Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Звіт 2012.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
08.05.2019
Размер:
1.07 Mб
Скачать

18. Організація обліку інвестиційно – інноваційної діяльності підприємства

Нажаль, ПОСП «Нива» не займається інвестиційно-інноваційною діяльністю.

Сьогодні при оцінці ефективності інвестиційних проектів використовуються велика кількість методик. Однак вони не в повній мірі підходять для оцінки ефективності інновацій. Це обумовлено тим, що в створенні та використанні інновацій, як правило, задіяне найбільш ширше коло учасників в порівнянні з інвестиційним проектом. В інноваційному процесі інвестори, науково-дослідні, дослідно-конструкторські, проектні організації, заводи виробники нової продукції та її споживачі. В здійсненні інноваційного проекту зацікавлені фінансуючі його інвестори та підприємства, які займаються реалізацією проекту. Це по-перше.

По-друге. Період, в межах якого здійснюються одночасні витрати та забезпечуються доходи, обумовлені виробництвом та експлуатацією інновацій, в багатьох випадках займає більший проміжок часу, ніж відповідний період реалізації (підготовки та експлуатації) інвестованого проекту. Це особливо виявляється при введенні нових конструкторських матеріалів, станків, сільськогосподарських машин і т.д.

Поряд з цим реалізація інновацій має кінцеву мету досягнення найкращих результатів в порівнянні з аналогом. В методичних рекомендаціях цьому питанню не приділяють належної уваги.

По-третє. Ціна на принципово нову продукцію повинна найти визнання серед споживачів, в той час як ціна на продукцію, випуск якої передбачений інвестиційним проектом, вже отримала своє підтвердження на ринку. Досягнення кінцевого результату інноваційного процесу пов'язано з найбільш високими ризиками в порівнянні з виконанням інвестиційного проекту.

Вплив перерахованих факторів обумовлює особливості виявлення економічної ефективності інновацій.

Для ефективного використання тимчасово вільних активів під­приємства та організації здійснюють фінансові інвестиції.

Основні принципи оцінки та відображення в обліку фінансових інвестицій визначаються П(С)БО 12 «Фінансові інвестиції», затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 16 квіт­ня 2000 р. № 91, П(С)БО 20 «Консолідована фінансова звітність», затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 30 лип­ня 1999 р. № 176 та П(С)БО 19 «Об’єднання підприємств», затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 07 липня 1999 р. № 163.

Фінансові інвестиції визначаються як активи, які утримуються підприємством з метою:

– одержання доходів у вигляді дивідендів або відсотків від їх володіння;

– набуття вигідних відносин з іншими підприємствами або конт­ролю над їх діяльністю;

– майбутні вигоди від зростання вартості здійснених інвестицій.

Залежно від мети здійснення фінансових інвестицій підприємство може отримувати дохід, набувати контроль над об’єктом інвестування та мати інші вигоди. Дохід від інвестицій — це отримання процентів або дивідендів.

Вплив здійснюється з метою отримання і нематеріальних вигід — доступ до технології або гуд­вілу, якими володіє підприємство-об’єкт інвестування, вплив на його фінансову, комерційну та господарську діяльність. Воно може також володіти стратегічними запасами сировини, необхідної інвестору, або знаходитися в інвестиційно привабливому економічному середовищі та т. ін. Інвестиції можуть здійснюватися також і з метою отримання майбутніх вигід, як, наприклад, зростання вартості акцій.

Придбання об’єктів основних засобів за плату являє собою капітальні інвестиції ПОСП «Нива», для обліку яких призначений рахунок 15 «Капітальні інвестиції».