Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Інститут педагогіки АПН України.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
15.07.2019
Размер:
162.82 Кб
Скачать

Неврожайний 1922 р. Та хлібний експорт 1923 р.

Першим наслідком такого інтенсивного ви­качування хліба з українського села був не­досів сільськогосподарських культур. До того ж, селяни не бажали освоювати землю, коли майже вся вирощена їх трудовими мозолями продукція відбиралась. Тому у 1922 р. в Ук­раїні різними продовольчими культурами було засіяно 14,4 млн. десятин проти 17,1 млн. — у попередньому році (до речі, в 1916 р. загальна площа засіву становила понад 19 млн. деся­тин). Внаслідок розорення значної частки гос­подарств голодуючих селян великий недосів спостерігався в південних губерніях. Цей не­досів частково перекрили інші губернії.

Крім недосіву, південь України зазнав ново­го неврожаю. У республіці було зібрано не більше 637 млн. пудів зерна. Посуха охопила 21 повіт (територію на 1/3 меншу, ніж у 1921 р.) [15]. Незважаючи на те, що валовий збір

Науково-методичний журнал

зерна у степових губерніях утричі перевищу­вав тогорічний, він, однак, становив менше 40% рівня 1916 р. [16]. В цілому ж, сума дефіциту зернового забезпечення сільського та міського населення всіх степових губерній становила 46 млн. пудів. Проте врожай на Лівобережжі та Правобережжі України давав змогу задоволь­нити потреби неврожайних губерній винятко­во за рахунок внутрішніх ресурсів. Крім того, в Україні міг залишитися лишок обсягом 15 млн. пудів для експорту [17]. Таким чином, в земле­робстві влітку 1922 р. намітився вихід із кри­зи.

Натомість в тваринництві в цей час криза досягла своєї кульмінації. Поголів'я худоби порівняно з 1921 р. скоротилося у Катеринос­лавській губернії до 51%, у Запорізькій — до 40%, у Миколаївській — до 58%, а в Одеській — дорівнював 61% від показників минулого року. На Миколаївщині та Запоріжжі у багатьох се­лах збереглося не більше 10% худоби [18]. Цей збиток не компенсувався приплодом мо­лодняку у врожайних губерніях.

Південні губернії України вимагали продо­вольчої допомоги. Проте керівництво централь­ного Російського уряду і не думало послаб­лювати тиск на Україну. Лише з серпня 1922 по січень 1923 рр. у східні регіони республіки було надіслано 9 млн. пудів зерна. Крім того, щоб дістати валюту для відбудови господар­ства і зміцнення свого режиму, центральний московський уряд зобов'язав українське кері­вництво розпочати перерваний війнами екс­порт хліба.

Намір радянського уряду відновити експорт хліба викликав обурення західних урядових та громадських представників на міжнародній еко­номічній конференції в Гаазі у червні—липні 1922 р. Ф.Нансен, секретар Міжнародної комісії Червоного Хреста, звернувся до наркома іно­земних справ Росії Литвинова із пропозицією відкликати заяву про вивіз збіжжя з радянсь­ких республік, або, в іншому випадку, — взяти на себе особисту відповідальність за допомо­гу голодуючим.

Проти хлібного експорту виступали і деякі радянські працівники. Газета канадійських ук­раїнців «Канадійський фармер» надрукувала засекречений ВЦВК текст виступу делегата з Миколаївщини, робітника, комуніста Романчи- ка на пленумі цього комітету із засудженням проекту Наркомпроду РСФРР щодо поновлення хлібного експорту: «...Робітники і матроси Ми­колаєва формували цей проект як крадіж ос-

В Миколаєві, де безробітних 16 тис. чоловік, смертність досягла колосальних розмірів. Представники Миколаївської губполітпросві- ти вказували, що в окремих повітах, наприклад, профспілка вантажників вимерла на 50%. Коли взяти Одесу, то там ми також маємо приклади голоду робітників, і представник Одеської губ- політпросвіти вказував, що у них є деякі спілки, що змушені останнім часом займатися вик­лючно заготівлею домовин і всілякого роду процедурами поховання своїх членів. Смертність досягла великих розмірів, особливо серед будівельних робітників і вантажників...» Довідка із Катеринослава за лютий 1922 р.: «Щоденно із майстерень виносять опухлих ро­бітників, які падають біля верстатів. Були ви­падки самогубства, комуністи із сільських осе­редків йдуть у банди, члени партії намагають­ся виїздити з Катеринославської губ.» [22]. Виняток становили лише шахтарі й металісти тресту «Південсталь», яких наймен­шою мірою торкнулося скорочен­ня державного продовольчого по­стачання [23].

Лише шахтарі Донбасу регу­лярно отримували продовольче забезпечення. В середньому за січень—травень 1922 р. шахтарі були забезпечені хлібом і крупами на 121% планового зав­дання, а м'ясом, рибою і жирами, — хоч і ниж­че встановленої норми, але значно вище рівня осені 1921 р.

За роки двох воєн та революційних подій людське життя знеці­нилось, що неминуче привело до падіння моральності в украї­нському суспільстві. Небувалого розмаху набула злочинність. Жорстокість й прости­туція охопила, насамперед, дітей. Матері, не ма­ючи засобів прогодувати дітей, залишали їх у дитячих будинках, а іноді і просто вулиці. Ди­тячі притулки та лікарні були переповнені та не мали продовольства, ліків й інших необхід­них речей та матеріалів. Так, в доповідній за­писці про антисанітарні умови на дитячому ізо­ляційному пункті при Балашовському вокзалі