Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Yekzamen_IVS.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
23.12.2018
Размер:
3.5 Mб
Скачать

17. Міри. Класифікація мір.

Міра – це засіб вимірювання, що призн. для відтвор і збереж. фіз. величин певного розміру. Міри поділ. на однозначні (відтвор або одиниці вим або їх кратні дробові значення) та багатозначні (міри із змінним значення. Утворюють будьякі кратні чи дробові знач. одиниць вимір.). За метрологічним призначенням: еталони (первинні, вторинні,спеціальні) – призначені для відтворення і/або зберігання одиниць вимірювань фізичних величин з найвищою точністю та передачею їх розміру іншим засобам вимір., що стоять нижче повірочної схеми; зразкові ЗВ – призначені для передачі розмірам 1-ці від еталонів до робочих засобів вимірювань; робочі ЗВ – це ЗВ, які викор. на практиці для настроювання і градуювання шкали вим. приладів. За складом еталони поділ. на: одиничний – становить одну міру вим. прилад або вимір. установку; груповий – склад. з 1-х мір чи вимір. перетвор. і відтворює розмір одиниці, як середнє арифметичне значення; Для зберіг. чи відтвор. розміру 1-ці фіз. велич., або їх вимір. у певному діапазоні служить набір відповідних мір або вимір. приладів, які наз. - набір еталонів.

18. Вимірювальні перетворювачі. Класифікація вимірювальних перетворювачів.

Вимірювальний перетворювач — засіб вимірювальної техніки, призначений для формування сигналу вимірюваної інформації у формі, зручній для передачі, подальшого перетворення, обробки та збереження.

За типом перетворення: параметричні, до яких відносять резистивні, індуктивні, трансформаторні і ємнісні перетворювачі. Їх широко використовують для перетворення неелектричних величин (переміщення, зусилля, тиску, температури та ін.) у електричні величини (напругу, струм, частоту та ін.); генераторні перетворювачі перетворюють вхідні величини в електрорушійну силу. Вони не потребують енергії додаткових джерел живлення, оскільки використовують енергію вхідного сигналу. Найбільшого поширення набули індукційні, термоелектричні, п’єзоелектричні, фотоелектричні перетворювачі;

За характером дії: розривної дії, або дискретні та плавної дії. За ступенем перетворення: прості та диференціальні. В залежності від принципу перетворення: терморезистивні, фоторезистивні, тензорезистивні.

19. Резистивні вимірювальні перетворювачі. Їх класифікація.

Такі вимірювальні перетворювачі відносяться до перетворювачів

параметричного типу. Резистивні перетворювічі в залежності від принципу

перетворення, що лежить в їх основі поділяються на:

  • тензорезистивні;

  • терморезистивні;

  • фоторезистивні.

Вони базуються відповідно на тензорезистивному, терморезистивному, фоторезистивному ефектах (явищах). В основі резистивних перетворювачів лежить залежність зміни активного опору чутливого елементу від його параметра.

Відомо, що активний опір провідника Rвизначається так:

R = ρ1/S

де р - питомий опір матеріалу; / - довжина провідника; S- площа його поперечного перерізу. Таким чином, змінюючи параметри, можна отримувати залежності опору від певного параметра і на цьому принципі будувати вимірювальні перетворювачі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]