Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
вопросы экзамен микро.docx
Скачиваний:
47
Добавлен:
17.01.2019
Размер:
149.27 Кб
Скачать

33. Фактор часу у функціонуванні конкурентної фірми – 12 б.

А. Маршалл про фактор часу і його вплив на рівновагу конкурентної фірми (2); миттєвий період часу і можливості конкурентної фірми збільшувати обсяг пропозиції своїх товарів на ринку (3); короткий період часу і можливості конкурентної фірми збільшувати обсяг пропозиції своїх товарів на ринку (3); графік короткострокової пропозиції конкурентної фірми (1); довгий період часу і можливості конкурентної фірми збільшувати обсяг пропозиції своїх товарів на ринку (3).

34. Ринок чистої монополії – 12 б.

Сутність чистої монополії (1); ознаки чистої монополії та причини її існування (2); графіки попиту на продукцію, граничного доходу, граничних витрат та їх співвідношення (3); визначення рівноважного обсягу виробництва і ціни (1); визначення величини чистого прибутку (1); методи конкуренції (2); позитивні та негативні риси ринку чистої монополії (2).

35. Порівняльна оцінка конкурентного та чисто монопольного ринків – 12 б.

Ознаки конкурентного ринку (2); ознаки чисто монопольного ринку (2); економічні наслідки досконалої конкуренції (3); економічні наслідки чистої монополії (2); природна монополія (1); антимонопольна політика держави (2).

36. Ринок монополістичної конкуренції – 12 б.

Визначення поняття «ринок монополістичної конкуренції» (2); основні риси ринку монополістичної конкуренції (2); графіки попиту на продукцію, граничного доходу, граничних витрат та їх співвідношення (2); визначення рівноважного обсягу виробництва і ціни (1); визначення величини чистого прибутку (1); методи конкуренції (2); позитивні та негативні риси ринку монополістичної конкуренції (2).

37. Олігополістична структура ринку – 12 б.

Визначення поняття «олігополія» (1); характерні риси олігополістичного ринку (3); причини існування олігополії (2); показники концентрації ринку: назви індексів та формули за якими вони визначаються (1); основні моделі олігополії (1); визначення олігополістом обсягу виробництва і ціни (1); особливості конкуренції в умовах олігополії (2); позитивні та негативні риси ринку олігополії (1).

38. Загальна характеристика ринків факторів виробництва – 12 б.

Фактори виробництва та їх різновиди (1); взаємозв'язок ринків продуктів та ринків виробничих ресурсів (1); попит на фактори виробництва і чинники, що його визначають (3); пропозиція факторів виробництва і чинники, що її визначають (3); рівновага на конкурентному ринку факторів виробництва (2); рівновага фірми, що купує фактори на конкурентних ринках ресурсів (2).

39. Ринок праці: сутність, функції та особливості – 12 б.

Праця як фактор виробництва (1); ринок праці і його відмінність від інших ринків факторів виробництва (2); ринковий попит на працю і фактори, що його визначають (3); ринкова пропозиція праці і фактори, що її визначають (3); визначення поняття «рівновага на ринку праці» (1); рівновага на конкурентному ринку праці: графік і характеристика (2).

40. Особливості сучасного ринку праці – 12 б.

Визначення поняття «ринок праці» (2); вплив технічного прогресу на сучасний ринок праці (3); суб'єкти, напрями та інструменти регулювання ринку праці (3); державне регулювання сучасного ринку праці (4).

41. Ринок землі та його особливості – 12 б.

Земля як фактор виробництва (2); визначення поняття «ринок землі» (2); попит і пропозиція на ринку землі та особливості їх формування (4); рівновага на ринку землі (2); ціна землі як капіталізована земельна рента (2).

42. Ринок капіталу і його особливості – 12 б.

Капітал як економічний ресурс (1); валові та чисті інвестиції (2); визначення поняття «ринок капіталу» (2); попит і пропозиція на ринку капіталу та фактори, що їх визначають (4); рівновага на ринку капіталу: сутність і графік (2); види процентних ставок (1).