Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Звіт 2012.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
08.05.2019
Размер:
1.07 Mб
Скачать

11 Методика складання податкової звітності підприємства

Згідно зі статею 22 Податкового Кодексу України об’єктом оподаткування можуть бути майно, товари, дохід (прибуток) або його частина, обороти з реалізації товарів (робіт, послуг), операції з постачання товарів (робіт, послуг) та інші об’єкти, визначені податковим законодавством, з наявністю яких податкове законодавство пов’язує виникнення у платника податкового обов’язку.

Необхідно враховувати, що законодавець не дає вичерпного переліку видів об’єктів оподаткування, а виділяє найпоширеніші з них, залишаючи перелік відкритим. Так, наприклад, об’єктом оподаткування може виступати фонд оплати праці та ін. При цьому той самий об’єкт не може виступати об’єктом оподаткування по декількох податках одного виду. Це, однак, не забороняє використати об’єкт при оподаткуванні податками різного виду.

Тому один об’єкт (наприклад, прибуток) може використовуватись як об’єкт оподаткування в декількох випадках. Так, використання доходу як об’єкта по загальнодержавних податках не є перешкодою для введення податку з аналогічних об’єктів на місцевому рівні.

Відкритий перелік об’єктів оподаткування передбачає виділення об’єктів, які найбільш часто виокремлюються як підстава справляння податку чи збору. До них відносяться: майно, товари, прибутки, обороти з реалізації товарів (робіт, послуг), операції з постачання товарів (робіт, послуг).

Податкова звітність може бути складена у звичайному (паперовому) вигляді та надіслана поштою або в електронній формі та надіслана засобами телекомунікації. Форма звітності, незалежно від того, чи це загальнодержавні, чи місцеві податки, встановлюється центральним органом державної податкової служби за погодженням з Міністерством фінансів України. Податкові декларації подаються відповідно до базового звітного податкового періоду, що дорівнює календарному місяцю, календарному кварталу або календарному півріччю, календарному року (див коментар до ст. 49 Податкового Кодексу). Інформація, вказана у поданій податковій звітності, є підставою для нарахування та сплати податкового зобов’язання.

Перелік додатків до податкових декларацій як обов`язкових складових податкової звітності встановлюється відповідно до кожного податку і збору окремо.

Платник податків – це особливий (спеціальний) правовий статус особи, на яку відповідно до закону покладено обов’язок сплачувати податки і (або) збори. Обов’язковими елементами правового статусу платника податків виступають загальні, однакові для фізичних та юридичних осіб права і обов’язки, зафіксовані нормами податкового права, а також відповідальність за порушення законодавства про податки і збори.

Платник податку – юридична особа – це організація, створена і зареєстрована у встановленому законом порядку. Юридичні особи, залежно від порядку їх створення, поділяються на юридичних осіб приватного права та юридичних осіб публічного права. Відповідальність за складання податкової звітності можуть нести як юридичні особи, так і їх посадові особи.

Складання податкової декларації з Фіксованого сільськогосподарського податку ФСП на ПОСП «Нива» здійснюється у такому порядку:

У податковій декларації з податку, що подається до органів державної податкової служби мають бути заповнені всі обов’язкові реквізити (коди, дати, підписи і т. д.).

Форма податкової декларації з податку та додаток „Відомості про наявність документів на землю” (далі-Додаток) до неї застосовуються платниками ФСП для подання відповідному органу державної податкової служби за місцезнаходженням на податковому обліку, як основного платника та за місцем розташування земельних ділянок:

– загальної, звітної податкової декларації з податку – до 1 лютого поточного року. Подання такої декларації звільняє від обов'язку подання щомісячних декларацій;

– нової загальної (річної), нової звітної (річної) податкової декларації з податку – до 1 лютого поточного року;

– нової загальної (щомісячної), нової звітної (щомісячної) податкової декларації з податку – протягом 20 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця. Подання такої декларації не звільняє від обов'язку подання податкової декларації до 1 лютого поточного року;

– нової загальної, нової звітної податкової декларації з податку (у разі виникнення обставин, що призвели до зміни податкового зобов’язання) – протягом 20 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця, у якому виникли такі зміни.

– уточнюючої загальної, уточнюючої звітної;

– за нові земельні ділянки.

Можна сказати, що ПОСП «Нива» складає і подає фінансову, статистичну і податкову звітність відповідно до чинного законодавства.