Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
митна справа 1-3 теми.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
20.12.2018
Размер:
2.54 Mб
Скачать

Права, обов'язки та відповідальність працівників митних органів

Права, обов'язки та відповідальність службових осіб митного органу визначаються в основному Митним кодексом України та чинним законо­давством, що регулює правову відповідальність посадових осіб. Вимоги службової особи митного органу у межах її повноважень є обов'язковими для виконання учасниками митної справи (громадянами, представниками юридичних осіб).

На службу до митних органів, спеціалізованих митних установ та ор­ганізацій приймаються громадяни України, які досягли 18-річного віку і здатні за своїми діловими і моральними якостями, освітнім рівнем і ста­ном здоров'я виконувати завдання, покладені на митну службу України. З прийняттям на службу може бути встановлено випробування строком до шести місяців.

Не можуть бути прийняті на службу до митних органів, спеціалізова­них митних установ та організацій особи, які мають судимість за вчинення умисного злочину.

Посадові особи митної служби України, визнані за вироком суду, що набрав законної сили, винними у вчиненні злочину, звільняються із служ­би в митних органах, спеціалізованих митних установах та організаціях. Посадові особи митних органів зобов'язані діяти лише на підставі, в ме­жах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією України, цим Кодексом та законами України.

Службові особи митних органів перебувають під захистом закону під час виконання ними службових повноважень. При виконанні покладених на них обов'язків вони взаємодіють з представниками інших органів дер­жавної виконавчої влади, місцевого самоврядування, адміністрації, під­приємств та організацій. Службові особи митних органів зобов'язані:

  • неухильно дотримуватись вимог чинного законодавства, що рег­ламентує митну справу;

  • активно захищати економічні інтереси України, історичні та куль­турні цінності народу;

  • сумлінно, на високому професійному рівні виконувати службові обов'язки, накази керівництва, підвищувати знання, професійний рівень;

  • постійно удосконалювати митну справу, митний контроль, вести боротьбу з контрабандою та порушенням митних правил;

  • не допускати порушень службової та трудової дисципліни, а також учинків, несумісних зі статусом працівника митної служби та державного службовця;

  • зберігати державну, службову та комерційну таємницю;

  • при виконанні службових обов'язків ставитися з належною пова­гою до громадян України, інших держав, осіб без громадянства.

Поряд з обов'язками, необхідними для забезпечення правової поведі­нки працівника митних органів у межах його службової посади чи вико­нання службового доручення, законодавство визнає і права, необхідні для діяльності митних структур та їх працівників. Права співробітників мит­них органів - це спеціальні службові повноваження, які надаються кожно­му окремому представникові митної структури для забезпечення успішно­го виконання ним своїх обов'язків.

Для виконання службових повноважень співробітники митних органів наділені такими правами. Право на ознайомлення з документами, розроб­леними в митній системі, в яких визначено права та обов'язки працівника відповідно до посади, яку він обіймає в митній структурі. До переліку цих документів належать відповідні накази Голови Держмитслужби, началь­ника регіональної митниці, митниці, митної установи, посадові інструкції, технологічні схеми здійснення митних операцій, внутрішній розпорядок роботи митної структури тощо. Право на отримання у визначеному по­рядку інформації, необхідної для виконання посадових обов'язків, шляхом запитів до відповідних державних, приватних органів, підприємств, уста­нов, організацій і фізичних осіб, суспільно-економічна діяльність яких має відношення до митної справи.

Митні органи наділені правом контролю за діяльністю суб'єктів зов­нішньоекономічної діяльності, які розташовані на території функціону­вання митниці. Для здійснення контролю посадові особи митних органів наділені правом вільного доступу в приміщення та до документів цих юридичних осіб. Зауважимо одночасно, що митні органи при цьому не­суть відповідальність у разі порушення вимог закону щодо розголошення комерційної таємниці.

У переліку наданих працівникам митних структур прав можна також вказати і на такі, як право на просування по службі, право на участь у кон­курсі на заміщення вакантних посад, право на підвищення кваліфікаційно­го професіонального рівня, перепідготовку за рахунок митної служби то­що. Громадяни, які приймаються до митних органів, підписують зо­бов'язання про дотримання обмежень, пов'язаних з проходженням митної служби.

Посадові особи митної служби України не мають права:

  1. займатися будь-якою підприємницькою діяльністю безпосередньо чи через посередників або підставних осіб, а також виконувати роботу на умовах сумісництва (крім наукової, викладацької, творчої діяльності та медичної практики);

  2. входити самостійно, через представника або підставних осіб до складу правління чи інших виконавчих органів підприємств, фінансових установ, господарських товариств тощо, організацій, спілок, об'єднань, кооперативів, що займаються підприємницькою діяльністю;

  3. бути повіреним третіх осіб у митних справах;

  4. використовувати своє службове становище для будь-якого не пе­редбаченого законодавством України сприяння юридичним і фізичним особам у здійсненні ними зовнішньоекономічної та іншої підприємниць­кої діяльності.

Службові особи, яким присвоюються персональні звання, приймають Урочисте зобов'язання працівника Митної служби України (присягу на вірність) такого змісту: «Вступаючи на службу в митні органи, урочисто зобов'язуюсь бути відданим українському народу, справі української дер­жавності, неухильно дотримуватись вимог Конституції України, Митного кодексу та законодавства. Зобов'язуюсь активно захищати інтереси Укра­їнської держави, її економічний суверенітет і безпеку, суворо дотримува­тись дисципліни, сумлінно, на високому професійному рівні виконувати свої службові обов'язки, зберігати державну таємницю, охороняти права, свободи і законні інтереси громадян».

Для забезпечення нормального функціонування та підтримання свого авторитету держава захищає у правовому, матеріальному і моральному відношенні своїх службовців. Правовий і соціальний захист працівника митних органів передбачено у Митному кодексі України, законах «Про державну службу», «Про державний захист працівників суду і правоохо­ронних органів», Положенні про проходження служби в митних органах та інших нормативних документах. Прийняття на службу до митних орга­нів, просування по службі посадових осіб, стимулювання їх праці прова­диться відповідно до займаних ними посад, рівня освіти, особистих показ­ників у роботі тощо.

Посадові особи митних органів проходять атестацію, порядок якої ви­значається головою Державної митної служби України. їм присвоюють персональні звання відповідно до займаних посад і визначених строків ви­слуги у кожному званні.

Встановлюються такі персональні звання митної служби:

  • дійсний державний радник митної служби;

  • державний радник митної служби 1 рангу;

  • державний радник митної служби 2 рангу;

  • державний радник митної служби 3 рангу;

  • радник митної служби 1 рангу;

  • радник митної служби 2 рангу;

  • радник митної служби 3 рангу;

  • інспектор митної служби 1 рангу;

  • інспектор митної служби 2 рангу;

  • інспектор митної служби 3 рангу;

  • старший прапорщик митної служби;

  • прапорщик митної служби;

  • старшина митної служби;

  • курсант.

Термін перебування у спеціальному званні, найвищому для відповід­ної посади, не обмежується. Термін перебування в спеціальному званні дійсного державного радника митної служби, державного радника митної служби 1,2,3 рангу, курсанта не встановлюється.

Направленим на роботу в митну службу випускникам навчальних за­кладів, що здійснюють підготовку фахівців для митної служби, спеціальні звання присвоюються за освітньо-кваліфікаційним рівнем:

  • "бакалавр" - інспектор митної служби;

  • "бакалавр" з відзнакою, "магістр" ("спеціаліст") - інспектор митної служби 4 рангу

  • "магістр" ("спеціаліст") з відзнакою - інспектор митної служби З рангу

Працівники митних органів, спеціалізованих митних установ і органі­зацій можуть бути звільнені з митної служби із підстав, передбачених Ди­сциплінарним статутом митної служби України. Відповідно до Дисциплі­нарного статуту митної служби України звільнення посадової особи мит­ної служби може мати місце у разі:

  1. порушення посадовою особою митної служби вимог законодавства з питань митної справи, що призвело до заподіяння матеріальних збитків державі, юридичним чи фізичним особам;

  2. набрання законної сили обвинувальним вироком суду щодо цієї особи;

  3. одноразового грубого порушення порядку митного контролю, а саме:

  • за вимагання або отримання подарунків, речей, валюти України, іноземної валюти у зв'язку з виконанням службових обов'язків як під час їх виконання, так і в позаслужбовий час;

  • за підміну або крадіжку предметів, що підлягають митному конт­ролю;

  • за затримання, вилучення та прийняття на зберігання предметів, валютних цінностей без оформлення в установленому порядку відповід­них документів;

  • за розголошення державної таємниці та конфіденційної інформації, що є власністю держави, втрату матеріальних носіїв секретної та конфіде­нційної інформації, а також передачу стороннім особам зброї та спеціаль­них засобів захисту, митних забезпечень, бланків суворої звітності;

  • за брутальне або зневажливе ставлення до громадян, приниження їх честі та гідності під час виконання службових обов'язків;

  1. перевищення службових обов'язків, а також здійснення невласти­вих повноважень;

  2. сприяння проникненню або умисне невжиття заходів з метою не­допущення несанкціонованого проникнення сторонніх осіб до зони мит­ного контролю;

  3. приховування посадовою особою митної служби фактів її судимос­ті чи подання підроблених документів, необхідних для працевлаштування в митних органах, спеціалізованих митних установах та організаціях.