Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Filosofiya.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
20.12.2018
Размер:
317.95 Кб
Скачать

34.Показати сутність свідомості, основні концепції їїпоходження

Свідомість- це найвища , властива лише людині форма відображення дійсності, функц. Людського мозку. Концепції походження свідомості:1.релігійна , 2. єдиного інформативного поля, 3. походження людини і свідомості внаслідок розвитку праці, 4. дуаліністична – в осн. лежать 2 начала: матеріальне і духоне, 5. еволюції, 6. активного діяльного само породження свідомості людини на осн. природно – космічних передумов.

35.Розглянути філософські погляди одного з представників Німецької класичної філософії(на вибір)

Кант - засновник "критичного", або "трансцендентального", ідеалізму. У такзваний "докритичний" період (до 1770) Кант створив "небулярную" космогонічну гіпотезу, в якій виникнення та еволюція планетної системи виводиться з первісної "туманності". В цей же час Кант висловив гіпотезу про існування Великий всесвіту галактик поза нашої Галактики, розвинув вченняпро уповільнення - в результаті приливного тертя - добового обертання Землі івчення про відносність руху і спокою. Дослідження ці, об'єднаніматеріалістичної ідеєю природного розвитку всесвіту і Землі, зіграли важливуроль у формуванні діалектики. У філософських роботах "докритичного" ​​періоду Кант намітив - під впливомемпіризму і скептицизму Юма - відмінність між підставою реальним і підставою логічним, ввів у філософію поняття про негативні величинах і висміяв захоплення сучасників містикою і "духовіденіем". У всіх цих роботахроль дедуктивно-формальних методів мислення обмежується на користьдосвіду.

36.Охарактерезувати категорії онтології простір, час.

Простір — форма існування (буття) матерії, яка характеризується принаймні, двома суттєвими моментами, а саме: протяжністю матеріальних об'єктів та їхньою взаємодією. Тобто, простір існує лише тоді і в тому зв'язку, коли є матеріальні об'єкти. Без них це поняття є безпредметним. Особливістю простору як філософської категорії є його трьохмірність, бо такі виміри мають матеріальні об'єкти (ширина, висота, довжина).

Час — теж форма існування матерії. Категорія «час» відображає тривалість існування матеріальних об'єктів і послідовність їхньої зміни. Так само, як і простір, час, без матеріальних об'єктів не існує. Особливістю часу є те, що він незворотний. Час повернути назад неможливо.

Отже, змістом простору і часу як загальних форм існування матерії є матеріальні об'єкти. Простір і час — форми буття матерії, змістом же є сама матерія, її конкретні види.

Спільними моментами для простору і часу, як філософських категорій, є те, що вони: -об'єктивні (існують незалежно від людини, її свідомості);-пізнаванні (є об'єктами вивчення).

37. Проаналізуйте вихідні філософські ідеї А.Шопенгауера.

Осн. погляди А.Шопенгауер: 1.світ не можна розуміти як щось, що існ. Десь за межами нашого сприйняття. 2.світом ми називаємо те що сприймаємо як дійсність. 3. Воля(бажання) не підлягає розумовому поясненню- це просто сліпе порування.4. оскільки все пересягнуте , світ являє собою нещадну боротьбу за існування.5. на рівні людини воля усвідомлена, але не стає розумною.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]