Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Yekzamen_IVS.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
23.12.2018
Размер:
3.5 Mб
Скачать

32. Шунти. Добавочні резистори.

Шунт це резистор який підключається паралельно до амперметра для розширення меж вимірювання струму амперметром.

uРис. 6.10 Схема підключення шунта

Um =IpRв=ImRm, I = Ip+Iш,І/Ір=n, Rш=Rв/(n-1),

де I- загальний струм кола (вимірює прилад з шунтом); Ір - струм який тече через рамку міліамперметра, Rв- внутрішній опір міліамперметра; Іш- струм який тече через шунт, Rш- опір шунта; п - коефіцієнт шунтування; Uш- спад напруги на шунті.

Шунти можуть бути внутрішні і зовнішні, індивідуальні і калібровані.

Добавочні резистори. Добавочний резистор це резистор який підклчається послідовно до вольтметра для розширення меж вимірювання напруги вольтметром.

Рис. Схема підключення добавочного резистора

33. Електронні аналогові вимірювальні прилади.

Аналогові прилади електромеханічної групи, будучи порівняно невисокої точності, відрізняються високою надійністю, стійкістю до перевантажень, наочністю показів. Разом з цим вони мають обмежені функціональні можливості. Так, магнітоелектричні прилади залишаються придатні для роботи лише на постійному струмі. Для розширення функціональних можливостей таких приладів використовують функціональні перетворювачі амплітудного, ефективного та середнього випрямленого значень змінних струмів і напруг в напругу постійного струму в поєднанні з електронними підсилювачами, створюючи відповідно електронні аналогові прилади (з електромеханічними ВМ).

Аналогові електронні прилади прямого перетворення . своїй структурі електронний перетворювач вимірюваної величини в . напругу (струм) та магнітоелектричний ВМ. Ці прилади відрізняє високою чутливістю (0,1 нВ/под), широким частотним діапазоном (від постійного струму до змінного струму частотою до одиниць мегагерц) і малим споживанням (вхідний опір вольтметрів може сягати 1016... 1017 Ом).

34. Біметалеві амперметри.

При вимірюванні струмів інфра низької частоти (від часток герц до декількох десятків герц) використовують амперметри з біметалевим чутливим елементом елементом (вимірювальним механізмом). Біметалева пружина 1 (рис. 6.15), яка при нагріванні вимірювальним струмом випрямляється, повертає рухому частину на кут а, усталене значення якого

де I - діюче значення вимірюваного струму.

Рис. 6.15 Схема біміталевого амперметра

Струм до чутливого елемента (робочої біметалевої пружини) підводиться за допомогою мідної пружини 2. Для компенсації впливу температури довкілля використовують компенсувальну (ідентичну робочій) біметалеву пружину 3, захищену від нагрівання робочою пружиною тепловим екраном. Вказівник може мати також буксирну стрілку, яка призначається для фіксації максимального відхилення.

35. Електронно променеві осцилографи.

одним з найуніверсальніших і найважливіших засобів у сучасній електровимірювальній техніці.Основним вимірювальним елементом електронного осцилографа є електронно-променева трубка, а його принципова будова показана на рис. 6.17.

Рис. 6.17 Будова електронно-променевого осцилографа

Електронно-променева трубка — це спеціальний скляний балон, в якому створено вакуум. Всередині балону знаходиться система електродів, що містить гал од К з рожарювальною ниткою Н, сітку (мембрану) С та аноди А1 і А2 призначена для створення вузького пучка електронів - електронного променя. Катод К, який розжарюється від струму, що протікає через розжарювальну нитку, стає джерелом електронної емісії. Для надання електронному пучку необхідної для його руху до екрана і достатньої швидкості для засвічування люмінофора, яким покрита внутрішня поверхня екрана Е, використовують прискорювальні електроди (аноди) А1 і А2 які мають відносно катода додатний потенціал в декілька кіловольт. Фокусування електронного пучка (променя) здійснюється зміною напруги анода Аіза допомогою подільника напруги R1, а його інтенсивність, а отже, яскравість світної точки на екрані - зміною від'ємної відносно катода напруги зміщення на керуючій сітці С за допомогою подільника R2.

На шляху до екрана електронний промінь проходить між двома парами відхиляючих пластин. Наявність напруги між відхиляючими пластинами кожної пари викликає відхилення електронного променя в електростатичному полі між цими пластинами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]