Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Konspekt_lektsiy_z_distsiplini_Byudzhetna_siste...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
2.06 Mб
Скачать

Тема №1: Засади бюджетного устрою.

План:

1. Сутність бюджету, його структура і функції.

2. Призначення і роль бюджету.

3. Основні напрямки удосконалення бюджетного механізму на сучасному етапі.

4. Бюджетний устрій та його принципи.

1. Сутність бюджету, його структура і функції.

Термін «бюджет» походить від старонормандського bougette (шкіряний мішок), фінансовий зміст отримав на початку XIX ст. і на сьогодні має широкий спектр значень. В літературі налічується близько 50 похідних значень цього терміну. Існують такі основні значення терміну «бюджет»:

  • під бюджетом особи розуміють доходи і витрати однієї людини;

  • під бюджетом сім'ї — доходи і витрати окремої сім'ї;

  • під бюджетом підприємства, установи — вхідні та вихідні грошові потоки;

  • під бюджетом часу — баланс часу людини, групи людей, конкретного заходу;

  • під бюджетом маркетингу — витрати на дослідження ринку, товаропросування і збуту товарів;

  • під бюджетом держави — централізований фонд фінансових ресурсів держави, який використовується для виконання покладених на неї функції, передбачених Конституцією;

  • під бюджетом державних централізованих фондів — вхідні та вихідні грошові потоки централізованих фондів, які не включаються до складу зведеного бюджету.

Сутність бюджету відображають економічні відносини між державою, суб'єктами господарювання різних форм власності та населенням:

  • держава має потребу у фінансових ресурсах для виконання своїх функцій;

  • суб'єкти господарювання постачають грошові ресурси державі у вигляді податків та можуть отримувати їх від неї у вигляді дотацій, субсидій;

  • населення є платником податків і отримувачем грошових коштів (допомога дітям, матерям, інвалідам, пенсіонерам тощо).

Бюджет є основною ланкою державних фінансів.

Згідно з Бюджетним кодексом, що був прийнятий 21 червня 2001 року Верховною Радою України: „Бюджет - це план формування та використання фінансових ресурсів для забезпечення завдань і функцій, які здійснюються органами державної влади, органами влади Автономної Республіки Крим та органами місцевого самоврядування протягом бюджетного періоду".

Таким чином, бюджет держави як план фінансових ресурсів являє собою сукупність Державного бюджету, Республіканського бюджету Автономної Республіки Крим та місцевих бюджетів.

Являючись матеріальною базою існування держави, формою реалізації її функцій, основою благополуччя народу та інструментом втілення соціально-економічної політики, проблеми бюджету хвилюють сучасних українських вчених, таких як: Й.Бескида, С.Юрія, О.Василика, А.Єпіфанова, І.Сала, В.Кравченка, В.Опаріна, О.Кириленко, Ю.Пасічника та багатьох інших.

Так, професор О.Д.Василик дає наступне визначення поняттю бюджету України: „Бюджет - це фонд фінансових ресурсів, який перебуває у розпорядженні органів виконавчої влади певного рівня й використовується для виконання покладених на них функцій, передбачених Конституцією України".

Професор Юрій С.І. подає наступні визначення бюджету в декількох аспектах.

За сутністю економічної категорії державний бюджет - це грошові відносини, які виникають між державою — з одного боку, підприємствами, установами, організаціями, фізичними особами - з іншого боку, з приводу утворення фонду грошових засобів і його використання на розширене відтворення,

За матеріальним змістом державний бюджет — це централізований фонд грошових засобів держави, які перебувають у постійному русі.

За формою державний бюджет — основний фінансовий план держави.

За організаційною структурою державний бюджет — центральна ланка фінансової державної системи, яка зумовлює розподіл і перерозподіл ВВП.

За характером державний бюджет — це обов'язковий документ у вигляді закону.

Як фінансовий план Державний бюджет має дві структурні складові частини, а саме: доходи та видатки.

У залежності від співвідношення між доходами та видатками Державний бюджет може бути:

  • збалансованим, коли видатки дорівнюють доходам, до чого, відповідно до Конституції України, і повинна прагнути держава;

  • дефіцитним, тобто з від'ємним сальдо, коли видатки перевищують доходи;

  • профіцитним, тобто з позитивним сальдо, що спостерігається у разі перевищення доходів над видатками.

Доходи бюджету формуються за рахунок джерел і в обсязі, передбаченими в Законі України „Про Державний бюджет" на поточний рік. Відповідно до статті 95 Конституції України: „Виключно законом про Державний бюджет України визначаються будь-які видатки держави на загальносуспільні потреби, розмір і цільове спрямування цих видатків".

Державний бюджет України, починаючи з 2000 року, складається з загального та спеціального фондів.

Кошти загального фонду мають загальний, тобто нецільовий характер і використовуються за напрямами, що визначаються законодавством у поточному році.

Джерела надходження та напрями витрат зі спеціального фонду визначені заздалегідь і здійснюються в межах надходжень. Доцільність такого розподілу бюджету на два фонди повинна обґрунтовуватися в Основних напрямах бюджетної політики і визначатися щорічно законом про Держаний бюджет України.

Сутність бюджету реалізується через його функції, В економічній літературі нема єдиної думки щодо кількості функцій бюджету. Такі економісти, як Ю.В.Пасічник, С.І. Юрій схиляються до існування двох чітко структурованих функцій - розподільчої та контрольної. І.О.Петровська та Д.В.Клиновий вказують на три функції бюджету: акумулятивної, розподільчої та контрольної. В інших літературних джерелах зустрічаються вказівки на чотири функції, що виконує бюджет: розподільчу, регулюючу, контрольну, соціальну.

Дійсно, найбільш наявні та структуровані дві функції - розподільча та контрольна, але не можна не вказати регулюючу та стимулюючу роль бюджету та обминути питання фінансового забезпечення соціальної політики за рахунок коштів бюджету. Зміст функцій та характер їх реалізації залежить від рівня розвитку економічних процесів в країні.

Функції бюджету:

Через розподільчу функцію здійснюється процес акумуляції коштів держави та подальший їх розподіл для задоволення потреб суспільства. За допомогою бюджету розподіляється і перерозподіляється ВВП та національний доход; а в розподільчих відносинах беруть участь всі учасники суспільного виробництва. Роль держави у розподільчих процесах із розвитком ринкових відносин постійно зростає.

Державний бюджет використовується і як інструмент регулювання та стимулювання економіки з боку держави. Особливо важлива роль цієї функції в умовах нестабільної економіки, коли держава вимушена втручатися в виробничі та соціальні процеси.

Важливе значення, особливо в країнах з ринковою економікою, належіть соціальній функції бюджету. В останні роки в Україні спостерігається зміцнення бюджету не тільки як основного важеля ефективного розвитку економіки, але прагнення до вирішення в першу чергу соціальних проблем суспільства за рахунок коштів бюджету. Про це свідчить перш за все обсяг видатків, спрямованих на реалізацію державної програми „Соціальний захист та соціальне забезпечення в Україні", що збільшився відповідно до Закону України „Про Державний бюджет на 2005 рік" в порівнянні з 2004 роком вдвічі.

Сутність контрольної функції полягає в сприянні своєчасному та повному надходженню коштів до бюджету, їх оптимальному розподілу, перерозподілу та ефективному використанню, а також дає можливість проаналізувати і виявити розміри та причини відхилень фактичних доходів та видатків бюджету від запланованих.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]