Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Механика грунтів11111111111.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
21.12.2018
Размер:
603.14 Кб
Скачать

6.5. Врахування динамічних властивостей грунтів при розрахунку фундаментів

Основні передумови розрахунку. По діючих нормах допускається у динамічних розрахунках фундаментів під машини не враховувати вплив інерції ґрунту і розглядати підґрунтя як лінійно деформоване і ідеально пружне. При навантаженні, що багато разів повторюється у ґрунті виникають чисто пружні деформації, і накопичення залишкових деформацій з часом майже не має місця. Крім того при дії миттєвого навантаження залишкова деформа­ція не встигає виявлятися. Тому при дії динамічних (вібраційних) навантажень від машин припускається розглядати ґрунти як пружні тіла, що лінійно деформуються.

По цій теорії опір вертикальним переміщенням, зсуву і поворотам фундаменту характеризується коефіцієнтами жорсткості підґрунтя пружного, рівномірного і нерівномірного стиснення і зсуву. Ця методика може бути використаною для розрахунку сейсмі­чних коливань масивних споруд (наприклад, гравітаційних дамб).

Окрім безпосередніх розрахунків фундаментів на коливання під дією вібраційного навантаження, необхідно визначити осідання підґрунтя, а у разі водонасичених піщаних ґрунтів - умови розрідження їх при вібраціях. Розрахунок осідань підґрунтя при вібраціях проводять по величинах коефіцієнтів пористості ґрунту, відповідних максимально можливому віброущільненню ґрунту при заданому зовнішньому навантаженні, і величинам критичного прискорення. Коефіцієнт пористості визначають шляхом випробування моно­літів ґрунту на дію достатньо інтенсивних вібрацій (при прискореннях до 2g) при одночасному завантаженні ґрунту тиском. Прискорення знаходять по кривих віброущільнення як відповідне початку інтенсивного ущільнення ґрунту при вібраціях. Побудувавши криву зміни діючого прискорення за даними і криву критичних прискорень, знаходять точку перетину цих кри­вих, глибину розташування якої і приймають за потужність ущільненої товщі.

Умови розрідження водонасичених піщаних ґрунтів при віб­раціях встановили, що найбільш часто розріджуються водонасичені дрібнопіщані ґрунти і пилуваті піски, що мають рихле складання. Основною умовою, виключаючою розрідження ґрунтів, є відсутність у ґрунтовій товщі напружень змінного знаку.