Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Skanov_pidr_z_NE_Starostenko.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
05.05.2019
Размер:
3.37 Mб
Скачать

76 Тема з

ти елементи національного багатства за відповідною вартістю кожного року. Крім цього, рекомендується також обчислювати національне багатство у постійних цінах того року, який вико­ристовується як базовий.

Нарешті, для об'єктивного визначення обсягу національного багатства потрібно враховувати критерій права власності та її територіальне розміщення, тобто виключати із загального обсягу ті елементи багатства, які є власністю інших країн і зна­ходяться на території нашої країни, але в той же час включати до складу національного багатства майно та інші його елементи, які перебувають в інших країнах і належать уряду, організаціям та окремим особам нашої країни12.

Динаміка національного багатства України за 2000-2005 роки характеризувалась зростанням: з 7,7 трлн грн. у 2000 році до 9,9 трлнгрн. у 2005 році. Найвагоміша частка у структурі національного багатства України 2005 року належить людсько­му капіталу як результату нагромадження знань, досвіду, умінь, здоров'я й інших факторів якості населення (46,7 %), дещо менші частки (34,9 % та 12,6 %) - природному та основному капіталу відповідно.

Такий стан та динаміка національного багатства України по­яснюється відповідними історичними та економічними пере­думовами формування національної економіки України. Після розпаду СРСР поділ національного багатства відбувався за так званою «територіальною ознакою». Внаслідок цього до Росії пе­рейшло 60 % загального обсягу національного багатства СРСР, до України - 16 %, до Білорусії - 3,6 %, республікам Прибалтики припало 3,2 % «загальносоюзного» національного багатства13.

Загалом на початок третього тисячоліття національне багат­ство світу становило 550 трлн дол. (табл. 3.1).

Як видно з таблиці, майже половина світового багатства на­лежить країнам «сімки» та Європейському Союзу, людський ка­пітал займає більше 50 % усього нагромадженого національного багатства світу.

12 Тітьонко О. М, Система макроекономічного рахівництва: Навч. посібник. — К.: КНЕУ, 2002. — 188 с.

13 Квак М. Національне багатство україни: стан та перспективи / /[Електро­ нний ресурс]. - Режим доступу : МІр://т*™ллШЬгаІу.(апе.есіи.иа/іта£е5/паи1с_

77

Економічний потенціал національної економіки

Отже, національне багатство як показник загального еконо­мічного потенціалу характеризує загальні можливості держави або регіону, економічну силу, потужність, тобто в першу чер­гу кількісний бік функціонування економіки. Рівень економіч­ного розвитку та економічний потенціал органічно пов'язані між собою, оскільки перший пов'язує кількісну і якісну сторони господарської діяльності, характеризує ефективність наявного економічного потенціалу, тобто рівень використання всіх ви­робничих ресурсів, можливості задоволення найважливіших національних та індивідуальних потреб14.

Таблиця 3.1.

Інші країни

Країни СНД

_ У тому числі Росія

КраїннОПЕК

Країни «сімки» та ЄС

Світовий підсумок

Національне багатство

У тому числі за ви­дами капіталу, трлн дол. США

Світове національне багатство

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]