Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Звіт 2012.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
08.05.2019
Размер:
1.07 Mб
Скачать
  1. Аналіз і оцінка ефективності фінансових ресурсів господарської діяльності

Основу поняття категорії ресурсний потенціал, становить загальна категорія ресурси. Термін “ресурс” - означає запас, джерело. До ресурсів зараховуються запаси та джерела сировини, матеріалів, майно та грошові кошти, праця. Ресурси - це сукупність матеріальних і нематеріальних елементів, які прямо чи опосередковано беруть участь у виробничому процесі.

Особливістю категорії ресурси є їхня відтворюваність, яка здійснюється як у формі споживчої вартості, так і у формі вартості. Процес функціонування підприємств постійно вимагає залучення нових ресурсів.

Термін ”потенціал” (лат. - сила) - можливість, здатність, сила, що існує в прихованій формі і може виявлятися за певних умов. Отже, потенціал - це сукупність ресурсів і можливостей, які можуть бути використані підприємством для досягнення певних цілей.

Ресурсний потенціал підприємства – не тільки сукупність ресурсів, що є в розпорядженні підприємства, а також спроможність працівників і менеджерів використовувати ресурси з метою виробництва товарів (послуг) та отримання максимального прибутку. Він характеризує не весь запас конкретного ресурсу, а ту його частину, яка залучена у виробництво з урахуванням економічної доцільності та досягнень науково-технічного прогресу і включає в себе не тільки сформовану систему ресурсів, а й нові альтернативні ресурси та їхні джерела.

Ресурсний потенціал з точки зору підприємства як господарюючого суб'єкта є важливим чинником, який впливає на ефективність фінансово-господарської діяльності, підвищення конкурентоспроможності підприємства.

Ресурсний потенціал підприємства характеризують такі показники:

– реальні можливості підприємств у тій чи іншій сфері економічної діяльності;

– обсяги ресурсів і резервів як залучених, так і не залучених у виробництво;

– спроможність менеджерів до використання ресурсів для створення продукції, товарів і послуг з метою отримання максимального прибутку;

– форма підприємництва і відповідна організаційно-правова структура.

Елементами ресурсного потенціалу підприємства є такі види ресурсів: трудові; фінансові; матеріальні, що складаються з основних фондів (засобів) і оборотних активів; нематеріальні; інформаційні.

Трудові ресурси чи персонал підприємства – це сукупність фізичних осіб, які перебувають з підприєм­ством як з юридичною особою у відносинах, що регулюються актами законодавства про трудову діяльність, і утворюють трудовий колектив працівників з визначеною структурою відповідно до структури ви­робництва, форми власності її організаційного устрою конкретного підприємства. Трудовий потенціал підприємства характеризують такі поняття, як кадри, робоча сила, трудові ресурси, людські ресурси, персонал.

З метою ефективного використання трудового потенціалу на підприємствах здійснюється його управління, яке включає в себе аналіз кадрового потенціалу і рівня його використання, визначення потреби в працівниках різних спеціальностей, прогнозування і планування чисельності працівників усього підприємства й окремих його підрозділів по різних струк­турних групах; розміщення працівників і координацію їхньої діяльності; мотивацію праці; облік результатів праці; контроль за виконанням завдань.

Фінансові ресурси – це кошти, які формуються в разі утворення підприємства і поповнюються в результаті господарської діяльності за рахунок продажу продукції, виконання робіт і надання послуг, а також шляхом залучення зовнішніх джерел фінансування. Усі джерела коштів, які використовуються для формування фінансових ресурсів, можна поділити на дві групи: власні й позикові.

Власні кошти формуються в момент створення підприємства, а також у процесі його діяльності і включають у себе:статутний капітал, утворений за рахунок установчих чи пайових внесків, випуску і розміщення акцій, бюджетного фінансування;додатковий капітал, утворений як перевищення надходження внесків чи сум коштів, отриманих від продажу акцій, а також у разі здійснення переоцінки матеріального майна підприємства за справед­ливою вартістю; нерозподілений прибуток підприємства, який може бути використаний для фінансування господарської діяльності;інші виробничі фонди, які утворюються за рахунок прибутку;амортизаційні відрахування на відтворення основних засобів і нематеріальних активів.

Позикові кошти формуються в процесі діяльності підприємства і включають у себе: банківські довгострокові і короткострокові кредити: облігаційні і необлігаційні позики; товарні чи комерційні кредити та ін. Позикові кошти залучаються у зв'язку з тим, що в підприємства періодично виникає потреба в додаткових коштах, які неможливо задовольнити за ра­хунок власних коштів. Залучення позикових коштів здійснюється на принципах платності, терміновості, зворотності. цільового використання і матеріального забезпечення.

Матеріальні ресурси складаються з основних фондів і оборотних активів підприємства. Основні фонди - це засоби праці, які мають вартість і функціонують у виробництві тривалий час у своїй незмінній споживчій формі, а їхня вартість переноситься через конкретну працю на вартість виготовлюваної продукції частинами в міру спрацьовування. Основні фонди підприємства поділяються на активні і пасивні. Активна частина основних виробничих засобів впливає на предмет праці, переміщення його у ви­робничому процесі і здійснення контролю над ходом виробництва; пасивна частина - на створення умов для безперебійного функціонування активної частини засобів.

Оборотні активи - це частина майна підприємства, яка включає в себе матеріальні і грошові засоби, що одноразово беруть участь у виробничому процесі і повністю переносять свою вартість на готову продукцію (роботи, послуги). Вони забезпечують безперервність і всіх процесів, які відбуваються на підприємствах: постачання, виробництво, збут, фінансування.

Нематеріальні ресурси - це частина потенціалу підприємства, яка дає економічну вигоду протягом тривалого періоду та має нематеріальну основу отримання доходів, до яких належать об'єкти промислової та інтелектуальної власності а також інші ресурси нематеріального походження.

З огляду на сучасний стан економіки наявність ресурсного потенціалу на підприємстві ще не свідчить про ефективність діяльності підприємства. Ефективна діяльність підприємства забезпечується в першу чергу за рахунок якості використання ресурсного потенціалу. Інвестиції в ресурси є формою оптимального капіталу, відомо що їхня якість дає змогу зменшити втрати, підвищити ефективність виробництва.

ПОСП «Нива» в процесі своєї діяльності у відповідності до чинного законодавства використовує земельні угіддя, передані йому засновником і орендовані землі членів реструктуризованого колективного сільськогосподарського підприємства та інших громадян України. Залежно від розмірів сільськогосподарські підприємства характеризуються додатковими показниками: площа сільськогосподарських угідь і ріллі; чисельність середньорічних працівників, наявність основних засобів виробництва.

При виробничо – економічній характеристиці господарства важливо оцінити розміри господарства. Це можна зробити, розглянувши таблицю 2.2.

В таблиці 13.1 наведено дані по складу та структурі земельних угідь ПОСП «Нива» .

Таблиця 13.1

Склад і структура земельних угідь в ПОСП «Нива»

Найменування

2008 р.

2009 р.

2010 р.

Відношення 2010 до 2008, у %

га

%

га

%

га

%

Загальна земельна площа

869,0

100,0

717,0

100,0

464,0

100,0

53,4

Сільськогосподарських угіддя

868,3

99,9

717,0

100,0

464,0

100,0

53,4

в тому числі:

- рілля

550,0

63,3

570,0

125,8

420,0

90,5

76,4

- сінокоси

210,0

24,2

54,0

7,5

12,0

2,6

5,7

- пасовища

107,1

12,3

93,0

13,0

32,0

6,9

29,9

В ПОСП «Нива» за 2008 – 2010 рр. загальна земельна площа зменшилась на 405,0 га або 46,6 % і на таку ж величину збільшилась площа сільськогосподарських угідь. Нині в розпорядженні підприємства знаходиться 464 гектарів сільськогосподарських угідь, з них в структурі земельних угідь 90,5 % становить рілля площею 420,0 гектарів, сінокоси становлять 2,6 % земельних угідь, а пасовища – 6,9 %. Вся земля, що знаходиться у власності господарства починаючи з 2000 року є орендованою.

Така структура земельних угідь пояснюється тим, що ПОСП «Нива» спеціалізується на виробництві тваринницької продукції, а також є свідченням того, що керівник підприємства ставить собі мету забезпечення не лише своєї економічної вигоди, але соціально – економічні вигоди селян.

На підприємстві протягом 2008-2010 рр. підвищилась продуктивність використання земельних ресурсів та поліпшились результати виробництва. Про це свідчать наведені дані в таблиці 13.2.

Таблиця 13.2

Ефективність використання земельних ресурсів в ПОСП «Нива»

Показник

2008 р.

2009 р.

2010 р.

Відношення 2010р. до2008р., у %

1.Натуральні:

Урожайність, ц/га

Зернових

11,9

14,8

4,9

40,8

Вироблено на 100 га ріллі,ц:

Зернових

1085,6

116,6

42,9

3,9

Мяса свиней

2,2

0,1

0,3

14,2

Вироблено на 100 га сільськогосподарських угідь,ц:

- м'яса ВРХ

54,0

4,4

9,4

17,4

- молока

631,4

73,8

109,4

17,3

2.Рівень розореності земель,%

63,3

79,0

91,0

143,7

3.Вартісні:

-

-

-

-

Одержано на 100 га сільськогосподарських угідь, тис. грн:

товарної продукції

163,1

15,7

46,5

28,5

прибутку (+), збитку (-)

18,5

2,9

10,3

55,7

В 2010 році урожайність зернових культур зменшилась на 7,0 центнерів з гектара або на 59,2 %. Рівень розораності земель підвищився на 43,7 що свідчить про стабільне використання наявних земельних ресурсів.

Протягом останніх років відбувалось зменшення виробництва валової продукції на 100 га ріллі, так виробництво зернових на 100 га ріллі на 1042,7 ц, або в 0,03 раз, а свинини теж зменшилось на 1,9 ц або на 85,8 %. Виробництво м'яса великої рогатої худоби на 100 га сільськогосподарських угідь зменшилось на 44,6 ц, або на 82,6 %, а молока на 522,0 ц, або на 82,7 %.

Спостерігається зменшення виробництво товарної продукції в розрахунку на 100 гектарів сільськогосподарських угідь і складає 46,5 тис. грн. Збільшення ефективності використання земельних ресурсів не збільшило прибутковість підприємства на 100 га сільськогосподарських угідь, яка зменшилась 8,2 тис. грн. на 100 гектарів сільськогосподарських угідь, або на 44,3 %.

В таблиці 13.3 наведемо дані по рівню товарності основних видів продукції підприємства.

Таблиця 13.3

Рівень товарності основних видів продукції ПОСП «Нива»

Види продукції

2008 р.

2009 р.

2010 р.

Товарна продук ція, ц

Валова продук ція, ц

Рівень товарності, %

Товарна продук ція, ц

Валова продук ція, ц

Рівень товарності, %

Товарна продук ція, ц

Валова продук ція, ц

Рівень товарності, %

Зернові

1070,0

5971,0

17,92

462,0

6646,0

7,0

28,0

1801,0

1,6

ВРХ

828,0

460,0

180,0

367,0

151,0

243,0

637,0

463,0

146,1

Свині

17,0

12,0

141,6

-

7,0

-

21,0

13,0

161,5

Молоко

3682,0

5482,0

67,17

4416,0

5291,0

83,5

3592,0

5075,0

70,8

Дані таблиці 2.4 свідчать про те, що на підприємстві рівень товарності зернових становить лише 1,6 %, а решта йде на власні потреби. Рівень товарності великої рогатої худоби у 2010 році складав 146,1 % - це пояснюється тим, що підприємство реалізовувало запаси які залишились з минулих років, а також продукцію скуплену у місцевого населення.

Порівнюючи показники товарності, можна зробити висновок, що він зменшився на 16,32 % у зернових, у великої рогатої худоби на 33,9 %, для свиней на 161,5 та зменшився для молока на 3,63 %.,що негативно впливає на власний капітал підприємства.

Для поліпшення використання трудових ресурсів та підвищення продуктивності праці на ПОСП «Нива» необхідно забезпечувати високоефективне використання виробничих фондів постійно робити закупку нових сільськогосподарських машин та обладнання, запроваджувати нові наукові технології, що впливають на діяльність господарства.

Однією зі складовою ресурсного потенціалу підприємства є фінансові ресурси. Вони включають : середньорічну вартість оборотних засобів, середньорічну вартість основних засобів, вартість активів підприємства, власні, залучені та позичені кошти. Аналіз фінансових ресурсів ПОСП «Нива» подані в таблиці 13.4

Таблиця 13.4

Фінансові ресурси ПОСП «Нива»

Показники

Роки

Відхилення

2010р. до 2008р.

2008

2009

2010

+,-

%

Середньорічна вартість оборотних засобів, тис. грн.

8508,7

7910

7462

(1046,7)

87,7

Середньорічна вартість основних засобів, тис. грн.

4365,5

1875

2623

(1742,5)

60,1

Вартість активів підприємства, тис. грн.

9806

9785

10085

279

102,8

Власні кошти, тис. грн.

1221,8

840

2081

859,2

170,3

Залучені кошти, тис. грн.

9600

8600

7009

(2591)

73,0

Позичені кошти, тис. грн.

9600

8600

7000

(2600)

72,9

Розглянувши фінансові ресурси ми можемо зробити висновки, що середньорічна вартість основних та оборотних засобів підприємства в порівнянні 2008 та 2010 рокі знизилась на 13% та 40% відповідно. Активи підприємства збільшились на 2%, а також відбулося збільшення власних коштів на 70%, дану ситуацію можна пояснити збільшенням такої статті балансу, як нерозподілений прибуток, а ось залучені та позичені кошти зменшилися на 27%, що є позитивним фактором для підприємства, адже у 2008 та 2009 було повністю погашено короткостроковій кредит