Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
митна справа 1-3 теми.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
20.12.2018
Размер:
2.54 Mб
Скачать

Правові основи регулювання митної справи в Україні

Правові норми, правові інститути, положення митного права знахо­дять відображення в законах та інших нормативних актах, які призначені регулювати митну справу. Чинний Податковий кодекс України (ст.З) рег­ламентує: «Податкове законодавство України складається з Конституції України; Податкового кодексу України; Митного кодексу України та ін­ших законів з питань митної справи у частині регулювання правовідносин, що виникають у зв'язку з оподаткуванням ввізним або вивізним митом операцій з переміщення товарів через митний кордон України; чинних міжнародних договорів...»

Відносини, пов'язані з встановленням та скасуванням митних плате­жів, а також відносини, які виникають в процесі перетину митного кордо­ну України, здійснення митного оформлення, контролю та притягнення до відповідальності за вчинення правопорушень у митній сфері, регулюються митним законодавством.

Безпосередньо до нормативно-правових актів з питань митної справи належать:

  • Митний кодекс України;

  • Закони України з питань митної справи;

  • Акти з питань митного регулювання, прийняті Кабінетом Мініст­рів України, центральними органами виконавчої влади в межах їх повно­важень, визначених чинним законодавством України;

  • Акти з питань митної справи, прийняті Верховною Радою Автоно­мної Республіки Крим у межах визначених чинним законодавством Укра­їни повноважень;

  • Акти з питань митної справи, прийняті органами місцевого само­врядування в межах наданих їм повноважень, визначених чинним законо­давством України.

Правову ієрархічність податкового законодавства ілюструє рис.2.

Згідно зі ст. 10 Закону України «Про митну справу в Україні», митна справа в Україні регулюється цим Законом, Законом України «Про зовні­шньоекономічну діяльність України», Митним кодексом України, Зако­ном України «Про Єдиний митний тариф», іншими законодавчими актами України, прийнятими відповідно до цього Закону. Крім того, в ст. 11 За­кону зазначається, що Україна дотримується зобов'язань, що випливають з її міжнародних договорів. У випадку, якщо міжнародним договором України встановлено інші правила, ніж ті, які містяться в цьому Законі та інших законодавчих актах України про митну справу, застосовується пра­вило міжнародного договору.

На основі законів України Державна митна служба України розробляє самостійно або за потреби разом з іншими відомствами виконавчої влади підзаконні нормативні акти (накази, постанови, розпорядження, інструк­ції), в яких конкретизуються порядок, технологія, умови реалізації конк­ретної митної норми, митної дії, процедури. Першими кроками до побу­дови власної митної системи України стало прийняття Закону України «Про зовнішньоекономічну діяльність» (1991 р.) та Митного кодексу України (1991 р.).

Рис.2. Елементи та джерела митного законодавства в Україні


Митне законодавство в Україні сформоване на основі нормативної ба­зи, успадкованої від командно-адміністративної системи. Основи україн­ської національної митної політики розроблялись під тиском обставин без належного наукового обґрунтування та аналізу макро- і мікроекономічних наслідків запровадження митних платежів і розміру їх ставок, без ураху­вання світового та історичного досвіду формування й розвитку митних систем. Більшість рішень щодо формування митної системи в Україні приймалась відповідно до особистих знань, інтуїції або інтересів керівни­цтва держави та її організаційних структур.