Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ответы by APPLE and MEL.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
20.12.2018
Размер:
456.7 Кб
Скачать

Вопрос 1. Норми літературної мови.

Норми української літературної мови:

орфоепічна – правила вимови звуків та звукосполук;

графічна – передавання звуків на письмі;n

орфографічна – написання слів;

лексична – слововживання відповідно до лексичного значення слова, його семантики;

морфологічна – правильне вживання морфем (морфема – це значуща частина слова);

синтаксична – правильна побудова складних конструкцій;

стилістична – відбір мовних елементів відповідно до умов спілкування.

Вопрос 2. Службові листи, етикет ділового листування.

Службові листидрукуються на машинці на лицьовій стороні листа без помарок. Сторінки нумеруються, крім першої, арабськими цифрами. Ширина поля з лівого боку листа повинна бути не менше 2 см. Друкується текст через півтора-два інтервали. Абзац починається з абзацу, з відступом п'яти інтервалів від поля. Рекомендується уникати переносу слів. У правому верхньому куті під адресою організації, що відправляє лист, ставиться дата відправлення листа.

Єтикет ділового спілкування

Текст листа, як правило, складається з двох логічно пов’язаних частин : вступної та основної. У вступній частині зазначають факти, події, обставини, що спричинили написання листа, а також посилаються на факти, документи, дати нормативних чи інструктивних матеріалів.

В основній частині тексту листа викладають його головну мету у формі пропозиції, відмови, гарантії, зауваження, висновків тощо.

Залежно від призначення службового листай від того, на чому його автор хоче сконцентрувати увагу адресата, порядок розташування логічних частин тексту може бути різним. Якщо враховувати невпинне зростання потоку інформації, то для активізації її сприйняття рекомендується починати текст службового листа з основної частини, а докази й підстави викладати нижче. Службові листи з нескладних питань, що були обговорені заздалегідь, можуть містити лише основну частину.

Вопрос 3.

Остаточне урівноваження цифрового моста завжди проводиться автоматично по команді з боку керуючого пристрою і пристрою, що порівнює. Ключі в четвертому плечімоста виконуються зазвичай з використанням кремнієвихтранзисторів, що працюють в режимі відсічення, щовідповідає розімкненому станом ключа, або в режиміглибокого насичення, що відповідає замкнутому | станомключа. Цифрові мости змінного струму мають вимірювальну схемутакож у вигляді четирехплечего моста, проте числорегулювань в ній більше, ніж у цифрового омметра. Цифровімости змінного струму випускаються для вимірюванняємності, тангенса кута діелектричних втрат, індуктивності, опору і постійної часу.

Білет№3

Вопрос 1. Способи дієслів, практичне використання знань про способи дієслів у професійному мовленні.

Умовний спосіб (що робив би? що робила б?) виражаю дію ірреальну, тобто не ту, що вже відбулася або відбудеться, а лише бажану чи можливу. Твориться додаванням до форми минулого часу частки б/би (частки пишуться окремо) – взяв би, хотіла б.

Дійсний спосіб означає реальну дію, яка відбувається чи буде відбуватися. Дієслова дійсного способу мають час: теперішній, минулий, майбутній (читатиму, читаю, читав).

Наказовий спосіб виражає наказ, заклик, прохання, спонукання до якоїсь дії.

Твориться від основи теперішнього часу. Для цього від 3-ї особи однини (що

робить?) відкидаємо закінчення: пиш(е), сид(ить) – і до одержаної основи додаємо закінчення наказового способу.

способи дієслів у професійному мовленні.