Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Yekzamen_IVS.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
23.12.2018
Размер:
3.5 Mб
Скачать

36. Багатопроменеві осцилографи.

Якщо необхідно відтворити на екрані одночасне дві або декілька вимірюваних величин, то в таких випадках застосовують багатопроменеві осцилографи, які з'явились останнім часом завдяки розвитку мікроелектронної техніки та технології виготовлення спеціальних електронно-променевих трубок.

Існують два різновиди таких спеціальних електронно-променевих трубок. В одних двоканальних осцилографах є дві єлектронно-променевісистеми, вмонтовані в одну і ту ж вакуумну трубку, що дозволяє одержати два незалежні зображення на одному екрані Для цього кожній із двох пар відхильних пластин потрібні окремі вимірювальні підсилювачі та окремі розгортки в часі. Якщо для обидвох електронно-променевих систем потрібно мати спільну вісь часу, то достатньо мати один спільний блок розгортки.

В іншої групи дво- та багатопроменевих осцилографів, які тільки умовно можна назвати багатоканальними, є одна звичайна однопроменева трубка, а декілька вимірюваних величин відтворюються на екрані послідовно в часі внутрішнім перемиканням в осцилографі. Якщо перемикання відбувається дуже швидко щодо швидкості зміни вимірюваних величин, то на екрані при двох вимірюваних величинах матимемо дві переривчасті криві.

37. Цифрові запам'ятовувальні осцилографи.

Цифрові запам'ятовувальні осцилографи. Останнім часом широке застосування знаходять цифрові запам'ятовувальні осцилографи. В них зображення не записується у вигляді неперервної кривої на люмінесцентному екрані. Замість того з виходу підсилювача Y інформація послідовно перетворюється за допомогою АЦП в цифровий код, який надходить на вхід даних цифрового запам'ятовувального пристрою. Одночасно синхро-сигнали з виходу підсилювача X є адресною інформацією для поступового заповнення вищезгаданого запам'ятовувального пристрою.

Великого поширення отримують електронні осцилографи з цифровим опрацюванням сигналу. В них аналоговий блок, що є звичайним осцилографом, доповнений АЦП та процесором опрацювання цифрових сигналів. При цьому мікропроцесор керує процесами перетворення сигналів і процедурою вимірювання. До нього під'єднується клавіатура, що дозволяє виконувати необхідні сервісні процедури. З'явилася можливість автоматизації керування електронним осцилографом. Масиви інформації можна зобразити у вигляді гістограм, графіків, таблиць. Можна змінити масштаб, забрати чи розтягнути будь-яку частину осцилограми, накласти одну на одну. Автоматичне калібрування під час вимірювання, корекція похибок, зменшення впливу завад завдяки усередненню сигнала за велику кількість періодів призводить до відчутного підвищення точності вимірювань. Останнім часом широко вискористовуються осцилографи побудовані на базі сучаних ЕОМ.

38. Цифрові вимірювальні прилади. Їх класифікація.

Цифровим вимірювальним приладом (ЦВП) називається засіб вимірювання, який виробляє дискретні сигнали вимірюваної інформації, покази якого подано у цифровій формі.

На відміну від аналогових засобів вимірювання в ЦВП обов’язково автоматично виконується дискритизація вимірюваної величини у часі, квантування її по рівню, кодування інформації.

Подання вимірювальної інформації у вигляді коду забеспечує зручність її реєстрації і обробки, можливість довготривалого зберігання у пристроях пам’яті без втрат, передачу на віддаль без спотворення, безпосередній ввід в ЕОМ для обробки, а також виключає суб’єктивні похибки, які може вносити оператор при реєстрації показів приладу.

Класифікують ЦВП за такими ознаками:

  • вид вимірювальної величини;

  • точність;

  • швидкодія;

  • форма подання вихідної інформації.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]