Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ответы by APPLE and MEL.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
20.12.2018
Размер:
456.7 Кб
Скачать

Вопрос 2 Акт, його реквізити

АКТ – документ, складений декількома особами, що підтверджує встановлені факти або події

Реквізити акта:-     назва виду документа (А  К  Т – подвійна розрядка);-     дата, індекс;-     місце складання;-     заголовок до тексту;-     гриф затвердження;-     текст;-     позначка про наявність додатка;-     позначка про контроль;-     позначка про виконання й направлення його у справу.

Вопрос 3 Зробити переклад тексту фахового змісту

Напруження трифазних ланцюгів,що.мають практично завжди більшу потужність, симетричні, тому.включення звичайнихватметрів та елементів варметри в трифазну ланцюгздійснюється за.схемами з заміненими напругою. Схеми заміненими напругами дають правильні результати при будь-яких токах, як симетричних, так і асиметричних, протесиметрія напруг як і в першому, так і в другому випадку повинна бути обов'язковою. Можна сформулювати такі правила включення однофазнихватметрів та елементів варметри в трифазні ланцюга за схемами з заміненими напругами: 1) струмові обмоткинеобхідно включати в трифазну ланцюг точно так само, як цездійснювалося при вимірюванні активної потужності. 2) обмотки напруги необхідно включати на такі напругитрифазного ланцюга (лінійні або фазні), які відставали б на 90 ° від напруг, що подаються на ці обмотки при вимірюванніактивної потужності.

Білет № 16

  1. Правопис складних прикметників.

Прикметник називає ознаку, якість або властивість предмету, явища, істоти. За значенням прикметники поділяються на якісні, відносні і присвійні.

-ь(о)верхньоволзький , давньоукраїнський , середньовіччя ,синьоокий , білокрівці , важкоатлет , західносибірська ,південноукраїнський ,північнокримський.

- о західноказахстанський , легкокрилий , сліпоглухонімий , Східнокитайським , південноафриканський (але Південно -Африканська Республіка ), чорнозем

  1. Резюме, його реквізити.

Резюме - це документ , у якому коротко викладаються особисті , освітні та професійні відомості про особу .

Реквізити :

1. Назва виду документа ;

2. Текст , що містить таку інформацію :

- домашня адреса , телефон ;

- прізвище , ім'я по батькові ;

- мета написання документа ;

- особисті дані (дата народження , сімейний стан ; національність (якщо потрібно );

- відомості про освіту (повне найменування всіх навчальних закладів , у яких довелося вчитися ;ступінь володіння іноземними мовами (при потребі );

- відомості про професійний досвід (яку посаду обіймає зараз ), попередні посади , із зазначенням стажу роботи );

- відомості про публікації (якщо потрібно );

- інша інформація , на вимогу роботодавця .

3. Дата (при потребі );

4. Підпис (при потребі ).

Кожне нове повідомлення пишеться з абзацу . Як правило , цей документ надсилається до установи , яка оголосила вакансії .

  1. Зробити переклад тексту фахового змісту.

Одноелементні індукційний лічильник використовується для обліку активної

енергії в однофазних колах змінного струму (облік реактивної енергії в однофазних колах змінного струму на увазі малості реактивного навантаження не проводиться).

У технічній літературі електричні лічильники, призначені для обліку енергії в однофазних колах змінного струму, називають однофазними лічильниками.

Як обертаючого елемента однофазного лічильника використовується індукційний вимірювальний механізм. Принцип дії механізму заснований на взаємодії двох або декількох змінних магнітних потоків з струмами, індукованими ними в рухомому алюмінієвому диску.

Аналізуючи виражене, слід зазначити, що для створення обертального моменту необхідно не менше двох змінних потоків або двох складових одного потоку, мають фазовий зсув і зміщених в просторі.

Білет №17

  1. Синтаксичні особливості професійних текстів.

Загальна грамотність професійного тексту , що виражається в чіткості і логічності викладу ,дотриманні правописних норм , а також дотриманні правил , обов'язкових для ОДС , досягається ,зокрема , за рахунок синтаксису.

Здебільшого це прямий порядок слів з узгодженими і неузгодженими означеннями.

Речення слід будувати таким чином, щоб ключова фраза була розміщена в його першій частині (Професор Білецький у своїй статті, яка розміщена в останньому університетському збірник ,зазначив ...).

Вставні слова, які пояснюють окремі поняття чи систематизують виклад , переважно стоять на початку речення ( на жаль, за такі результати праці ви не можете отримати премії ).

Щодо структури речень, то майже всі присудки вживаються у теперішньому часі (Телекомпанія«Тоніс» пропонує ...)

Поширеними є пасивні структури типу : закони приймаються ; вимоги ставляться .

Важливою ознакою професійного тексту є і часте використання дієприкметникових та дієприслівникових зворотів , що надають тексту стислості

Найчастіше надається перевага складним реченням та простим в усному мовленні .

  1. Мовлення, ознаки мовлення.

Мовлення - процес добору і використання засобів мови для спілкування з іншими членами певного мовного колективу. Мовлення є формою існування живої мови , у мовленні мова функціонує , перебуває в постійному розвитку . Мова і мовлення нерозривно між собою пов'язані. Мовлення існує на основі певної мови, а мова виявляє себе в мовленні її носіїв . Мова щодо мовлення — явище загальне ; вона належить усім , хто нею користується . Мовлення ж щодо мови — часткове, окреме, індивідуальне. Та без повсякденного вжитку на всіх вікових і соціальних рівнях , невпинного розвою форм і засобів спілкування навіть найрозвиненіша мова приречена на асиміляцію і зникнення .

Добираючи ті чи інші мовні засоби , слід дотримуватися загальних етичних вимог та

орієнтуватися також і на позамовні чинники , розглядаючи їх як єдине ціле . Серед цих чинників найважливішими є суспільна сфера й мета спілкування в конкретних обставинах.

Оскільки мова є найуніверсальнішим засобом спілкування , накопичення й передачі

інформації , навчання , виховання та формування духовного світу вона немислима без належної культури мовлення .

  1. Зробити переклад тексту фахового змісту.

Існує вплив на правильність показань лічильника при малих навантаженнях (при малому значенні струму) надає момент тертя в рахунковому механізмі і опорах рухомої частини лічильника. Очевидно, що момент тертя, що діє назустріч обертального моменту, буде зменшувати кутову швидкість диска і врахована лічильником енергія буде менше витраченої. Для зменшення похибки лічильника від дії моменту тертя за допомогою спеціальних пристосувань у всіх типах лічильників створюють додатковий обертаючий момент. Цей момент називають компенсаційним моментом. Найбільшого поширення набули три способи створення компенсаційного моменти: 1) за допомогою гвинта з магнитом’якого матеріалу, ввернутого в протівополюс під диском лічильника, 2) з допомогою коротко замкнутого витка, що розміщується на шляху потоку над диском лічильника, 3) за допомогою повідця, прикріпленого до протівополюсу під диском лічильника.

Білет №18

  1. Мовленнєвий етикет, Гендерна політика.

Мовленнєвий етикет – це правила мовленнєвої поведінки , які прийняті колективом мовців . Мовленнєвий етикет охоплює стійкі формули спілкування (, словосполучення , речення ) у ситуаціях встановлення контакту із співбесідником , підтримки спілкування в доброзичливому тоні .

Серед виражальних засобів установлення контакту із співбесідником , підтримки спілкування в доброзичливій тональності .

Мовленнєвий етикет визначається загальною культурою спілкування , а також соціальним статусом мовців , рівнем їх освіти і вихованості , віком , статтю . Він відповідає національно -традиціям суспільства .

Правила мовленнєвого етикету залежать від мовної ситуацій , до яких відносяться

знайомство , вітання прощання , поздоровлення , вибачення , прохання , запрошення , пропозиція ,

порада , згода , відмова , співчуття , комплімент , схвалення .

“Гендер” – це “ розподіл , який часто базується на статевих відмінностях , але не обов’язково збігаються з ними ;”Гендерна диференціація – процес , в якому біологічні відмінності між чоловіками і жінками наділяються соціологічним і використовуються як засоби соціальної класифікації ”.

Гендерний підхід – не в протистоянні та боротьбі статей ( феміністичний підхід ), а в дослідженні чинників можливої андрогенності , тобто гармонійної взаємодії статей . Гендерні відмінності – статеві відмінності : гендерні набори обов’язкових зразків поведінки (норм) для чоловіків і жінок . Гендерна політика є необхідною умовною демократичного суспільства ”.

  1. Складні випадки керування та узгодження.

Серед складних випадків узгодження членів речення слід виділити такі :

1. З підметами типу п'ять осіб , десять працівників присудок вживається переважно у формі однини : п'ять осіб пише ; десять працівників відвідує заняття .

2. Якщо підмет має у своєму складі числівник , що закінчується на одиницю(21, 31, 141, 231 і под ,), то присудок із ним вживається у формі однини :двадцять один депутат балотується ; тридцять одна жінка керує фірмами ; сто сорок одне положення вимагає доопрацювання .

3. З підметами , до складу яких входять іменники більшість , меншість ,частина , загал , ряд , прислівники багато , мало , чимало , числівники кілька ,декілька , кільканадцять , присудки вживаються також у формі однини :більшість людей читає ; меншість людей навчається ; ряд положень потребує уточнення ; багато дітей вивчає іноземні мови ; кілька жінок працює в управлінні . З такими підметами присудок вживається у формі множини лише тоді , коли між ними є багато інших членів речення , пор .:Більшість жителів потребує оздоровлення й Більшість жителів , які проживають на забруднених територіях , потребують оздоровлення ; Чимало киян шукає роботу й Чимало киян , які багато років пропрацювали на виробництві , тепер шукають роботу .

4. З підметами , до складу яких входять числівники два , три , чотири , означення

вживаються у формі родового відмінка множини , пор .: два основних підрозділи ; три

найважливіших об'єкти; чотири останніх дні .

До складних випадків граматичного керування належать такі .

1. Дієслова або віддієслівні іменники , які керують різними відмінками , не можуть

мати спільного додатка , пор .:

2. Керування може не збігатися в близькозначних словах , пор .: властивий (кому?) і

характерний (для кого?), опанувати (що?) й оволодіти (чим?), повідомити (кому?), але

поінформувати (кого?)

Порушення дієслівного керування в українській мові часто трапляється під впливом

керування дієслів російської мови .

Прикметники вищого ступеня порівняння керують кількома прийменниково –відмінковими формами . Основними з них є за + знахідний відмінок та від + родовий

відмінок, пор .: рівень рентабельності мусить бути більших 60 %; зафіксовано показники ,вищі від очікуваних . У живаними є форми порівняно з + орудний відмінок та щодо + родовий відмінок , пор .: цьогорічні прибутки є більшими порівняно з минулорічним . Слід запам'ятати, що вживання прикметників вищого ступеня порівняння з родовим безприйменниковим типу це завдання важливіше інших , прибутки більші витрат є ненормативним у сучасній українській літературній мові .

  1. Зробити переклад тексту фахового змісту.

Двохелементний лічильники використовуються для обліку активної енергії в трифазних трипровідних ланцюгах змінного струму. Трьохелементний лічильник враховується активна і реактивна енергія в трифазних чотирипровідних ланцюгах змінного струму. Крім того, Трьохелементний лічильники застосовуються також для обліку реактивної енергії в трифазних трипровідних ланцюгах змінного струму.

Як обертаючих елементів, як в двоелементний, так і в трьохелементний лічильник використовуються обертаючі елементи одноелементні індукційних лічильників.

Як і в двоелементний, так і в трьохелементний лічильник диски обертаючих елементів зміцнюються на одній осі. Це дозволяє отримувати загальний обертаючий момент рухомої частини лічильника, рівний сумі алгебри обертаючих моментів окремих елементів. Таким чином, незалежно від кількості вживаних обертаючих елементів в лічильниках встановлюється один рахунковий механізм

Білет №19