Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Yekzamen_IVS.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
23.12.2018
Размер:
3.5 Mб
Скачать

39. Різновиди цифрових вимірювальних приладів.

За видом вхідних фізичних величин ЦВП поділяють на такі групи:

Часових параметрів(частота, періоду, часового інтервалу, фази);

Постійного струму (напруги);

Змінного струму (напруги);

Параметрів R, L, C електричних кіл;

Просторових параметрів (переміщення і крутизна повороту).

В залежності від способу перетворення ЦВП поділяються на прилади прямого і зрівнювального перетворення.

В ЦВП прямого перетворення відсутній загальний зворотній зв’язок. Вони мають високу швидкодію, але забезпечують високу точність вимірювання тільки при високій точності всіх вимірювальних перетворювачів.

ЦВП зрівноважувального перетворення має загальний зворотній зв’язок. Перетворювач зворотнього зв’язку являє собою цифро-аналоговий перетворювач (ЦАП) вихідного дискретного сигналу в компенсуючу величину однієї фізичної природи із вимірюваною величиною . Похибка ЦВП зрівноважувального перетворення мало залежить від похибок перетворювачів кола прямого перетворення, а визначається в основному параметрами ЦАП. Тому в ЦАП використовуються елементи високої точності та стабільності.

В залежності від характеру зміни у часі компенсуючої величини ЦВП діляться на прилади розгортаючого та слідкуючого зрівноважування.

40. Цифрові та аналогові вимірювальні прилади. Принцип їх дії. Переваги, недоліки.

До аналогових вимірювальних приладів (АВП) відносять прилади, покази яких є неперервними функціями часу змін вимірювальних величин.

Цифровим вимірювальним приладом (ЦВП) називається засіб вимірювання, який виробляє дискретні сигнали вимірюваної інформації, покази якого подано у цифровій формі.

На відміну від аналогових засобів вимірювання в ЦВП обов’язково автоматично виконується дискритизація вимірюваної величини у часі, квантування її по рівню, кодування інформації. Подання вимірювальної інформації у вигляді коду забеспечує зручність її реєстрації і обробки, можливість довготривалого зберігання у пристроях пам’яті без втрат, передачу на віддаль без спотворення, безпосередній ввід в ЕОМ для обробки, а також виключає суб’єктивні похибки, які може вносити оператор при реєстрації показів приладу.

ОВ – об’єкт вимірювання; АП – аналоговий перетворювач; АЦП – аналогово-цифровий перетворювач; ЦЗВІ – цифровий засіб відображення інформації; ПК – пристрій керування; М – зразкова міра; СІ – споживач інформації; БО – блок додаткової обробки (ЕОМ).

Структурна схема аналогового вимірювального приладу.

ОВ - об'єкт вимірювання; ВПЕ - вимірювальний перетворювач; ВМ -вимірювальний механізм ВДШ- відліковий пристрій; СІ - Споживач інформації

41. Системи передачі вимірювальної інформації. Модуляція. Кодування. Детектування.

В багатьох випадках досліджуваний об’єкт знаходиться на значній віддалі від споживача вимірювальної інформації, тому виникають задачі її передачі безпосередньо від об’єкту до споживача.

Передача вимірюваної інформації здійснюється за рахунок різного типу сигналів з використанням таких процедур як модуляція, дискретизація (квантування) і кодування.

Під модуляцією розуміють процес зміни у часі одного або декількох параметрів сигналу – носія у відповідності з повідомленням, що передається.

Під кодуванням розуміють відображення сигналу однієї фізичної системи за допомогою стану іншої.

Дискретиза́ція — перетворення функцій неперервних змінних у функції дискретних змінних, за якими початкові неперервні функції можуть бути відновлені із заданою точністю.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]