Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
вопросы экзамен микро.docx
Скачиваний:
47
Добавлен:
17.01.2019
Размер:
149.27 Кб
Скачать

4. Еластичність попиту відносно доходу. Перехресна еластичність

Еластичність за доходом показує ступінь зміни попиту на товар, зумовлений зрушенням доходу споживача. Еластичність виражається через коефіцієнт еластичності (Е), який представляє собою відносний показник, який відображає відсоткову зміну між залежними змінними:

EDi = * , де Q – процентна зміна попиту, Iпроцентна зміна доходу споживача.

Для нормальних товарів (товари, попит на які зростає по мірі зростання доходу і навпаки (переважна більшість товарів)), коефіцієнт еластичності за доходом має рівні:

1) 0 < EDi <1 – товари першої необхідності;

2) EDi = 1 – товари другого ступеню необхідності;

3) EDi > 1 – предмети розкоші.

Перехресна еластичність попиту – це чутливість споживчого попиту на товар А до змін, що відбулися в ціні спорідненого товару В. Визначається через коефіцієнт еластичності:

EDAB = *

Вона показує відсоток зсуву кривої попиту, оскільки зміна ціни на інший товар належить до нецінових чинників попиту. Перехресна еластичність попиту застосовується при виявленні щільності зв’язків товарів-субститутів і компліментів.

Розрізняють такі рівні коефіцієнту:

  • Якщо Е > 0, то товари взаємозамінювальні, тобто при підвищенні ціни одного товару збільшується попит на його товар-замінник. 

  • Якщо Е < 0, то товари взаємодоповнювальні, тобто при підвищенні ціни одного товару попит на інший товар знижується. 

  • Якщо Е = 0, то товари незалежні, тобто зміна ціни на один товар не впливає на попит на інший товар. 

Перехресна еластичність за ціною має важливе значення для виявлення щільності зв’язку між спорідненими товарами та для визначення меж галузі (групи підприємств, що виробляють подібну продукцію).

Практичне значення коефіцієнта еластичності за доходом полягає в полегшенні прогнозування того, які саме галузі мають шанс на процвітання і розширення, а які в майбутньому очікує застій і скорочення виробництва.

5. Пропозиція певного товару, закон пропозиції. Крива пропозиції

Індивідуальна пропозиція окремої фірми визначається її виробничими можливостями, згідно з якими для кожної конкретної ціни фірма може запропонувати до продажу певні обсяги блага.

Ринкова пропозиція товару складається із суми індивідуальних пропозицій товару за кожною конкретною ціною.

Функція пропозиції — це залежність обсягу пропозиції блага від його ціни

Функція пропозиції товару з боку фірми аналітично виглядає наступним чином:

QS = f (P; P1; P2; … ; Pn; C; T; Z; E, N), де P – ціна даного товару; P1-Pn – ціни товарів-субститутів і компліментів; C – витрати фірми; T – податки і субсидії; Z – природно-кліматичні умови виробництва; E – очікування; N – кількість виробників).

Ціна пропозиції – мінімальна ціна, за яку продавці готові продати товар.

Обсяг пропозиції - максимальна кількість будь-якого товару, яку згодні запропонувати продавець або група продавців на ринку в одиницю часу за певних умов. 

Закон пропозиції: обсяг пропозиції зростає при зростанні ціни, і, навпаки, обсяг пропозиції спадає при зменшенні ціни. Закон пропозиції діє наступним чином: при зростанні ціни, збільшується дохідність продажу продукції, а це дає змогу збільшувати прибутки фірми та винагороду її працівникам, отже, в підприємства з'являється стимул збільшувати виробництво продукції.

Графічно залежність між ціною блага та обсягом пропозиції представлена у вигляді кривої пропозиції.

Слід розрізняти зміну пропозиції та зміну обсягу пропозиції, що відбуваються під дією різних факторів.

На кривій пропозиції видно, що зміни в ціні певного товару призводять до зміни величини пропозиції, що проявляє себе в русі від точки до точки вздовж кривої пропозиції вгору і вниз.

Зміна нецінових детермінант пропозиції товару впливає на пропозицію цього товару. Результатом зміни пропозиції є зсув самої кривої пропозиції ліворуч вгору чи праворуч вниз.