Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
укр літ ХХ ст іспит.docx
Скачиваний:
19
Добавлен:
14.06.2019
Размер:
128.09 Кб
Скачать

Питання 28. Роман «Невеличка драма» в. Підмогильного. Зіткнення почуття і розуму. Образи Марти і Юрія Славенка. Характеристика інших персонажів, їх роль у розкритті ідеї і теми твору.

У «Невеличкій драмі» Підмогильний виступає на захист любові як загальнолюдської цінності, як джерела Носіями духовності твору виступають Марта Висоцька, дівчина-сирота, з неусвідомленим, але стійким потягом до краси, до високості, до мрії, та Льова Роттер -єдиний друг Марти, людина високого інтелекту, ладна до самопожертви, він пройшов болісний шлях формування споглядальної життєвої позиції. Їм протиставляються образи біохіміка Юрія Славенка, людини, яка прагнезраціоналізувати все, навіть особисте життя, Ірен - професорської доньки,цілеспрямованої та меркантильної жінки, Дмитра Стайничого, молодого інженера з йогонедалекими практичними поглядами на життя, та деградованого кооператора Іванчука,який вже навіть зовнішньо зраджує себе та «нагадує лиху, але немічну тварину з завждивищиреним, тільки що беззубим ротом» [8, с. 16]. В образі героя-філософа Льови Роттера яскраво виражені одвічні смисложиттєвішукання самого прозаїка. Льова вірить у людину, в її величезні можливості таперспективи: «Життя - це постійне оновлення, Марто!.. Дні, Марто, розвиваються, якбезліч листу, нового, свіжого листу...». Професор Славенко – це тип прагматичного науковця, який повністю віддаєтьсяпраці, відхрещуючись від будь-якого емоційного життя. За ним, здавалося б, майбутнє,та насправді повний розумовий контроль над усіма вчинками, з холодним науковим аналізом свого душевного і тілесного життя мають зворотній бік. Людина, на думку біохіміка, є нічим іншим яквисокоорганізованим білком. Невеликий, майже випадковий проблиск щирогокохання до Марти Славенко згодом пояснює звичайною потребою сексуального вдоволення його біологічного тіла. Для нього це пошук самоствердження за рахунок жінки, але не кохання. Всі інші герої роману, У «Невеличкій драмі» автор торкається й проблем родинного життя. Він

саркастично окреслює постать ідеальної матері патріархальної родини.

Самовіддана дружина професора Маркевича і дім доглядає, й підбирає чоловікові

потрібні книжки тощо. Дочка мусила б повторити материн достойний шлях, але

Ірен виявляється вправнішою за Марію Миколаївну, яка влаштовує різні

стратегічні операції, аби видати доньку заміж за Славенка, і сама розв’язує складні

завдання, таки зваблюючи свого обранця. Ірен представляє ще один новий тип

жінки - так звана жінка-вамп, яка вміє демонстративно керувати чужим життям та

волею чоловіка.

Головні герої роману “Невеличка драма” уособлюють собою не тільки чоловіче й жіноче начало (Юрій Славенко і Марта Висоцька відповідно), не тільки зіткнення раціоналістичного й ірраціоналістичного світоглядів, але також і людей, які зробили різний екзистенційний вибір особистого щастя. Юрій Славенко, керуючись в усьому своєю раціоналістичною філософією й приборкуючи в собі всі почуття, просувається все далі на шляху колись обраного ним “щастя розумової величі”, постійно віддаляючись від природи, тобто пригнічує в собі життя. Марта Висоцька на деякий час повертає Юрія до життя, збурюючи в ньому почуття кохання і долаючи у такий спосіб його життєненависний раціоналістичний світогляд. Але сама Марта, обравши для себе “щастя чуттєвої величі”, надмірно звеличує своє кохання (обожнюючи й одухотворюючи його) і віддаляється від природи звичайного (тілесного) кохання, що підтверджується, зокрема, її спробою увічнити свою любов через розлуку з коханим.