Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
митна справа 1-3 теми.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
20.12.2018
Размер:
2.54 Mб
Скачать

Поняття товарної номенклатури, класифікації та кодування товарів

Під товарною номенклатурою розуміють систематизований перелік товарів, який складений на основі Гармонізованої системи опису і коду­вання товарів. Робота з розроблення ГС (Harmonized Commodity Description and Coding System (HS) - англ.). почалася на початку 70-х років Радою митного співробітництва (інша назва цієї організації - Всесвітня митна організація (ВМО)). В основу побудови ГС покладені Брюссельська митна номенклатура, Стандартна міжнародна торгова класифікація ООН (СМТК ООН) та інші міжнародні класифікаційні системи. ВМО у 1988 році було запропоновано країнам, які приєдналися до Міжнародної Кон­венції про Гармонізовану систему опису та кодування товарів (Брюссель, 14 червня 1983 року), використовувати ГС. На сьогоднішній день на базі ГС побудовано більшість товарних номенклатур. ГС в якості єдиної осно­ви класифікаторів товарів використовується у світовій торговій практиці більше 150 країн і відповідає потребам статистичних служб, митних орга­нів, зовнішньоекономічної та комерційної діяльностей.

Таким чином, згідно з статтею 1 зазначеної конвенції ГС означає Но­менклатуру, яка включає себе товарні позиції, підпозиції і цифрові коди, які їм належать; примітки до підрозділів, груп та підпозицій; а також Ос­новні Правила інтерпретації (класифікації) Гармонізованої системи".

Митні органи України для цілей класифікації (кодування) товарів при митному оформленні використовують товарну номенклатуру Митного та­рифу Україні УКТЗЕД), затвердженого Законом України "Про Митний тариф України" від 3.04.2001 №2371-111. В основу товарної номенклату­ри Митного тарифу України покладено ГС (перші шість знаків товарного коду) та Комбіновану номенклатури: європейського Співтовариства (КН СС) - сьомий та восьмий знаки товарного код.

Рис.5. Структура десятизначного коду товару в УКТ ЗЕД

Товарний код за ГС побудовано на шести знаках, тому всі коди това­рних номенклатур, які базуються на ГС, співпадають на рівні перших ше­сти знаків.

Товарна номенклатура (як ГС так і УКТЗЕД) є класифікатором това­рів - систематизованим переліком товарів, які підлягають класифікації, з

допомогою якого можна знайти місце кожному товару і після цього при­своїти йому певне умовне позначення у вигляді групи цифр - товарний код. Кодування (класифікація) товарів здійснюється згідно з вимогами то­варної номенклатури і є технічним прийомом, який дозволяє представити товар (об'єкт), що класифікується, у вигляді групи знаків (код товару), встановленої цим класифікатором.

Невід'ємною складовою частиною товарної номенклатури є Основні правила інтерпретації класифікації товарів. Ці Правила служать комплек­сним керівництвом для віднесення товару до певного класифікаційного угруповання. Таких правил шість. Перші чотири регламентують порядок визначення товарної позиції (перші чотири знаки коду), визначають поря­док віднесення товару до певної товарної позиції. П'яте правило стосуєть­ся класифікації упаковки, футлярів, тари тощо. Шосте правило застосову­ється після того, як визначено товарну позицію, і регулює віднесення то­вару до відповідних підпозиції, категорії та підкатегорії.

Застосовуються перші чотири правила виключно послідовно, перехо­дячи від Правила І до Правилу 2(а), від Правила 2(а) до Правила 2(6) і так далі. Не можна застосовувати Правило 3(а), не застосувавши послідовно Правила 1, 2(а), 2(6). Лише у випадку неможливості застосування попере­днього правіша при класифікації товару допускається застосування насту­пного. Шосте правило може бути застосовано при необхідності визначен­ня угруповання в рамках визначеної товарної позиції.

Митні органи класифікують товари, тобто відносять товари до кла­сифікаційних групувань, зазначених в УКТЗЕД. Рішення митних органів щодо класифікації товарів для митних цілей є обов'язковими для підприємств і громадян.

Згідно з вимогами ст. 314 МКУ та з метою встановлення достовірних відомостей про товари та їх відповідності опису класифікаційних групу­вань УКТЗЕД митні органи можуть вимагати від суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності та громадян зразки товарів та техніко- технологічну документацію на такі товари для проведення експертизи.

Постановою Кабінету Міністрів України від 12.12.2002 р. №1862 "Про затвердження Порядку взяття (надання) проб і зразків товарів, про­ведення досліджень (аналізу, експертизи) з метою їх митного оформлення, а також розпорядження зразками" затверджено Порядок взяття (надання) проб і зразків товарів, проведення досліджень (аналізу, експертизи) з ме­тою їх митного оформлення, а також розпорядження зразками.

Взяття (надання) проб і зразків товарів, документації для класифікації товарів, верифікації сертифікатів про походження товарів з України та їх митного оформлення, а також розпорядження зразками і документацією здійснюється в рамках процедур митного контролю та митного оформ­лення.