Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Дзера, Кузнєцова - Цивільне право України_Ч.1_ф....doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
15.07.2019
Размер:
5.05 Mб
Скачать

Глава 4

Греції — 9—16 квітня 1955 p., у Нідерландах — 1 липня 1971 р. Водночас про­тягом кінця XX ст. законодавство про товариства з обмеженою відповідальністю у багатьох країнах піддавалося істотним змінам, які не зачіпали головних прин­ципів їх діяльності.

Незважаючи на те, що в різних країнах світу встановлено різні за видами юридичні особи, можна провести загальну класифікацію, яка прийнята в держа­вах романо-германського права. Ця класифікація передбачає такі види юридич­них осіб: приватні та публічні; цивільні та торгові; союзи та установи.

Поділ юридичних осіб на публічні та приватні можна назвати дещо формаль­ним, адже в майновому обороті публічні юридичні особи мають такі самі права, як і приватні. Винятком у деяких випадках, які різні в різних країнах, є сама дер­жава, яка також належить до публічних юридичних осіб.

Цивільними юридичними особами вважаються ті, діяльність яких регулюєть­ся цивільним законодавством. Як правило, вони не мають на меті отримання прибутку.

Торговими юридичними особами вважаються ті, діяльність яких регулює торгове законодавство (торгові товариства). Вони мають на меті отримання при­бутку.

Даний поділ юридичних осіб має значення в державах, в яких існує дуалізм приватного права — там, де поряд з цивільним кодексом існує і торговий кодекс. У державах, де немає дуалізму права, а норми торгового права відображені в ЦК, юридичні особи поділяються на такі, що мають на меті отримання прибутку (гос­подарські або комерційні) та такі, що не мають на меті отримання прибутку (не­господарські або некомерційні).

До господарських юридичних осіб належать різноманітні господарські това­риства, виробничі кооперативи, підприємства незалежно від форм власності, до негосподарських — різні об'єднання громадян, у тому числі політичні партії, ре­лігійні організації, споживчі кооперативи, фонди тощо.

Союзами є юридичні особи, які об'єднують на правах членства кілька фізич­них або юридичних осіб. Виникнення, мета та зміст діяльності союзу визна­чаються загальною волею учасників. У свою чергу союзи можна поділити на ви­ди: а) господарські, які мають на меті отримання прибутку; б) негосподарські, які мають "ідеальні" цілі; в) такі, що мають на меті задоволення різних потреб (у тому числі і майнових) своїх членів.

Установи можна поділити на приватні та публічні. Приватні установи нале­жать приватним особам, публічні — державі та державним органам. Водночас будь-яка установа характеризується рисами: а) її виникнення, мета та зміст ді­яльності визначаються волею засновника, який виділяє майно, що є необхідним для виконання визначеної мети; б) особи, які отримують вигоду від установи (дестинатори), не перебувають з нею або між собою у будь-яких відносинах; в) не має господарських цілей, займається благодійницькою, культурною, на­вчальною, науковою або іншою діяльністю; г) вона — суб'єкт цивільного права; д) може мати певні податкові пільги1. За правом Німеччини (ЦК), Японії, Швей­царії саме юридичні особи приватноправового характеру поділяються на союзи та установи.

Богатьіх Е. А. Гражданское й торговеє право. — М.: ИНФРА-М, 1996. — С. 40.

Загальна характеристика цивільного права зарубіжних країн

71

Союзи — об'єднання осіб, що мають такі риси: а) наявність загальної мети, яка визначається членами об'єднання; б) мають структуру, що забезпечує орга­нізаційну єдність; в) незалежність існування об'єднання від зміни осіб, які до нього входять.

До того ж, союзи в названих країнах поділяються на такі, що мають на меті отримання прибутку (господарські союзи), та такі, що не мають на меті отриман­ня прибутку (негосподарські союзи).

Більшість союзів, які мають на меті отримання прибутку, створюється у фор­мі торгових товариств, діяльність яких регулюється спеціальним законодав­ством, причому господарські союзи можуть бути цивільні та торгові.

Діяльність цивільних союзів, наприклад у Німеччині, регламентується цивіль­ним законодавством (Р. І Гл. II ЦК)1, торгових — торговим законодавством (Ні­мецьким торговим кодексом та спеціальними актами, зокрема Законом про акціо­нерні товариства Німеччини від 1966 р.)2. Крім того, специфікою німецького права є те, що існують союзи (товариства), що не мають статус юридичної осо­би, але наділені деякою правоздатністю — "неправоздатні союзи" — повні, ко-мандитні товариства (Гл. II ЦК).

Негосподарськими союзами в даних країнах є об'єднання осіб, які мають "ідеальну" мету: політичну, наукову, соціальну, благодійну тощо.

Установою в зазначених країнах є юридична особа, яка створюється на підс­таві односторонньої угоди приватної особи. Ця приватна особа розробляє уста­новчий акт, який визначає мету створення установи, та виділяє майно для досяг­нення цієї мети (80 Гл. II ЦК Німеччини).

У Швейцарії союз — об'єднання осіб — має назву корпорації3.

До юридичних осіб публічно-правового характеру в названих державах та у Франції відносять державу, місцеві громади, округи, державні установи, на­вчальні установи, торгові палати, благодійні організації, державні господарські підприємства тощо.

Окремої уваги заслуговує поділ французьких юридичних осіб. У Франції до юридичних осіб приватноправового характеру відносять союзи. Законодавству Франції невідоме поняття приватної установи. Судова практика Франції визнає правосуб'єктність установ тільки шляхом визнання правосуб'єктності визначе­ного союзу, тобто об'єднань людей.

Союзи можуть бути таких видів: асоціації, товариства та об'єднання за еко­номічними інтересами.

Асоціації Франції — це об'єднання осіб, які не мають на меті отримання при­бутку. Діяльність їх спрямована на досягнення соціальних, культурних, науко­вих, благодійних, тобто ідеальних цілей. Асоціації у Франції бувають такими, що

Гражданское, торговеє й семейное право капиталистических стран: Сб. нормативних актов: гражданские й торговьіе кодекси / Под ред. В. К. Пучинского, М. Й. Кулагина. — М.: Изд-воУДН, 1986. — С. 128—129.

т\

Гражданское, торговеє й семейное право капиталистических стран: Сб. нормативних актов: законодательство о компаниях, монополиях й конкуренции / Под ред. В. К. Пучинского, М. Й. Кулагина. — М.: Изд-во УДН, 1987. — С. 63—98.

о

Скаридов А. С. Международное частное право. — СПб: Изд-во Михайлова В. А., Изд-во Полиус, 1998. — С. 68.

72