Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
услуги.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
15.06.2019
Размер:
77.08 Кб
Скачать

14. Основні напрями надання послуг у сфері охорони здоров’я.

Основними напрямами надання послуг у сфері охорони здоров'я є:

індивідуально-орієнтовані клінічні послуги;-орієнтовані на населення масові послуги (стандартні

послуги, які передбачають контроль за розповсюдженням інфекційних захворювань, вакцинацію тощо);

послуги, орієнтовані на сім'ю, громаду, які стимулюють самодопомогу.

Медичні клінічні послуги надають за вказівкою лікаря, за характером вони є трансакційно-інтенсивними, тому потребують індивідуальної діагностики і лікування. Це ускладнює їх моніторинг, особливо під час обслуговування пацієнтів на стаціонарному лікуванні, лікування важкохворих. Дещо іншою є ситуація під час надання медичних послуг, які передбачають самостійний догляд за станом здоров'я на основі отриманої інформації (діагностика, методика лікування тощо) від лікаря.

15. Які обов’язки турагентства відображають типові агентські угоди?

Зміст вимог до агента залежить від умов, що діють на національних ринках. Типові агентські угоди переважно всі обов'язки турагентства:

агент мусить здійснювати свою діяльність як турис­тичне агентство тільки за адресою або в приміщенні, на яке видано дозвіл (ліцензію);

агент повинен продавати квитки і туристичні послуги тільки за встановленими принципалом цінами;

агент має право на отримання встановленої комісійної винагороди, проте не має права надавати її частину клі­єнту як знижку до ціни або іншому агенту;

всі грошові засоби, отримані від продажу послуг, не належать агенту і відокремлюються від його засобів;

вся документація, що стосується продажу туристичних послуг, будь-коли може бути перевірена принципалом;

агент повинен усіма можливими засобами забезпечити рекламування послуг, що надаються принципалом.

Агентська угода може містити застереження, яке зо­бов'язує агента не вступати в ділові відносини з іншими фірмами та не продавати їх туристичні послуги. За певних умов принципал може надати своєму агенту статус гене­рального туристичного агентства — агентства, яке має монопольне право на продаж окремих туристичних послуг (продаж білетів на певні види туристичних послуг, тран­спорт або авіалінії).

16. Наведіть характеристику життєвого циклу туристичної послуги.

Розроблення' «Запуск» 'Зрілість Старіння

На етапі, який відповідає фазі розроблення послуг, здійснюють дослідження ринку, аналіз інформації, розраху­нок вартості послуг на певний момент, пошук партнерів, налагодження зв'язків. «Запуск» послуги пов'язаний з по­ширенням рекламних оголошень, завоюванням потенцій­них клієнтів (характерні зміни обсягу збуту і коливання цін). У фазі зрілості туристична послуга стає відомою, здо­буває постійних клієнтів, кількість бажаючих скористати­ся нею зростає, збільшується обсяг її продажів. Старіння послуги означає зниження попиту на неї, внаслідок появи на ринку нових, часто досконаліших, послуг (турів).

Ефективна торгівля туристичними послугами ґрунту­ється на врахуванні характерних фаз, які мають сезонний характер. Ідеться про те, що клієнти обирають для відпо­чинку і подорожей найпридатніший щодо їхніх інтересів сезон. У зв'язку з цим існує пряма залежність попиту на туристичні послуги від сезону року.

Основними суб'єктами туристичного бізнесу є туристичні агентства, туроператорські фірми, туристичні корпорації, а також транспортні, страхові, банківські ус­танови, заклади громадського харчування, готелі, які на­дають послуги туристам.