Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
услуги.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
15.06.2019
Размер:
77.08 Кб
Скачать

53. Що таке технологічна місткість торгівлі? Як вона оцінюється?

Технологічна ємність торгівлі (ТЕТ) - частка витрат на дослідження і розробки в обсязі виробництва і торгівлі товарами окремих галузей.

Коефіцієнт технологічної ємності торгівлі (ТЕТ) може бути розрахований для різних галузей виробництва та окремих товарів різних країн світу. Потім обчислюється середній показник. Всі товари і галузі, чиї ТЕТ знаходяться вище середнього для даної країни, групи країн або галузі рівня, вважаються високотехнологічес-ки ємними. Якщо ТЕТ розташовується поруч із середнім значенням, товари вважаються середньотехнологічних ємними. Якщо ж ТЕТ значно нижче середнього рівня, то товар і торгівля їм вважаються низькотехнологічних ємними.

Крім того, для оцінки технологічної ємності торгівлі використовується Стандартна міжнародна торгова класифікація. Торгівля товарами підгрупи 7, яка включає літаки та їх частини, офісних обладнання та комп'ютери, вважається технологічно ємної. Іноді в тих же цілях використовується визначення капітальних товарів (машини та обладнання), торгівля якими вважається технологічно ємної. Як видно, всі дані про міжнародний рух технології носять досить приблизний або оціночний характер.

54. Навести визначення “якість житлово-комунальної послуги”, приклади.

Якість житлово-комунальної послуги - сукупність нормованих характеристик житлово-комунальної послуги, що визначає її здатність задовольняти встановлені або передбачувані потреби споживача відповідно до законодавства.

55. Дотримання правил безпеки, охорони здоров'я при проведенні занять фізичною культурою та спортивних заходів

Власники фiзкультурно-оздоровчих i спортивних споруд, спецiальних примiщень для занять фiзкультурою i спортом та фiзкультурно-оздоровчого i спортивного iнвентаря або уповноваженi ними органи зобов'язанi забезпечувати їх належний стан, безпечний для життя i здоров'я людей, майна та навколишнього природного середовища.

Адмiнiстрацiя фiзкультурно-оздоровчих i спортивних споруд та органiзатор спортивного заходу або занять фiзичною культурою забезпечують належне обладнання мiсць проведення фiзкультурно-спортивних занять i змагань вiдповiдно до правил їх проведення, вимог технiки безпеки, санiтарно-гiгiєнiчних, екологiчних та iнших державних вимог i несуть вiдповiдальнiсть, встановлену законодавством України, за шкоду, заподiяну здоров'ю глядачiв та осiб, якi займаються в них фiзичною культурою i спортом.

Експлуатацiя спортивних споруд та обладнання, що не забезпечує безпеки спортсменiв та глядачiв, не допускається.

Пiд час проведення спортивних заходiв i занять фiзичною культурою не допускається пропаганда культу жорстокостi та насильства.

56. Визначте поняття “франшиза”. На чому грунтується система франчайзингу в туристичній сфері?

Франшиза — право на створення комерційного підприємства і на торгівлю товарами головної фірми.

Система франчайзингу подібна до системи ліцензування, однак є більш досконалою, оскільки робить причетним " франшизоотримувача (франчайзі) до методів управління і технолгічних процесів франшизодавача (франчайзера). Адже вона означає зобов'язання франчайзера забезпечити франчайзі фірмовим найменуванням, товарним знаком, товарами, рекламними послугами, консультаціями та іншою інтелектуальною для бізнесу інформацією.

У туристичній сфері система франчайзингу ґрунтується на укладенні двостороннього договору, який передавання прав і привілею на збут послуг, що охороняються торговельною маркою або надаються на основі технологій франшизодавача. Наприклад, у системі готельного господарства франшиза передбачає: використання франшизоотримувачем торговельної марки франічодавача як засобу рекламування певного виду прслуг; застосування технології і стандарту обслуговування франшизодавача в готелі, що отримав франшизу; застосування розроблених франшизодавачем методів і систем управління готелем, у т. ч. й у веденні бухгалтерської звітності; застосування розроблених франшизодавачем методів підготовки персоналу; використання його системи резервування; включення франшизоотримувача в загальну систему рекламування та маркетингу франшизодавача.