Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
підручник екологія.doc
Скачиваний:
89
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
8.95 Mб
Скачать

План викладу і засвоєння матеріалу:

3.3.1.Раціональне природокористування.

3.3.2.Принципи раціонального природокористування.

3.3.3.Визначення якості та обсягу забруднень природного середовища.

3.3.4.Екологічний моніторинг та його види.

3.3.5.Екологізація економіки.

Ключові понанятя та терміни:

  • природокористування

  • економіка природокористування

  • екологічний моніторинг

  • ГДК

  • ГДС

  • ГДВ

  • рацірнальне природокористування

  • нераціональне природокористування

  • ГДК полютанта

  • екологізація природокористування

  • СЗЗ

  • локальний моніторинг

3.3.1.Раціональне природокористування.

Термін “природокористування” був запропонований вперше російським екологом М.Ф.Куражковським у 1959р. природокористування це регулювання всіх типів використання природних ресурсів для господарства та охорони здоров’я.

За М.Ф.Реймерсом природокористування це сукупність всіх форм експлуатації природно-ресурсного потенціалу й заходів для його збереження. Це видобуток і переробка природних матеріальних та біологічних ресурсів, їх відновлення, охорона природних умов життя і природних систем.

Природокористування може бути раціональним і нераціональним.

Раціональне природокористування – це високоефективне, екологічно обґрунтоване господарювання, яке не призводить до різких змін природно-ресурсного потенціалу, а підтримує і підвищує продуктивність природних комплексів чи окремих об’єктів, облагороджує їх. Воно спрямоване на забезпечення умов існування людства і стабільного одержання матеріальних благ.

Нераціональне природокористування – це таке природокористування, в результаті якого природа втрачає здатність до само відтворення, самочищення й саморегулювання, порушується рівновага біосистем, вичерпуються матеріальні ресурси, погіршуються рекреаційні, оздоровчі та курортні умови, естетичні характеристики ландшафтів, умови проживання загалом.

Це екстенсивне, хижацьке ставлення до природних ресурсів (пере промисел, перевипас, перезабруднення повітря, води, ґрунтів промисловими, транспортними, енергетичними викидами та отрутохімікатами.

Нераціональне природокористування може бути як навмисним так і випадковим, або сукупним (спустошення, зруйнування або пожежі пов’язані з воєнними діями).

Нераціональне природокористування може бути зумовлене планово-економічними і проектними прорахунками, тимчасовими й вимушеними позиками у природи (перехідні періоди будівництва нових держав, великі стихійні лиха, війни, тощо), недбалим обліком та оцінкою природних ресурсів, недосконалістю природоохоронного законодавства, вузьковідомчими підходами в розвитку економіки, недосконалістю технологій виробництв, браконьєрством, самовільною забудовою та ін.

3.3.2.Принципи раціонального природокористування.

Принципи раціонального природокористування в різні історичні періоди були різними

Критерієм ефективності людської діяльності до середини ХХ ст. – було одержання максимальних благ за мінімальних затрат і неконтрольованої, хижацької експлуатації природних ресурсів, а головним принципом ставлення до природи – панування над нею й цілковите підкорення людини.

Після об’єктивного аналізу причин екологічних катастроф і величезних економічних втрат від нерозумного господарювання, яких людство зазнало останніми десятиліттями, стало зрозуміло, що принципи природокористування мають бути іншими, якщо ми хочемо вижити.

Тому провідним принципом природокористування в наш час став еколого-економічний принцип за якого критерій ефективності господарювання формулюється так: одержання максимальних матеріальних благ з мінімальними затратами і мінімальними порушеннями природного середовища.

Але це потребує вкладання великих коштів у природоохоронну сферу, що веде до зниження прибутковості виробництва.