Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
митна справа 1-3 теми.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
20.12.2018
Размер:
2.54 Mб
Скачать

Непрямі заходи нетарифного регулювання

Друга група інструментів нетарифного регулювання - це методи «по­бічного» або «прихованого» протекціонізму, що представлені різноманіт­ними перепонами, бар'єрами, які створені державними органами на шляху імпортних товарів.

Інструменти технічного регулювання - це нетарифні методи, що по­лягають у вимозі з дотримання національних стандартів, одержання сер­тифікатів відповідності на імпортну продукцію, спеціального маркування та пакування товарів, дотримання санітарно-гігієнічних норм та інші ви­моги, встановлені законодавством країни.

До технічних заходів належать: технічні умови, яким має відповідати продукція; вимоги до інформації, яку вона повинна містити (країна похо­дження, вага, спеціальні позначення для небезпечних речовин тощо); ви­моги до інформації для споживача, яку повинна містити етикетка; вимоги до маркування (матеріал, спосіб пакування); вимоги контролю, інспекції (у митних лабораторіях) і карантину (відносно живих тварин і рослин); вимоги до інформації про продукт (перелік компонентів, поради щодо ви­користання і зберігання).

Вимога щодо вмісту кінцевих компонентів - метод торгової політики держави, що законодавче встановлює частку кінцевого продукту, яка має бути виготовлена національними виробниками, якщо такий продукт при­значається для продажу на внутрішньому ринку.

В міжнародній практиці має місце також використання субсидій. Екс­портна субсидія — сума грошових коштів, які держава надає національно­му виробнику з метою заохочення експорту товарів та послуг. Імпортна субсидія - сума грошових коштів, які держава надає національному виро­бнику для підвищення конкурентоспроможності його продукції на внут­рішньому ринку.

Сертифікація — це один із діючих засобів нетарифного регулювання імпорту, який широко використовується в Україні для припинення та зме­ншення імпорту неякісних та шкідливих товарів. Основною метою серти­фікації в Україні є захист інтересів споживачів товарів стосовно якості та безпеки імпортованої продукції для життя, здоров'я і майна громадян; охорона навколишнього середовища; забезпечення ввезення тільки тих товарів, які за своїми характеристиками відповідають встановленим в Україні нормам та стандартам. Документами, що свідчать про якість уве­зених товарів в Україну, є сертифікат відповідності або свідоцтво про ви­знання іноземного сертифіката, які видаються Державним комітетом України зі стандартизації, метрології та сертифікації, або уповноваженим (акредитованим) ним органом.

Державний експортний контроль - комплекс заходів з контролю за міжнародними передачами товарів, їх використанням юридичною чи фі­зичною особою, що здійснюється спеціально уповноваженим органом ви­конавчої влади з питань державного експортного контролю та іншими державними органами з метою забезпечення захисту інтересів національ­ної безпеки та відповідно до міжнародних зобов'язань України.

Як метод нетарифного регулювання відзначають також політику дер­жавних закупівель. Державні структури країни зобов'язані закуповувати певні групи товарів виключно у вітчизняних товаровиробників. Такий пі­дхід обґрунтовується вимогами державної безпеки.