Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Дзера, Кузнєцова - Цивільне право України_Ч.1_ф....doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
15.07.2019
Размер:
5.05 Mб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ІМЕНІ ТАРАСА ШЕВЧЕНКА

ЦИВІЛЬНЕ ПРАВО

УКРАЇНИ

Підручник

У двох книгах Книга 1

За редакцією О. В. ДЗЕРИ, доктора юридичних наук,

академіка АН Вищої школи України;

Н. С. КУЗНЄЦОВОЇ, доктора юридичних наук,

професора, академіка АПрН України

Київ

Юрінком Інтер 2002

ББК 67.9(4УКР)304я73 Ц58

Затверджено Міністерством освіти і науки України

Рекомендована вченою радою юридичного факультету Київського національного університету ім. Тараса Шевченка

Рецензенти

ГОПАНЧУК B.C., кандидат юридичних наук, доцент, начальник кафедри цивільного права Національної академії внутрішніх справ України;

МУСІЯКА В.Л., кандидат юридичних наук, професор,

завідувач кафедри галузевих правових дисциплін Національного

університету "Києво-Могилянська академія", Заслужений юрист України

Цивільне право України: Підручник: У 2-х кн. / О.В. Дзера Ц58 (керівник авт. кол.), Д.В. Боброва, А.С. Довгерт та ін.; За ред. О.В. Дзе-

ри, Н.С. Кузнєцової. — К.: Юрінком Інтер, 2002.

ISBN 966-667-063-1

Кн. 1 — 720 с. — ISBN 966-667-064-X

У підручнику аналізуються чинне законодавство України та зарубіжних країн, новий Цивільний кодекс України, судова практика, окремі теоретичні проблеми цивільного права. У першій книзі висвітлюються загальні положення цивільного права, право власності та його захист, особисті немайнові права, право інтелектуальної власності, загальне вчення про зобов'язання та цивільно-правовий договір.

Розрахований на студентів, аспірантів і викладачів юридичних вузів та факультетів, а також на працівників правоохоронних органів, працівників юридичних служб органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, підприємств та установ.

ISBN 966-667-063-1

ISBN 966-667-064-X (Книга 1)

ББК 67.9(4УКР)304я73

Колектив авторів, 2002 Юрінком Інтер, 2002

Передмова

У підручнику відповідно до навчальної програми вищих навчальних закладів повно і всебічно висвітлено практично всі цивільно-правові інститути, у тому числі й ті, що сформувалися у період ринкових реформ в Україні.

У першій книзі висвітлені загальні положення цивільного права, право влас­ності та його захист, особисті немайнові права, Право інтелектуальної власності, загальне вчення про зобов'язання та цивільно-правовий договір.

У другій книзі розглядаються окремі види договірних зобов'язань (купівля-продаж, поставка, міна, дарування, довічне утримання, майновий найм, підряд, перевозка, страхування, комерційна концесія, доручення, комісія, довірче управління майном, позика та ін.), позадоговірні зобов'язання, спадкування.

У 1999 р. авторський колектив опублікував підручник "Цивільне право України" у двох книгах (видавництво — "Юрінком-Інтер"). Незважаючи на порівняно короткий проміжок часу, що сплинув з моменту його видання, виникла нагальна необхідність у підготовці нового підручника з цивільного права, що обумовлено кількома причинами.

По-перше, за цей період прийнято низку нових законів та нормативно-пра­вових актів, які по-новому врегулювали окремі цивільні правовідносини.

По-друге, в правовій системі України сформувалися певні нові правові інститути (рента, довірче управління майном, комерційна концесія та ін.), що вимагають правового аналізу.

По-третє, цивілістична наука сформулювала нові погляди на відповідні проб­леми цивільного права, що має бути враховано у разі тлумачення та застосуван­ня дискусійних положень.

По-четверте, авторський колектив мав за мету врахувати рекомендації науковців-юристів і побажання студентських колективів, висловлені у ході читання лекційного курсу й проведення практичних занять з цивільного права.

Нарешті, авторський колектив не міг обійти увагою таку знаменну подію, якою стало прийняття Верховною Радою України 29 листопада 2001 р. у тре­тьому читанні нового Цивільного кодексу України, введення в дію якого перед­бачено з 1 січня 2003 р. Однак Президент України повернув Цивільний кодекс України із зауваженнями від 14 лютого 2002 р. до Верховної Ради України. Висловлені зауваження стосуються переважно співвідношення правового регу­лювання відносин Цивільним кодексом України та Господарським кодексом України, який також повернуто на повторний розгляд Верховної Ради України, цивільної правосуб'єктності Автономної Республіки Крим, але це не вимагатиме кардинальної переробки переважної більшості його статей. Так чи інакше, за будь-якої ситуації новий Цивільний кодекс України буде прийнятий найближчим часом і відповідно введений в дію. Тому перед юридичними закладами постає за­вдання завчасно підготувати молодих фахівців-юристів вищої кваліфікації таким чином, щоб вони одержали ґрунтовні знання положень нового Цивільного кодек­су України, який нині містить 1327 статей, вміння ефективно застосувати їх на практиці.

У новому підручнику аналізується як нині чинний Цивільний кодекс УРСР, прийнятий Верховною Радою УРСР 18 липня 1963 р. і введений в дію з 1 січня 1964 p., так і новий Цивільний кодекс України, прийнятий у третьому читанні Верховною Радою України 29 листопада 2001 p., дається порівняльна характе­ристика їх відповідних положень, що регулюють аналогічні відносини, висвіт-

люються як спільні, так і відмінні особливості цих положень. Тому цей підручник певною мірою є унікальним виданням.

Запропонований підручник не втратить свою актуальність і після введення в дію нового Цивільного кодексу України, адже після цього ще багато років буде існувати потреба у застосуванні норм Цивільного кодексу УРСР до відносин тривалої дії, що, зокрема, виникатимуть до моменту введення в дію нового Цивільного кодексу України, але й триватимуть після нього, а також у разі, якщо правовідносини припинилися до моменту введення в дію нового ЦК України, але необхідно здійснити судовий захист порушених прав особи у таких правовідносинах після набуття чинності новим ЦК в межах строків позовної дав­ності за нормами ЦК УРСР.

У підручнику аналізується також договірна практика суб'єктів цивільного права, судова практика, висвітлюються дискусійні проблеми, даються посилання на джерела опублікування нормативно-правових актів і наукових праць, що полегшить читачам їх пошук, допоможе підвищити ефективність своєї праці. Тому підручник буде корисним не лише студентам, аспірантам, викладачам, а й і практичним працівникам правоохоронних органів, адвокатам, нотаріусам, юристам підприємств і установ.

Для зручності сприйняття тексту застосовуються такі умовні умовні скоро­чення — ЦК УРСР і ЦК України.

Колектив авторів Д.В. БОБРОВА, доктор юридичних наук, професор — глави 2 (у співавторстві з

О.В. Дзерою), 3, 5, 12; О.В. ДЗЕРА, доктор юридичних наук, академік АН Вищої школи України — глави 1, 2

(у співавторстві з Д.В. Бобровою), 9, 10 (§ 2 — у співавторстві з Н.В. Василенко),

18, 19 (§ 1,2, 5), 20, 22, 23, 24 (у співавторстві з Т.О. Ариванюк); А.С. ДОВГЕРТ, доктор юридичних наук, професор — глави 4 (§ 1, 2, 3); 8; В.М. КОССАК, доктор юридичних наук, професор — глава 15; Н.С. КУЗНЄЦОВА, доктор юридичних наук, професор, академік АПрН України — глави

7, 19 (§ 3, 4); 31, 34 (§ 2); В.В. ЛУЦЬ, доктор юридичних наук, професор, член-кореспондент АПрН України —

глави 13, 32 (§ 1, 3, 4, 5), 33, 35; О.А. ПІДОПРИГОРА, доктор юридичних наук, професор, академік АПрН України —

глави 25, 27, 28 (§ 1—4);

О.О. ПІДОПРИГОРА, доктор юридичних наук, професор, — глави 29, ЗО; B.C. ЩЕРБИНА, доктор юридичних наук, професор — глава 10 (§ 3); Т.О. АРИВАНЮК, кандидат юридичних наук — глава 24 (у співавторстві з О.В. Дзерою); І.А. БЕЗКЛУБИЙ, кандидат юридичних наук, доцент — глава 10 (§ 4), 28 (§ 5, 6); Т.В. БОДНАР, кандидат юридичних наук, доцент — глави 21, 34 (§ 1), 36; Н.В. ВАСИЛЕНКО, кандидат юридичних наук — глава 10 (§ 2 — у співавторстві з

О.В. Дзерою);

І.О. ДЗЕРА, кандидат юридичних наук — глави 26; 34 (§ 3); О.В. КОХАНОВСЬКА, кандидат юридичних наук, доцент — глави 16, 17; А.В. ЛУЦЬ, кандидат юридичних наук — глава 32 (§ 2). С.М. ПАЛАМАРЧУК, кандидат юридичних наук — глава 4 (§ 4); Ю.Д. ПРИТИКА, кандидат юридичних наук, доцент — глава 14; О.С. СЕМЕРАК, кандидат юридичних наук, доцент — глава 32 (§ 6). Т.С. ШКРУМ, кандидат юридичних наук, доцент — глави 6; 34 (§ 4); Е. А. БОНДАР — глава 10 (§ 1); Е.М. ГРАМАЦЬКИЙ — глава 11; Л.І. РАДЧЕНКО — глава 4 (§ 5).

Розділ І ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ ЦИВІЛЬНОГО ПРАВА

Глава 1 вступ до цивільного права

§ 1. Поняття цивільного права

Неможливо оволодіти цивільним правом, не виявивши насамперед його за­гальнотеоретичних засад. Юридичною наукою сформульовано вчення про існу­вання та функціонування права в межах відповідної системи права, що склада­ється у кожній державі з тими чи іншими особливостями. Протягом багатьох десятиліть правова система України внаслідок загальновідомих історичних об­ставин формувалася в межах правової системи Російської імперії і Радянського Союзу. І лише останні десять років у незалежній і демократичній Україні запо­чатковано активне створення нового правового поля, яке повинно відповідати за­гальновизнаним світовим стандартам, побудованим на пріоритеті загальнолюд­ських демократичних цінностей, непорушності права приватної власності. Водночас формування правової системи незалежної України, юридичної науки перебуває як під впливом багатовікового досвіду світової цивілізації, так і пози­тивного досвіду нормотворчості та правової науки радянського періоду.

При визначенні поняття права взагалі та цивільного права зокрема обов'яз­ково необхідно враховувати, що термін "право" вживається у багатьох значен­нях — в соціальному, філософському, побутовому, юридичному. Однак і юридич­не його значення в юриспруденції може бути багатоаспектним. Так, загальновизнаним і практично значимим є поділ права на об'єктивне і Суб'єк­тивне. В юридичній науці з приводу визначень об'єктивного і суб'єктивного пра­ва висловлювалося багато різноманітних думок, в основу побудови яких покладено, як правило, правову норму. Відповідно в узагальненому вигляді юридичною нау­кою об'єктивне право визначається як певна "сукупність", "система" встановле­них державою загальнообов'язкових правових норм (правил поведінки), вико­нання яких забезпечується державно-примусовими засобами1. Близькими до наведеного визначення є погляди класиків марксизму-ленінізму, які розглядали

Тархов В. А, Гражданское право. Общая часть. — Чебоксари, 1997. — С. 7—17.

Глава 1

право як волю пануючого класу, виражену в законі1. Тим самим, на їх думку, право має класовий характер. Примат класового характеру права якраз багато в чому і призвів до підміни закону революційною правосвідомістю, нехтування приватними інтересами тощо. Сучасне право України позбавляється таких пере­гинів і будується на засадах громадянського суспільства, в якому однаковою мі­рою охороняються як публічні інтереси, так і приватні.

На відміну від об'єктивного права, суб'єктивне право є відповідна міра пове­дінки учасників правовідносин, встановлена і дозволена тією чи іншою правовою нормою. Тобто у даному випадку мається на увазі конкретне право індивідуалі­зованого суб'єкта. Тому завжди суб'єктивне право обумовлене об'єктивним пра­вом, дія якого породжує суб'єктивне право в учасників правовідносин і водночас захищає його у разі порушення іншими особами.

Всі існуючі в державі правові норми в цілому утворюють відповідну правову систему, конструкція якої побудована у певному порядку та за певними принци­пами, напрацьованими юридичною наукою. Одним з визначальних положень тео­рії права на сучасному етапі став висновок про поділ усієї правової системи Ук­раїни, як і в зарубіжних країнах з високорозвинутою ринковою економікою, на публічне і приватне право. У свою чергу публічне і приватне право, регулюючи певну однорідну чи відносно однорідну категорію суспільних відносин, поділяєть­ся на відповідні підсистеми, які дістали назву галузі права.

Публічними галузями права, зокрема, вважаються конституційне, адміністра­тивне, кримінальне, фінансове право, приватними — цивільне, трудове. Наведе­ний перелік самостійних галузей права не є вичерпним і остаточним. У межах єдиної системи права держави формуються й інші відносно цілісні підсистеми, наприклад, земельне право, екологічне право, природно-ресурсне право, сімейне право, житлове право, господарське право, податкове право. Проте такі підсис-темні утворення не визнаються беззастережно самостійними галузями права, їх місце в системі права досить часто змінюється залежно від значення цих підсис­тем на тому чи іншому етапі розвитку держави, від ступеня законодавчої врегу-льованості відносин, що входять у сферу впливу відповідної підсистеми.

Визначальною підставою поділу системи права на галузі слугує предмет пра­вового регулювання суспільних відносин, які є неоднорідними, а певні їх групи мають спільні ознаки. Саме наявність у відповідної категорії об'єктивно існуючих відносин спільних ознак дає підстави для формування галузі права. На цей про­цес можуть впливати і суб'єктивні фактори, зокрема ступінь розвитку науки, ад­же представники того чи іншого наукового напряму прагнуть обрунтувати існу­вання певної сукупності правових норм, що є предметом їх досліджень, у формі самостійної галузі права. Так, "провідною" галуззю права в юридичній літерату­рі визнається земельне право2. Самостійною галуззю права представники сімей­но-правової науки вважають сімейне право3. Нині спостерігається тенденція до обгрунтування визнання галуззю права підприємницького права, хоч частина

Маркс К., Знгельс Ф. Соч. — Т. 4. — С. 443; Ленин В. Й. Полн. собр. соч. — Т. 2. — С. 33—34.

Земельне право: Підручник / За ред. В. І. Семчика і П. Ф. Кулинича. — К., 2001. — С. 3. 3 Рясенцев В. А. Семейное право. — М., 1967. — С. 9.

Вступ до цивільного права

юристів вважає цю позицію передчасною1. Можливі також випадки ліквідації галузі права. Так, у зв'язку з переходом України до засад ринкової економіки відбулася ліквідація колгоспів, а відтак відпали підстави існування колгоспного права.

Отже щодо визнання галуззю права багатьох правових підсистем у науці немає одностайності. Наявність труднощів у вирішенні цієї проблеми створила передумови для зародження так званих комплексних галузей права. Так, ще в радянський період у юридичній науці поширилася думка про можливість існуван­ня поряд з основними профілюючими (традиційними) галузями права (державне, адміністративне, цивільне право), процесуальними галузями права (цивільне процесуальне право, кримінальне процесуальне право) та спеціальними галузями права (трудове право, земельне право, фінансове право) так званих комплексних галузей права, які мають ознаки вторинних утворень у правовій системі (банків­ське, податкове, житлове право та ін.) і створюються для спеціалізованого регу­лювання певних відносин на основі вже існуючих галузевих правових систем і можуть не мати свого самостійного методу правового регулювання. Очевидно метою утворення таких вторинних правових підсистем є внесення раціональнос­ті та підвищення ефективності у правове регулювання неоднорідних суспільних відносин, які виникають у конкретній сфері виробничої чи іншої діяльності. Та­кою комплексною галуззю деякі автори вважають господарське право, яке, на їх думку, грунтується на нормах цивільного, адміністративного, фінансового та ін­ших галузей права2. Така точка зору безумовно має право на існування, але вона вразлива, адже не враховує того, що будь-яка загальновизнана самостійна галузь права містить норми, які регулюють не властиві їй суспільні відносини. За таких обставин можна було б дійти висновку про відсутність у правовій системі взагалі самостійних галузей права. Тому уявляється більш прийнятною позиція про ви­знання вторинних комплексних правових підсистем, що регулюють певну кате­горію різнорідних суспільних відносин у спеціальній сфері діяльності, комплекс­ними (змішаними) підгалузями права або комплексним міжгалузевим правом.

Особливе місце у правовій системі посідає процесуальне право, метою якого є забезпечення реалізації норм матеріального права (цивільного, земельного, кримінального тощо). Воно покликане забезпечити функціонування матеріаль­них галузей права. Проте це не перешкоджає визнанню цивільного процесуаль­ного права, кримінального процесуального права самостійними галузями права, оскільки їх норми регулюють цілком однорідні відносини, що виникають у разі звернення особи (фізичної, юридичної) до суду.

Щодо місця цивільного права у правовій системі в науці розбіжностей не ви­никає. Воно однозначно визнається основною самостійною галуззю права, яка має свій предмет та метод правового регулювання. Це, однак, аж ніяк не озна­чає, що цивільне право як галузь правової системи України позбавлено проблем. Вони існують, але стосуються в основному визначення кола регульованих ци­вільним правом відносин, змісту методу правового регулювання, співвідношення

Предпринимательское право УкраиньІ: Учебник / Подред. Р. Б. Шишки. — Харьков, 2001. — С. 57.

2 Щербина В. С. Господарське право України. — К., 1999. — С. 28.

8