Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
звітність підручникdoc.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
26.04.2019
Размер:
1.94 Mб
Скачать

3.5. Порядок складання другого розділу Звіту про фінансові результати

У розділі 2 Звіту про фінансові результати наводяться відповідні елементи операційних витрат (на виробництво, збут та управління і інші операційні витрати), яких зазнало підприємство в процесі ведення господарської діяльності протягом звітного періоду.

Для складання (заповнення) розділу 2 Звіту про фінансові результати необхідно використовувати інформацію, що містяться на дебеті рахунків класу 8 Плану рахунків „Витрати за економічними елементами”. Якщо підприємство не використовує рахунки цього класу, то в якості джерел інформації беруться кредитові обороти відповідних рахунків бухгалтерського фінансового обліку.

Таблиця 3.2

Інформаційне забезпечення постатейного складання розділу 2

Показник

Джерело

Матеріальні затрати

Журнал №5, Головна книга – записи у вигляді дебетових оборотів по рахунку 80 „Матеріальні витрати” або записи по дебету рахунків 15, 23, 91, 92, 93, 941 і кредиту рахунків 20 „Виробничі запаси”, 22 „Малоцінні та швидкозношуванні предмети”,25 „Напівфабрикати”, а також 26 „Готова продукція” і 28”Товари”, якщо вони використовуються у власному виробництві як комплектуючи вироби (запасні частини”.

Витрати на оплату праці

Журнал №5, 3, Головна книга – записи по дебету рахунку 81 „Витрати на оплату праці” або записи по дебету рахунків 15, 23, 91, 92, 93, 941 і кредиту рахунків 661 „Розрахунки за заробітною платою” і 663 „Розрахунки за іншими виплатами”

Відрахування на соціальні заходи

Журнал №5, 3, Головна книга – записи по дебету рахунку 82 „Відрахування на соціальні заходи” або записи по дебету рахунків 15, 23, 91, 92, 93, 941 в кореспонденції з кредитом рахунку 657 „Розрахунки за єдиним соціальним внеском”

Амортизація

Журнал №5, 4, Головна книга – записи по дебету рахунку 83 „Амортизація” або записи по дебету рахунків 15, 23, 91, 92, 93, 941 в кореспонденції з кредитом рахунку 13 „Знос необоротних активів”

Інші операційні витрати

Журнал №5, 5А, Головна книга – записи по дебету рахунку 84 „Інші операційні витрати” або дебету рахунку 949 „Інші витрати операційної діяльності”

3.6. Порядок складання третього розділу Звіту про фінансові результати

Для заповнення третього розділу форми №3 основним джерелом інформації є дані наведені в Статуті підприємства щодо випуску акцій власної емісії, зокрема їх кількості і виду, бухгалтерські розрахункові довідки, протокольні рішення керівництва (загальних зборів акціонерів) стосовно визначення розміру дивідендів та спрямування відповідної частки чистого прибутку на їх виплату. Слід зазначити, що при відсутності чистого прибутку звітного періоду, дивіденди нараховуються та сплачуються тільки по привілейованими акціями , таким чином, збільшуючи величину непокритого збитку минулих періодів.

Таблиця 3.3

Інформаційне забезпечення постатейного складання розділу 3 Звіту про фінансові результати

Показник

Джерело (алгоритм розрахунку)

Середньорічна кількість простих акцій

Середньозважена кількість простих акцій, які перебували в обігу протягом звітного періоду.

Скоригована середньорічна кількість простих акцій

Середньорічна кількість простих акцій в обігу, скоригована на кількість простих акцій, що можуть бути випущені в обіг згідно укладених угод (опціон, ф’ючерсний контракт тощо)

Чистий прибуток, (збиток) на одну просту акцію

Показник, який визначається шляхом ділення суми чистого прибутку, спрямованого на виплату дивідендів власникам простих акцій, на середньорічну кількість простих акцій

Скоригований чистий прибуток, (збиток) на одну просту акцію

Показник визначається згідно вимог П(С)БО 24 „Прибуток на акцію”

Дивіденди на одну просту акцію

Показник, який розраховується шляхом ділення суми оголошених дивідендів на кількість простих акцій, за якими сплачуються дивіденди.

У Примітках до фінансової звітності наводиться інформація про:

- склад доходів від іншої діяльності;

- склад витрат від іншої операційної діяльності;

- доходи і втрати від участі в капіталі;

- склад інших фінансових доходів та витрат;

- склад інших доходів та витрат діяльності;

- виручку (доходу) від реалізації на умовах бартеру, у т.ч.

- про частку доходу (виручку) від реалізації продукції за товарообмінними контрактами з пов’язаними сторонами.

Згідно П9С)БО 23 „Розкриття інформації щодо пов’язаних сторін”, пов’язаними сторонами вважаються:

1. підприємства, які перебувають під контролем або суттєвим впливом інших осіб;

2. підприємства і фізичні особи, які прямо або опосередковано здійснюють контроль над підприємством або суттєво впливають на його діяльність, а також близькі члени родини такої фізичної особи;