Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Koreyskaya_kuhnya_Shapovalova.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
20.12.2018
Размер:
126.88 Кб
Скачать

2. Рельєф, географічні зони

Протяжність сухопутних кордонів Кореї 1400 км, а морських - 8700 км. У цілому східне побережжя Кореї рівніше, а західне і південне - сильно порізано, багате численними островами. Береги Японського моря досить круті, складені скельними породами. Це узбережжя випробовує тектонічне підняття. До нього приурочені зручні природні гавані, в яких споруджені головні порти Кореї. Узбережжя Жовтого моря, навпаки, відчуває тектонічна опускання, воно низьке і має пологий ухил у бік моря. Спостерігаються високі припливи (до 10 м на півночі і 4 м на півдні), а смуга осушки під час відливів досягає ширини 8-10 км. Тут виникають сильні течії вздовж берега. В цілому конфігурація берегової лінії західної та південної Кореї та гідрологічний режим несприятливі для судноплавства.

Рельєф місцевості. Одне з старовинних поетичних назв Кореї може бути переведене як «землі високих гір і виблискуючих на сонці річок». Це вдале визначення піднесеної, розчленованої гідрографічної мережею місцевості, що чергується з рівнинними ділянками. Приблизно три чверті території Кореї зайнято горами. Найбільш піднесені північні і східні райони Кореї. Північно-Корейські гори являють собою плато і плоскогір'я, розчленовані гірськими хребтами. На півночі розташоване базальтове плоскогір'я Чанбексан (на території Китаю воно називається Чанбейшань) з найвищою вершиною Кореї - вулканічним конусом Пектусан (2744 м над рівнем моря, останнє виверження вулкана відбулося в 1702). Плато Кема (середні висоти 1300-1700 м, максимальна - 2520 м) обрамлено хребтами Наннім (висотою до 2260 м) на заході і Махоллен (до 2430 м) на сході. До найбільш високим належать хребти Хамген (до 2540 м) і Пуджолен (до 2151 м). Західні схили хребта Наннім круті і сильно розчленовані, а східні - більш пологі.

Східно-Корейські гори мають субмеридіональна простягання і включають живописні гори Кимгансан (Алмазні), хребти Тебексан (до 1708 м), Кенсан (до 1219 м) і Собек (з вершиною Чірісан, 1915 м). За Східно-Корейським горах проходить головний вододіл Корейського п-ова між басейнами Жовтого і Японського морів. Найбільш північні гори відносно невисокі, із зубчатими гребенями, характеризуються різноманітними формами вивітрювання. Східні хребти гір Кимгансан (т.зв. Морський Кимгансан) з крутими, зверненими до моря схилами, прорізані каньйонами і рясніють водоспадами. Гори Тебексан складаються з серії щодо коротких хребтів, мають простягання з північного сходу на південний захід. Між хребтами Кенсан і Собек розташована велика улоговина р.Нактонган з сильно розчленованим рельєфом.

Близько однієї чверті території Кореї доводиться на низовини, які приурочені в основному до західної половині власне Корейського п-ова, долинах великих річок (Чхончхонган, Тетонган, Ханган, Кимган, Йонсанган, Нактонган) і вузької прибережної смузі на сході і півдні країни.

Корея багата корисними копалинами, які розподілені нерівномірно. Їх більша частина зосереджена в Північній Кореї. Розвідані запаси вугілля в Північній Кореї оцінюються в 6,6 млрд. т, у Південній Кореї - 1,7 млрд. т. Запаси представлені антрацитом (Пхеньянський басейн, середня течія р.Тедонган, Східно-Корейські гори - КНДР, басейн Самчхок - Чонсон - РК) і бурим вугіллям (басейни Туманганскій і Анджей - КНДР). Великі родовища залізної руди Муса і Иллюль знаходяться на північному сході і заході КНДР і Ян'ян - на північному сході РК. Залізорудні родовища залягають зазвичай неглибоко і розробляються відкритим способом. Вміст заліза в руді оцінюється в 40-65%.

З рудних родовищ виділяються поліметалічні з високим вмістом свинцю і цинку (Комдок, Кандон - КНДР; Понхва, Сувон - РК), міднорудне (Капсан - на півночі КНДР; Косонь, Чінхе - РК), марганцевих руд (Кімхва - КНДР; Понхва - РК ), хромових руд (Пурен - КНДР), нікелевих руд (Наджін - КНДР, Намвон, Чхонджу - РК), кобальтових руд (Танчхон - КНДР), вольфрамових руд (Маннен - КНДР; Йонволь - РК), молібденових руд (Коса, Кимган - КНДР; Чанс, Ульсан, Пхохан - РК). З металевих корисних копалин розробляються також родовища золота (Унсан, Суан - КНДР; Чхонджу, Чхоньян - РК) і срібла в Південній Кореї. На Корейському півострові знаходяться найбільші в світі родовища графіту (Обіч - КНДР, Ансон - РК), значні - магнезиту (Танчхон и др. - КНДР). Розробляються родовища барію в КНДР, каоліну, тальку, вапняку в Південній Кореї. Там же виявлено монацит і торій, які використовуються в атомній енергетиці і військової промисловості.

3. Клімат

Клімат в Південній Кореї є помірним. Всі чотири пори року мають свої яскраві особливості, характерні для кожного. Відповідно, всі пори року в Південній Кореї проходять плавно, змінюючи один за іншим. Всю весну в Кореї квітнуть дерева, що створює незвичайне відчуття свята і справжнього весняного настрою.

Літо в Південній Кореї помірно печеня, сонячна і прекрасна для проведення теплих днів на пляжі. Проте, в червні місяці клімат Кореї характерний мусонними дощами. Так, перший місяць літа іноді видається досить сирим і дощовим, але решта літніх місяців суха, жарка і сонячна, така, що зрідка захмарилися тропічними тайфунами. Осінь в Кореї також є прекрасною порою. Всі дерева країни одягаються в дивовижні кольори – золоті, червоні, жовті і їх відтінки. Це відмінний сезон для поїздок в гори, і прогулянок по місту і паренням, де можна спостерігати шикарнейшие листопад і всі фарби осяй. Всю зиму в Кореї коштує суха морозна погода. Починається коханий багатьма гірськолижний сезон, який триває зазвичай майже до березня. Таким чином, клімат Південної Кореї є дуже сприятливим круглий рік для життя і туристичних поїздок.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]