Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
вопросы экзамен микро.docx
Скачиваний:
47
Добавлен:
17.01.2019
Размер:
149.27 Кб
Скачать

33. Фактор часу у функціонуванні конкурентної фірми – 12 б.

А. Маршалл про фактор часу і його вплив на рівновагу конкурентної фірми (2); миттєвий період часу і можливості конкурентної фірми збільшувати обсяг пропозиції своїх товарів на ринку (3); короткий період часу і можливості конкурентної фірми збільшувати обсяг пропозиції своїх товарів на ринку (3); графік короткострокової пропозиції конкурентної фірми (1); довгий період часу і можливості конкурентної фірми збільшувати обсяг пропозиції своїх товарів на ринку (3).

34. Ринок чистої монополії – 12 б.

Сутність чистої монополії (1); ознаки чистої монополії та причини її існування (2); графіки попиту на продукцію, граничного доходу, граничних витрат та їх співвідношення (3); визначення рівноважного обсягу виробництва і ціни (1); визначення величини чистого прибутку (1); методи конкуренції (2); позитивні та негативні риси ринку чистої монополії (2).

35. Порівняльна оцінка конкурентного та чисто монопольного ринків – 12 б.

Ознаки конкурентного ринку (2); ознаки чисто монопольного ринку (2); економічні наслідки досконалої конкуренції (3); економічні наслідки чистої монополії (2); природна монополія (1); антимонопольна політика держави (2).

36. Ринок монополістичної конкуренції – 12 б.

Визначення поняття «ринок монополістичної конкуренції» (2); основні риси ринку монополістичної конкуренції (2); графіки попиту на продукцію, граничного доходу, граничних витрат та їх співвідношення (2); визначення рівноважного обсягу виробництва і ціни (1); визначення величини чистого прибутку (1); методи конкуренції (2); позитивні та негативні риси ринку монополістичної конкуренції (2).

37. Олігополістична структура ринку – 12 б.

Визначення поняття «олігополія» (1); характерні риси олігополістичного ринку (3); причини існування олігополії (2); показники концентрації ринку: назви індексів та формули за якими вони визначаються (1); основні моделі олігополії (1); визначення олігополістом обсягу виробництва і ціни (1); особливості конкуренції в умовах олігополії (2); позитивні та негативні риси ринку олігополії (1).

38. Загальна характеристика ринків факторів виробництва – 12 б.

Фактори виробництва та їх різновиди (1); взаємозв'язок ринків продуктів та ринків виробничих ресурсів (1); попит на фактори виробництва і чинники, що його визначають (3); пропозиція факторів виробництва і чинники, що її визначають (3); рівновага на конкурентному ринку факторів виробництва (2); рівновага фірми, що купує фактори на конкурентних ринках ресурсів (2).

39. Ринок праці: сутність, функції та особливості – 12 б.

Праця як фактор виробництва (1); ринок праці і його відмінність від інших ринків факторів виробництва (2); ринковий попит на працю і фактори, що його визначають (3); ринкова пропозиція праці і фактори, що її визначають (3); визначення поняття «рівновага на ринку праці» (1); рівновага на конкурентному ринку праці: графік і характеристика (2).

40. Особливості сучасного ринку праці – 12 б.

Визначення поняття «ринок праці» (2); вплив технічного прогресу на сучасний ринок праці (3); суб'єкти, напрями та інструменти регулювання ринку праці (3); державне регулювання сучасного ринку праці (4).

41. Ринок землі та його особливості – 12 б.

Земля як фактор виробництва (2); визначення поняття «ринок землі» (2); попит і пропозиція на ринку землі та особливості їх формування (4); рівновага на ринку землі (2); ціна землі як капіталізована земельна рента (2).

42. Ринок капіталу і його особливості – 12 б.

Капітал як економічний ресурс (1); валові та чисті інвестиції (2); визначення поняття «ринок капіталу» (2); попит і пропозиція на ринку капіталу та фактори, що їх визначають (4); рівновага на ринку капіталу: сутність і графік (2); види процентних ставок (1).

1. Попит на певний товар, закон попиту. Крива попиту на певний товар

Індивідуальний попит на товар – це обсяги товару, які окремий споживач бажає і має можливість, виходячи із свого фінансового стану, придбати на ринку за кожною конкретною ціною.

Ринковий попит – це сума індивідуальних попитів, які висуваються на окремий товар за різних цін за певний проміжок часу. Перехід від графіків індивідуального попиту до графіку ринкового попиту здійснюється шляхом складання величин індивідуального попиту при різних цінах. Мова йде про поєднання по горизонталі кривих індивідуального попиту.

Функція попиту: QD = f(P; P1; P2; P3; … ; Pn; N; W; I; E; O), де Р–Рn – ціни товарів-субститутів і компліментів; N - кількість споживачів; W – нагромаджене багатство споживача; I – поточний доход споживача; E – очікування; O – смаки і уподобання споживача.

Обсяг попиту – це максимальна кількість товару, яку може придбати споживач за даною ціною.

Ціна попиту – це максимальна ціна, за яку економічний суб’єкт згоден придбати дану кількість товару в одиницю часу.

Зв'язок між ціною блага і обсягом попиту на нього виражається в законі попиту. Закон попиту стверджує зворотний зв'язок між ціною і величиною попиту, тобто при зниженні ціни на товар величина попиту на нього буде зростати, а при збільшенні ціни – знижатися. Графічно залежність між ціною блага і обсягом попиту представлена кривою попиту.

Слід розрізняти зміну попиту і зміну обсягу (величини) попиту.

Зміною обсягу попиту прийнято називати зміну величини попиту при зміні ціни на благо за решти однакових умов. Ціна зростає – величина попиту зменшується, ціна спадає – величина попиту збільшується. Ми переміщуємося вниз і угору по кривій попиту D, при цьому крива попиту залишається у тому самому положенні.

Зміна попиту відбувається під дією нецінових факторів і графічно це зображується зміщенням кривої попиту, зсувом її праворуч і вгору, чи ліворуч і вниз.