Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
вопросы экзамен микро.docx
Скачиваний:
47
Добавлен:
17.01.2019
Размер:
149.27 Кб
Скачать

6. Ринкова пропозиція певного товару, нецінові детермінанти пропозиції

Індивідуальна пропозиція окремої фірми визначається її виробничими можливостями, згідно з якими для кожної конкретної ціни фірма може запропонувати до продажу певні обсяги блага.

Ринкова пропозиція товару складається із суми індивідуальних пропозицій товару за кожною конкретною ціною.

Функція пропозиції — це залежність обсягу пропозиції блага від його ціни

Функція пропозиції товару з боку фірми аналітично виглядає наступним чином:

QS = f (P; P1; P2; … ; Pn; C; T; Z; E, N), де P – ціна даного товару; P1-Pn – ціни товарів-субститутів і компліментів; C – витрати фірми; T – податки і субсидії; Z – природно-кліматичні умови виробництва; E – очікування; N – кількість виробників).

Зміна нецінових детермінантів пропозиції призводить до того, що крива пропозиції зсувається ліворуч вгору чи праворуч вниз.

До нецінових детермінантів ринкової пропозиції відносяться:

  1. Ціни на ресурси. Зростання цін на ресурси збільшує витрати на виробництво і зменшує пропозицію, тобто зміщують криву пропозиції ліворуч

  2. Технологія виробництва. Впровадження ресурсозберігаючих технологій збільшує пропозицію відповідної продукції.

  3. Податки і дотації. Підприємство розглядає більшість податків як витрати виробництва. Тому підвищення податків збільшує витрати і скорочує пропозицію.

  4. Ціни на інші товари: зниження ціни на ячмінь, наприклад, може спонукати фермерів вирощувати і пропонувати більше пшениці.

  5. Кількість продавців на ринку. Збільшення кількості фірм на ринку призведе до зростання пропозиції.

  6. Очікування виробників. Якщо фірми очікують підвищення цін в майбутньому, то вони намагаються скоротити пропозицію сьогодні.

7. Цінова еластичність пропозиції товару

Цінова еластичність пропозиції це відносна зміна обсягу пропозиції блага, що припадає на одиницю відносної зміни ціни цього блага.

Цінова еластичність пропозиції показує на скільки процентів зміниться обсяг пропозиції товару, якщо ціна його зміниться на один процент:

ЕS = де: Q – процентна зміна пропозиції. Р – процентна зміна ціни.

Оскільки крива пропозиції має висхідний характер, тобто зростанню ціни відповідає збільшення пропозиції, то коефіцієнт еластичності пропозиції буде додатним. Розрізняють:

Еластична пропозиція – пропозиція змінюється швидше ніж ціна: ЕS  1.

Нееластична пропозиція – пропозиція змінюється повільніше ціни: ЕS  1.

Одинична еластичність пропозиції – пропозиція змінюється відповідно до зміни ціни: ЕS = 1.

Абсолютно еластична пропозиція – означає збільшення поставок продукції на ринок при незмінних цінах: ЕS = ∞.

Абсолютно нееластична пропозиція – означає однакові поставки при будь-якої зміні ціни: ЕS = 0.

На цінову еластичність ринкової пропозиції впливають:

  • Фактор часу. Чим більше часу пройде з моменту зміни ціни на товар, тим еластичніша буде пропозиція.

  • Можливість переходу до виробництва інших товарів. Реакція виробників певного товару на підвищення його ціни багато в чому буде визначатися тим, наскільки просто перейти від виробництва інших товарів до виробництва даного товару. Якщо цей процес буде легким, пропозиція даного товару буде високо еластичною.

  • Мобільність факторів виробництва. Мається на увазі легкість з якою потрібні виробничі ресурси можуть бути залучені з інших сфер, рівно як і зворотна трансформація. Якщо товар виробляються за допомогою мобільних ресурсів пропозиція товару буде еластичною.

  • Витрати виробництва. Якщо збільшення обсягу виробництва товару пов’язане з різким здороженням виробництва, то еластичність пропозиції цього товару буде невеликою.

  • Здібність товару до довгострокового зберігання та вартість зберігання. Товар, який не може зберігатися тривалий час або його зберігання дорого коштує, має низьку еластичність пропозиції.