Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
звітність підручникdoc.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
26.04.2019
Размер:
1.94 Mб
Скачать

2.7. Зміст статей довгострокових та поточних зобов’язань

3-й і 4-й розділи пасиву Балансу містить інформацію про стан, структуру довгострокових та поточних зобов’язань підприємства.

Зобов’язання зі строком погашення більше дванадцяті місяців з дати Балансу називаються довгостроковими.

В Балансі довгострокові зобов’язання представлені в розділі 3 пасиву Балансу.

До довгострокових зобов'язань належать:

* довгострокові кредити (позики) банку;

* інші довгострокові фінансові зобов’язані;

* відстрочені податкові зобов’язання;

* інші довгострокові зобов’язання.

Усі довгострокові зобов’язання по яких нараховується відсотки (проценти) відображаються в Балансі за теперішньою (дисконтованою) вартістю.

Стаття „Довгострокові кредити банку”. Показується сума заборгованості підприємства банкам за отриманими від них позиками (кредитами), яка не є поточними зобов’язаннями.

Стаття „Інші довгострокові фінансові зобов’язання”. Наводиться сума довгострокової заборгованості підприємства щодо зобов’язання із залучення позикових коштів на яких нараховуються відсотки. Прикладом можуть бути зобов’язання за довгостроковими облігаціями.

Приклад.

1 січня поточного року публічне акціонерне товариство (ПАБ) „Меркурій” випустило 15000 облігацій і продало їх за номінальною вартістю 800 грн. із встановленою ставкою 12% річних.. Проценти підлягають сплаті один раз на рік – 31 грудня. Облігації випускаються строком на 10 років.

В Балансі ПАБ на 31 грудня поточного року буде відображено довгострокове зобов’язання в сумі 1200000 грн. та відповідне збільшення суми грошових коштів.

Стаття „Відстрочені податкові зобов’язання”. Відображується сума податків на прибуток, що підлягають сплаті в майбутніх періодах внаслідок тимчасової різниці між обліковою та податковою базами оцінок. Відстрочені податкові зобов’язання виникають у випадку, коли обліковий податок на прибуток, визначений у Звіті про фінансові результати, є більший за податкове зобов’язання, визначене за чинним податковим законодавством.

Приклад.

Оподаткований прибуток становить – 50000 грн.

Сума податку на прибуток, що підлягає сплаті в бюджет -60000*25%/100 = 15000 грн.

Обліковий прибуток становить 80000 грн.

Податок на прибуток становить - 80000*25%/100 = 20000 грн.

Відстрочене податкове зобов’язання дорівнює 5000 грн. (20000 грн.-15000 грн.).

Стаття „Інші довгострокові зобов’язання”. У цій статті оказується сума довгострокових зобов'язань, які не можуть бути включені до інших статей цього розділу, зокрема зобов’язання за фінансовим лізингом.

Поточні зобов’язання відображуються в розділі 4 пасиву Балансу за сумою погашення (фактичною собівартістю, первинною вартістю).

До поточних зобов'язань належать наступні статті:

* Короткострокові позики (кредити) банків – показується загальна сума зобов'язань по отриманих короткострокових позик (кредитів) банку.

* Поточна заборгованість за довгостроковими зобов’язаннями - відображується сума зобов'язань підприємства за довгостроковою заборгованістю, що підлягає сплаті у поточному звітному році.

* Векселі видані (розрахунки за виданими векселями як гарантія платежу) – показується сума заборгованості за виданими векселями у рахунок забезпечення платежів за придбанні раніше цінностей (робіт, послуг).

* Кредиторська заборгованість за товари, роботи, послуги - відображується непогашена на дату Балансу сума заборгованості постачальникам за придбанні товари, роботи, послуги тощо.

* Поточні зобов’язання за розрахунками, у цій статті відображуються суми непогашених поточних зобов'язань за одержаними авансами, за податками й платежами до бюджету та позабюджетними фондами, з працівниками й учасниками (власниками, акціонерами) по заробітній платі ( з виплати дивідендів, винагород, розподілу прибутків) та внутрішніх розрахунків по внутрішньогрупових операціях.

* з одержаних авансів

- з бюджетом

- з позабюджетних платежів

- зі страхування

- з оплати праці

- з учасниками

- із внутрішніх розрахунків.

* Інші поточні зобов’язання, у цій статті показується інформація про загальну суму інших поточних зобов'язань, які не були включені до вищеперелічених статтях поточних зобов'язань.

Джерелами інформації для складання цих розділів є записи залишків на рахунках класу 5 „Довгострокові зобов’язання” і класу 6 „Поточні зобов’язання”, крім залишку рахунку 69 „Доходи майбутніх періодів”, який відображується в п’ятому розділі пасиву Балансу.

Розділ 5 пасиву Балансу „Доходи майбутніх періодів” містить одну єдину статтю „Доходи майбутніх періодів” де вказується суми доходів, нарахованих протягом поточного звітного періоду, які будуть визнані у наступних звітних періодах.