Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
UKR_LIT.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
25.04.2019
Размер:
167.07 Кб
Скачать

50. Оксана Забужко: проблематика творчості. Проаналізувати твір «Калинова сопілка»

Оксана Забужко далека від замилування ідеалістичністю псевдоукраїнських краєвидів; далека від оспівування вишиванок. Поетесі болить біда рідної землі - Чорнобиль.

У віршах Оксани Забужко крізнить ідея жертовності митця в ім'я мистецтва, в ім'я перемоги високих ідеалів над болотом бездуховності, навіть, якщо ця жертва не варта тих, задля кого митець на неї зважується.

Нову книгу відомої письменниці склали вибрані есе, виступи й доповіді 90-х років, присвячені різним аспектам глобальної культурної кризи кінця століття. У центрі авторської уваги - культура українського суспільства "на переломі" : пост - тоталітарного, пост - комуністичного, пост - колоніального і, за словами Оксани Забужко, "пост - трагічного", тобто такого, що втратило здатність переживати дійсність як трагедію. Поєднання глибини інтелектуального аналізу з яскраво особистісним, подеколи мемуарним способом викладу робить цю книгу цікавою не лише для фахових гуманітаріїв - як культурологічну розвідку, а й для ширшої читацької публіки - як своєрідний, письменницький і людський, документ нашої переходової доби.

У цій книзі розглядаються проблеми дуже цікаві. Як тематика есе, так і мова творів Оксани Забужко наскрізь новаторська. З першого ознайомлення впадає в око нестандартність висловлювань, уміння точно і ясно сформулювати думку, дібравши для цього низку засобів, які є в арсеналі національної української мови. До реєстру цих засобів автор вводить народнорозмовні назви реалій соціалістичного способу життя та слова, які були часто вживані в комуністичну епоху, але в наш час переосмислюються.

Оксана Забужко називає свій твір повістю "Казка  про калинову сопілку".

Безперечно, це повість: ми слідкуємо за життям, працею, вихованням дітей у родині Василя та Марії протягом 20 років. Але ж поряд з цим у повісті багато жанрових ознак казки: дідова дочка й бабина дочка, трикратні повтори-звернення Ганни - панни до батька попа, і сатани про суть вчинку Каїна, змій-перелесник, калинова сопілка, що сама співає, фантастична кінцівка твору. Все це дає підстави стверджувати що повість Оксани Забужко тісно переплітається з казкою. І все ж перевагу надаю ознакам повісті: відповідній спосіб художнього зображення дав можливість письменниці показати рух життя, розвиток характеру головної героїні.

Сюжетом повісті О.Забужко "Казка про калинову сопілку" є розповідь про давню українську трагедію роду.

тема повісті "Казка про калинову сопілку" - це сумна розповідь про двобій Добра і Зла, про велику трагедію українського роду.

А ідея твору - пересторога людям у виборі Добра чи Зла, у дотриманні цінностей християнської моралі.

У творі Оксани Забужко немає чорних і білих, позитивних і негативних героїв. Тут є протистояння обдарованості і посередності, незвичайна краса і обдарованість Ганни - панни та підкреслена звичайність Оленки становлять виразний контраст. Але все ж головна героїня твору саме Ганна - панна, "бабина дочка", яка не просто розв'язує проблему світла і темряви у собі, а сперечається зі світом навіть з Богом.

На матеріалі усної народної творчості та біблійної легенди письменниця створила оновлений міф про двох сестер, у якому розглядає вічні філософські категорії життя і смерті, добра і зла, любові й ненависті. Важливими моментами у творі є проблема батьківського виховання, поняття про щастя "на зло", стосунків у родині, врешті-решт, вибору людини, пошуку нею істини. 

http://www.ukrlib.com.ua/kratko/printout.php?id=110&bookid=0 – тут краткое содержание, советую ознакомится http://ru.osvita.ua/vnz/reports/ukr_lit/3191 - тут подробный анализ и роспись завязки, розвязки, кульминации и т.д. сократить это очень сложно

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]