Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Skanov_pidr_z_NE_Starostenko.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
05.05.2019
Размер:
3.37 Mб
Скачать

Тема 5

Господарські комплекси національної економіки

165

ної продукції здійснює фактор часу, що, в свою чергу, обумовлює особливі форми розрахунків за неї, встановлення цін не лише за об'єкт, але й окремі види та етапи робіт.

Промисловість будівельних матеріалів при різноманітності її галузей спільні єдністю призначення виробленої ними продук­ції - будівництво - та використання в якості основної сировини нерудних корисних копалин.

Важливість будівельного комплексу для економіки будь-якої країни можна пояснити цілим рядом причин: капітальне бу­дівництво, напевне, як ніяка інша галузь економіки, створює велику кількість робочих місць і споживає продукцію багатьох галузей народного господарства. Економічний ефект від роз­витку цієї галузі полягає у мультиплікаційному ефекті коштів, вкладених у будівництво. Адже з розвитком будівельної галузі будуть розвиватися: виробництво будівельних матеріалів і від­повідного обладнання, машинобудівна галузь, металургія і ме­талообробка, нафтохімія, виробництво скла, деревообробна і фарфоро-фаянсова промисловості, транспорт, енергетика тощо. І, вочевидь, як ніяка інша галузь економіки, будівництво сприяє розвитку підприємств малого бізнесу, особливо того, який спе­ціалізується на оздоблювальних і ремонтних роботах, на вироб­ництві та встановленні вбудованих меблів і т. ін.

Криза 90-х років XX ст. наклала свій відбиток і на розвиток бу­дівельного комплексу. Нарощування кризових явищ в економіці у 1995 р. викликало подальше зменшення інвестицій, погіршен­ня стану будівельного комплексу, його дестабілізацію. На рубежі XX ст. намітилась прогресивна тенденція зростання інвестицій в основний капітал і обсягів будівельно-монтажних робіт, хоча складною проблемою залишилося незавершене будівництво, що свідчить про зниження ефективності використання інвести­цій в основний капітал. Проте, в сучасних умовах розгортання економічної кризи будівельний комплекс постраждав найвід-чутніше, оскільки першим увійшов в кризу. Основні показники, що характеризують стан і перспективи розвитку будівельного комплексу, представлені у таблиці 5.5. Коригування розвитку будівельного комплексу після подолання кризових явищ постає одним із найважливіших завдань національної економіки. Од­нак, без глибоких інноваційних перетворень, належного рівня розвитку будівельних матеріалів, росту продуктивності праці,

відповідної техніки неможливо підняти будівельний комплекс до європейських стандартів. Промисловість будівельних матері­алів, відчуваючи нестачу фінансових ресурсів, не маючи змоги оновлення виробничих фондів, погіршила якість та знизила конкурентоспроможність виготовлених матеріалів і конструк­цій та допустила додаткові витрати виробництва, що відповід­но позначається на рівні рентабельності. Подальший розви­ток будівельного комплексу буде визначатися розвитком його матеріально-технічної бази.

Таблиця 5.5

Динаміка інвестицій у будівельному комплексі (у % до попереднього року)

2009

Індекс

20ОО

2002

2003

2004

20О5

2006

2ОО7

2О08

(попе­редні

дані)

Інвестиції в основний капі-

114.4

108.9

131,3

128.0

101,9

119.0

129.8

97.4

47.7

тал

Будівельних робіт

100.4

94.2

126,5

117,2

93.4

109.9

115.6

85,7

45.1

Інвестицій у житлове будів-

106.0

111.6

125.8

117.9

108.9

127,5

131,4

88,1

50,1

ництво

Джерело: ДаніДержкомстату України

Зважаючи на місце та значення будівельного комплексу в роз­витку економіки постає завдання відповідного впливу держави на його розвиток і функціонування.

Одним із методів такого впливу є індикативне планування капітального будівництва, що охоплює капітальні вкладення, проектно-розшукові роботи і роботи проектних організацій, бу­дівельного виробництва та розвитку потужностей будівельно-монтажних організацій. Важливою складовою державного ре­гулювання будівельної індустрії є сприяння системному підходу до ресурсного забезпечення галузі будівництва, яке включає фінансові ресурси, трудові ресурси, обладнання, конструкції, матеріали. Головними джерелами інвестування у капітальне бу­дівництво виступають:

- власні нагромадження;

166

Тема 5

  • амортизаційні відрахування;

  • асигнування державного бюджету;

  • використання кредитів державного бюджету;

  • надходження від продажу майна, яке не використовуєть­ ся;

- кошти від здачі в оренду будівельного майна та ін.

Особливим видом будівництва виступає зведення житла. Зва­жаючи на соціальну значимість цього виду будівництва, завдан­ня держави полягає в посиленні її впливу на його здійснення. Поряд з цим, розвиток житлового будівництва обґрунтовано вважається одним з важливих каталізаторів економічного під­несення. Це пов'язано з мультиплікативним ефектом, який отри­мує економіка завдяки інвестиціям у житлове будівництво. Вони стимулюють розвиток реального сектора економіки та ведуть до зростання обсягів виробництва у багатьох галузях, пов'язаних із будівництвом (промисловість будівельних матеріалів, маши­нобудування, деревообробна промисловість, транспорт та ін.). Опосередковано задіяні галузі виробництва товарів побутового характеру через зростання потреби у новоселів у придбанні ме­блів, електропобутових приладів тощо. За підрахунками фахів­ців, кожна гривня, вкладена у будівництво житла, дає 2,6-3 грн. приросту ВВП, а додаткове робоче місце у житловому будівни­цтві забезпечує роботою 5-6 працівників у інших галузях. Таким чином, інвестиції у житлове будівництво дозволяють вирішити соціальні проблеми і підвищити рівень добробуту населення. Звідси необхідність ефективного стимулювання розвитку та ре­гулюванні ринку будівництва житла в країні.

Пожвавлення інвестиційної діяльності, починаючи з 1998-1999 рр., прийняття ряду законодавчих актів, зокрема законів «Про планування і забудову територій», «Про майнову відпові­дальність за порушення умов договору підряду (контракту) про виконання робіт на будівництві об'єктів» та ін. сприяли набуттю досвіду діяльності будівельними організаціями та підприємства­ми. Але й сьогодні залишається багато невирішених проблем економічного, законодавчого характеру, які суттєво ускладню­ють розвиток цієї галузі та її ефективність. Це пов'язано, в осно­вному, з виникненням цілого комплексу питань щодо ресурсного забезпечення житлового будівництва, реконструкції наявного житлового фонду, механізму залучення коштів населення для

Господарські комплекси національної економіки

167

таких цілей. Розвиток та ефективність приватних будівельних фірм та інфраструктури житлової індустрії, що не мали відпо­відного законодавчого забезпечення, призвели до виникнення порушень і зловживань. Усунення накопичених проблем вима­гають відповідної державної політики. Не отримали достатнього розвитку форми впливу держави на розвиток житлового будівни­цтва, що включають стимулювання залучення коштів учасників будівництва. Основними інструментами впливу держави на ак­тивізацію таких процесів повинні стати надання приватним за­будовникам пільг і кредитів. Важливими інструментами цієї по­літики повинні стати роздержавлення підприємств, створення приватних фірм з виробництва будівельних матеріалів, виробів і конструкцій, створення бірж, інвестиційних та інших фондів, іпотечних і житлових банків, страхових компаній та інших рин­кових структур. Щодо сприяння окремим громадянам, особливо пільгових категорій, у вирішенні їх житлових проблем, то ваго­мим інструментом повинні стати збереження права на державне забезпечення житлом у межах запроваджених норм, субсидії, пільгові кредити, одержання житла у власність на виплату.

Таким чином, сприяння розвитку і функціонуванню окремих галузей будівельного комплексу, в першу чергу, має здійснюва­тися за рахунок виваженої інвестиційної політики. Щодо най­важливіших інвестиційних проектів у будівельному комплексі, то основна увага повинна насамперед стосуватися модернізації і розширення високоефективних будівельних матеріалів і кон­струкцій, освоєння нових потужностей на базі енергозберігаю­чих технологій.

Серед ключових господарських комплексів національної економіки одне із вирішальних місць посідає агропромисловий комплекс. Аграрно-промисловий комплекс (АПК)- це сукуп­ність галузей національної економіки, які здійснюють виробни­цтво та переробку сільськогосподарської сировини, обслугову­вання самого сільського господарства, насичення внутрішнього ринку продовольством та забезпечують експорт продовольчих товарів і сировини. В результаті АПК є складною виробничою системою, що включає декілька сфер діяльності. Перша - ви­робництво засобів виробництва для всіх галузей, пов'язаних із сільським господарством (тракторне машинобудування, ви­робництво сільгоспмашин, устаткування для тваринництва

168

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]