Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка ПР.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
02.05.2019
Размер:
264.19 Кб
Скачать

5. Феномен політичної реклами: плюси і мінуси в паблік рілейшнз.

Література: [3, 10, 17, 24, 34].

Методичні рекомендації: Робота над рефератом «Феномен політичної реклами: плюси і мінуси в паблік рілейшнз» є ґрунтовним доповненням до розгляду питань семінару з п’ятої теми. Готувати реферат потрібно зважаючи на ключові аспекти рекламування як різновиду і завершального етапу політичного маркетингу. Важливим у рефераті є розкриття і пояснення таких етапів політичного рекламування як: 1)дослідження характеристик ідеального іміджу; 2)дослідження характеристик реального іміджу; 3)проектування іміджу, що планується на «продаж»; 4)розробка форм та методів просування «упакованого» іміджу на політичний ринок; 5) «продаж» створеного іміджу через засоби масової комунікації; 6)аналіз ефективності рекламної кампанії та коригування раніше запланованих дій. Суттєве місце у рефераті має бути відведене розвитку політичної реклами в Україні, у порівнянні, звичайно, з іншими країнами. Студенти мають з’ясувати позитивні та негативні наслідки політичної реклами на прикладі виборчих кампаній до ВРУ та президентських виборів у незалежній Україні. Розумітися на маніпуляціях та антирекламі. Бачити важливу роль реклами у навчанні електорату.

Тема №6. Цивілізоване лобіювання.

План

  1. Лобіювання: сутність і особливості.

  2. Методи лобіювання.

  3. Лобіювання законодавчого процесу.

Література [5, 12, 13, 15, 33].

Методичні рекомендації:

Метою даного семінару є визначення сутності, функцій та ресурсів діяльності груп інтересів, груп тиску, характеристика технологій політичного лобіювання, їх особливості застосування в західних країнах, США та Україні.

У першому питанні слід розкрити поняття і сутність лобіювання. Для виконання цього завдання необхідно згадати чим відрізняються політичні партії від “груп інтересів”? Дати визначення поняттю “групи інтересів”. Охарактеризувати сутність груп тиску. Назвати основні функції, які виконують групи інтересів та ресурси впливовості лобістських груп. Проаналізувати основні засоби впливу на владу груп “лобі”.

Для конкретного впливу на прийняття політичних рішень у сучасній практиці використовуються різноманітні методи політичного лобіювання. Отже у другому питанні студенти мають охарактеризувати методи політичного лобіювання такі як:

  • виступи в комітетах і комісіях парламенту;

  • розробка законопроектів і залучення експертів до вироблення нормативних документів;

  • особисті зустрічі з законодавцями, контакти, переговори;

  • використання методів „public relations” для формування суспільної думки;

  • організація кампаній тиску з місць (наприклад, численні листи з вимогами та пропозиціями виборців, що їх отримують депутати);

  • організація проведення і широке розповсюдження результатів соціологічних досліджень;

  • цілеспрямовані дії «своїх людей» в органах влади;

  • фінансування виборчих кампаній;

  • прямий підкуп посадових осіб.

Безперечно основною метою політичного лобіювання є саме вплив на законодавчий процес країни. Тому, в третьому питанні основну увагу потрібно приділити правовим засадам лобіювання в розвинутих країнах. Розуміти суть прямого і опосередкованого лобіювання законодавчого процесу. Лобіювання і знання обговорюваних питань. Особистого знайомства та спілкування з депутатами. Дії лобіюючої сторони при поданні і попередньому читанні законопроектів. Лобіювання після попереднього читання законопроекту в постійних комітетах.

Тематика рефератів: