Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Страхові послуги - ШПОРЫ.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
610.82 Кб
Скачать

55.Форми забезпечення кредитів: матеріальна та юридична. Характеристика основних організаційних форм страхування кредитів

Форми страхування кредитів:

1. Страхування товарних кредитів;

2. Страхування кредитів під інвестиції;

3. Страх. Споживчих кредитів;

4. Страх. Кредитів, виданих під заставу;

5. Страх. Кредитів довіри

Страхування товарних кредитів – відшкодування втрат, які настали внаслідок невиконання короткотермінових кредитних вимог з товарного постачання та надання послуг. Головною причиною є масові випадки неплатоспроможності покупців-позичальників, зумовлені різними чинниками: спадаюча відсоткова ставка, помилки в управлінні через складність сучасного менеджменту, зростаюча внутрішньогалузева та міжгалузева конкуренція.

Страх. Кредитів під інвестиції – придбання інвестиц. Засобів за рахунок наданих постачальниками кредитів. Вони надаються в товарній і грошовій формі. В першому випадку кредиторами є виробники і продавці інвестиційних засобів, а в другому – кредитні установи, які зацікавлені у своєчасному і повному поверненні заборгованості.

Страхування споживчих кредитів здійснюється у випадку настання неплатоспроможності тих позичальників, які отримали банківські чи товарні кредити на споживчі потреби, тобто для невиробничого споживання. У цьому випадку страхувальником є позичальник – фізична особа, яка вступає у відносини зі страховиком. У разі настання страхового випадку обов’язок повернення кредиту лягає на страховика.

Страхування кредитів виданих під заставу здійснюється тоді, коли позичальник забезпечує повернення кредиту переданим у заставу належним йому нерухомим чи рухомим майном. У разі застави рухомого майна заставодержатель зобов’язаний страхувати предмет закладу в обсязі його вартості за рахунок і в інтересах заставодавця. У разі настання страхового випадку першочергове право на отримання суми належного страхового відшкодування має заставодержатель-кредитор.

Страхування кредитів довіри – захист від незадовільних фін. наслідків, збитків, завданих власним персоналом. Страховик відшкодовує страхувальникові майнові збитки, які йому завдані його довіреними особами в результаті вчинення ними недозволених дій. Завдяки цьому працедавець уникає необхідності надмірного нагляду за окремими працівниками, що в свою чергу, не дає підстав для їх дискримінації, забезпечує солідний страховий захист і полегшує персональні відносини.

.

56.Страхування товарних кредитів.

Страхування товарних кредитів – це операція делькредерного типу страхування, яка передбачає відшкодування втрат, що виникли в результаті невиконання короткострокових кредитних вимог з поставки товарів та надання послуг.

Причинами страхування кредиту є не тільки розвиток кредитних відносин, а й, головним чином, масові випадки неплатоспроможності покупців, викликані нестачею власних оборотних коштів, помилками в управлінні, зростанням конкуренції та іншими факторами.

Об'єкт страхування: товарний оборот протягом року.

Якщо продаж відбувається на умовах факторингу, то у випадку застосування повного факторингу (ризик неплатоспроможності боржника множиться на фактор (факторний банк)), ризик також може бути охоплений страхуванням.

Договори страхування можуть укладатися на кожну окрему операцію на основі генеральної угоди.