Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Страхові послуги - ШПОРЫ.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
610.82 Кб
Скачать

44.Обов’язкове страхування врожаю сільськогосподарських культур і багаторічних насаджень. Визначення факту й причини загибелі (пошкодження) врожаю сільськогосподарських культур.

Страхове відшкодування Страхувальнику виплачується:

-по страхуванню врожаю сільськогосподарських культур, вклю­ чаючи урожай багаторічних насаджень і маточників - у розмірі 70% суми збитку;

-по страхуванню багаторічних насаджень (дерев, кущів) - у розмірі 100% суми збитку чи за домовленістю. Збиток страхувальників у зв'язку із втратами врожаю внаслідок за­гибелі або пошкодження сільськогосподарських культур визначається Стра­ховиком на основі Акту про загибель або пошкодження посівів (посадок) сільськогосподарських культур.

Розрахунок суми збитку проводиться у бланку Розрахунку розміру збитку та страхового відшкодування у зв'язку із загибеллю або пошкоджен­ням сільськогосподарських культур, що складається у двох примірниках; один з них надсилається Страхувальнику (Додаток 2).

Збитком Страхувальника вважається вартість кількісних втрат вро­жаю основної продукції культури (групи культур) на всій площі посіву (посадки) у господарстві, що обчислюється як різниця між вартістю вро­жаю на 1 га в середньому за останні п'ять років і даного року за договір­ними цінами і помноженою нд площу посіву.

Визначення збитку проводиться окремо по кожній культурі або групі культур у відповідності з тим, як розраховувалися страхові платежі. По цукровому буряку фабричному і на корм худобі, багаторічних травах по­сіву минулих років та безпокривних травах посіву поточного року розра­ховується середньозважена вартість врожаю, виходячи із факту їх збирання за видами продукції.

Визначення збитку проводиться у розрахунку на площу посіву (по­садки) сільськогосподарської культури (групи культур) у господарстві під урожай даного року. Вартість рослин на площі, що залишилася після заги­белі (пошкодження) культури для використання на випас худоби, при ви­значенні збитку до уваги не приймається.

Коли у господарстві загинула або пошкоджена культура, що висі­валася вперше або менше трьох років протягом останніх п'яти років, зби-І ок визначається по різниці між вартістю врожаю цієї культури на 1 га, що розрахована із планової урожайності за попередній рік, а при відсутності ГІ - на поточний рік, але не вище урожайності, фактично одержаної все-редньому по району у минулому році і врожаю з 1 га даного року у роз­рахунку на посівну площу.

У випадку пересіву або підсіву культур враховується середня вартість нитрат на пересів (підсів) і середня вартість врожаю знову посіяних або підсіяних культур.

Середня вартість врожаю знову посіяних або підсіяних культур визначається: при пересіві іншими культурами виходячи із вартості врожаю їх на 1 га всередньому за останні п'ять років, при пересіві тією ж культурою, а також при підсіві - виходячи із вартості фактично отриманого в даному році врожаю всередньому на 1 га.

Середня вартість витрат на пересівання і підсівання сільськогосподарських культур у гривнях на 1 га визначається у господарстві на підставі вартості робіт, що ведуться при пересіванні (підсіванні), і вартості витра­ченого насіння.

Якщо платежі, передбачені договором страхування, були внесені повністю у встановлений строк, а при складанні акту виявиться, що пош­коджену культуру посіяно (посаджено) на площі меншій, ніж застрахована, то зайве внесені платежі підлягають поверненню під час виплати страхо­вого відшкодування.