Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ministerstvo_osviti_i_nauki_ekzamen.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
01.05.2019
Размер:
201.73 Кб
Скачать

1.3.3. Основи гігієни праці та виробничої санітарії.

Основні санітарно-гігієнічні вимоги до території, будівель, приміщень підприємства.

Повітря робочої зони. Загальні положення. Гігієнічне нормування мікроклімату. Визначення параметрів мікроклімату. Заходи по нормалізації мікроклімату.

Нормування та визначення шкідливих речовин у повітрі робочої зони. Поняття «чисте повітря». Шкідливі речовини на підприємствах харчової, переробної промисловості, закладах харчування. Гігієнічне нормування шкідливих речовин. Гігієнічна класифікація праці. Особливості газового і парового та пилового забруднення повітря та контроль вмісту в повітрі шкідливих газів, пари та пилу. Методи боротьби із забрудненням повітряного середовища. Засоби індивідуального захисту.

Освітлення виробничих приміщень. Значення освітленості для працездатності та здоров'я людини. Види освітлення. Нормування та розрахунок природного та штучного освітлення. Експлуатація та контроль освітлювальних установок.

13

Захист від шуму та вібрацій на підприємствах харчової, переробної промисловості, закладах харчування. Основні поняття та визначення. Нормування та вимірювання рівнів шуму та вібрації. Індивідуальні засоби захисту.

1.3.4. Основи безпеки праці.

Основи електробезпеки. Дія електричного струму на організм людини.

Електричні та неелектричні фактори, що впливають на наслідки ураження людини електричним струмом (сила струму, напруга, опір тіла людини, вид та чистота струму, тривалість дії та шляхи проникнення струму через тіло людини, індивідуальні особливості людини, допустимі значення струмів і напруг).

Класифікація приміщень за ступенем небезпеки ураження електричним струмом. Електрообладнання, ручний інструмент, що застосовується у особливо небезпечних та небезпечних приміщеннях. Напруга кроку, напруга дотику. Системи електрозахисту, технічні засоби безпечної експлуатації електроустановок (захисне заземлення, захисне вимикання, захисне занулення, електричний поділ мережі та інше). Умови їх застосування, принципові схеми, практична реалізація. Організаційно-технічні заходи при забезпеченні електробезпеки.

Нормування площ, об’ємів виробничих, адміністративних, побутових приміщень підприємства.

Вимоги безпеки до складових частин та експлуатації технологічного обладнання. Небезпечні зони, засоби і заходи від дії небезпечних факторів.

Безпека при роботі з посудинами та апаратами, що працюють під тиском. Класифікація, реєстрація, опосвідчення, контроль та випробування апаратів, що працюють під тиском. Заходи безпеки при експлуатації стаціонарних посудин, що працюють під тиском, балонів та резервуарів. Безпека при експлуатації газового господарства.

1.3.5. Основи пожежної безпеки.

Теоретичні основи горіння. Основні поняття про горіння, вибух, пожежну небезпеку речовин і матеріалів. Класифікація матеріалів та речовин за горючістю, займистістю, температурою спалаху. Класифікація рідин і аерозолів за вибухо- та пожежонебезпекою. Класифікація виробництв за вибухопожежонебезпекою. Класифікація будівельних матеріалів та будівельних конструкцій за вогнестійкістю.

Загальні правила пожежної безпеки на підприємствах України. Поняття про пожежну безпеку. Вимоги пожежної безпеки до території підприємств, протипожежного водопостачання. Основні організаційно-технічні заходи по протипожежному захисту підприємства. Пожежна безпека технологічного устаткування.

Способи гасіння пожежі. Засоби виявлення та гасіння пожеж. Вогнегасні речовини та сполуки. Стаціонарні установки і пристрої пожежегасіння. Первинні засоби гасіння пожежі.

14

Система організаційно-технічних заходів. Обов'язки державних органів, керівників підприємств, установ та організацій, громадян України для забезпечення пожежної безпеки. Державний пожежний нагляд. Пожежна охорона: державна, відомча, сільська, добровільна, пожежно-технічні комісії на підприємствах, організаціях. Виді інструкцій з пожежної безпеки. Інструктажі та навчання з питань пожежної безпеки посадових осіб, працівників, учнів, студентів і населення за місцем проживання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]