Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НАССР Устенко.doc
Скачиваний:
60
Добавлен:
23.12.2018
Размер:
340.99 Кб
Скачать

3. Визначення очікуваної галузі застосування продукту функціонального призначення молочного мусу з екстрактом топінамбуру

Необхідністю сьогодні є вирішення найважливіших завдань розробки нових харчових продуктів оздоровчого призначення зі збалансованим хімічним складом та високим вмістом речовин, що виконують в організмі роль імуномодуляторів. Вони не є лікарськими засобами, але перешкоджають виникненню окремих хвороб, сприяють росту і розвитку дітей, гальмують старіння організму, підвищують імунітет організму.

До продуктів, які відповідають вищезазначеним вимогам, можна віднести продукти з молочних продуктів. Молоко та продукти його переробки є джерелом повноцінних білків, жирів, вуглеводів, вітамінів, мінеральних речовин, це натуральна сировина для виробництва харчових продуктів, але вони мають незначну тривалість зберігання через високий вміст вологи.

Найбільш оптимальним вирішенням проблеми оздоровлення населення є виробництво універсального продукту, молочного мусу з інуліном, що може використовуватися в промисловому виробництві й на підприємствах ресторанного господарства для наступного використання десерту з екстрактом топінамбуру в технології страв широкого спектру вживання.

Одним із продуктів, який широко застосовується у світі не лише як кулінарний продукт, але і як лікарська сировина, є топінамбур, що використовується при лікуванні кишкових розладів, цукровому діабеті, гіпертонії, ожиріння, нормалізує вуглеводневий та ліпідний обмін, знижується рівень глюкози та холестерину в крові, активації імунної системи людини, при періодичному вживанні допомагає виводити шлаку з організму людини.

Коренеплід топінамбур є джерелом майже всі незамінних амінокислот, мікро- и макроелементів, пектину та клітковини, полісахаридів, інуліну.

За стабілізацію рівня холестерину в сиворотці крові та в стінках артерій відповідає вміст в топінамбурі амінокислоти «еритаденін».

Також позитивну властивість - виведення холестерину з організму – виявляє виділення в цих корнеплідах розчинних в воді речовин типу пектину, глюкану и нерозчинних - глюкан с гетеросахаридними ланцюгами, лігнін, хітин и геміцелюлоза.

У молоці міститься більше 200 різноманітних мінеральних і органічних речовин. У складі молока від 83 до 89% вода, інша ж частина – вуглеводи, жири і білки, а також вітаміни (жиро – і водорозчинні), мінеральні речовини, ферменти, гормони, особливі захисні речовини. Коров’яче молоко є також джерелом фосфору і кальцію, що власне і визначає його важливу роль у харчуванні дітей – адже в ранньому віці відбувається активне зростання скелета, зубів. Містяться в цьому цінному продукт і марганець, залізо, кобальт, які, разом з вітаміном В12, приймають важливу роль у процесах кровотворення.

Вуглеводна складова молока представлена у вигляді лактози – молочного цукру, приблизне її кількість – до 5%. Лактоза виступає джерелом енергії, сприяє ефективній роботі багатьох внутрішніх органів – печінки, серця, нирок. Також лактоза є необхідним елементом для поліпшення засвоєння кальцію в організмі. Лактоза, що міститься в молоці, сприяє утворенню меланіну – особливої речовини, що відіграє важливу роль у будові тканин людського мозку.

Виходячи з цього, даний продукт може використовуватися різними групами населення, так як він являється функціональним продуктом, який характеризується лікувальними та поживними властивостями.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]