусиллям, яке може бути передане через накладки (тобто за несучою здатністю накладок).

Fн=Aн·Ry· c .

15