Добавил:
dipplus.com.ua Написание контрольных, курсовых, дипломных работ, выполнение задач, тестов, бизнес-планов Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Дью Ділідженс.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
19.07.2019
Размер:
425.98 Кб
Скачать

1. Вступ

Дью Ділідженс (Due Diligence) є головним елементом корпоративних фінансів у західній академічній діяльності. Термін 'Дью Ділідженс' відноситься до окремої області корпоративних фінансів, який включає в себе набір аналітичних методів, методик і дослідницьких інструментів, які забезпечують життєво важливу інформацію для підприємств, що беруть участь у важливих фінансових операціях, починаючи від аквізиції і до випуску капіталу. Теорія дью ділідженс орієнтована на логіко-дедуктивне та емпіричного-індуктивне вивчення факторів, методів та інструментів, що визначають фінансовий стан підприємства і його оцінку.

Україна все сильніше інтегрується у західну світову спільноту, що спостерігається також на рівні перетворення форм відносин власності. З'являється все більше корпоративних формацій заснованих на бізнес партнерстві чи на приватній власності двох або більше осіб. У цьому контексті, з припливом західного капіталу, починає зароджуватися досвід трансакцій злиття та поглинання. Відповідно, питання, пов'язані з дью ділідженс мають позачергову актуальність як для наукових досліджень так і для практичного застосування в аспекті оцінки ризиків, корпоративних інвестицій та фінансового менеджменту.

Предметом вивчення дисципліни "Дью Ділідженс" є система фінансових методів і методологій, які підтримує корпоративні підприємства в процесі створення фінансових показників і в процесі оцінки господарюючого суб'єкта в контексті інвестиційних рішень, злиття і поглинання, чи фінансового планування.

Мета вивчення: надання студентам базових знань з теорії та практики дью ділідженс.

Вивчення дисципліни "Дью Ділідженс" спрямоване на формування у студентів комплексного наукового підходу до поєднання теоретичних знань з практичними навичками, до аналізу фінансової діяльності підприємства, оцінки вартості бізнесу, та до розуміння переваг та недоліків трансакцій злиття та поглинання. Таким чином, вивчення дисципліни спрямоване на виконання наступних основних завдань:

• вивчення змісту та принципів дью ділідженс в організації корпоративних фінансів;

• вивчення практичних питань, пов’язаних із процесом дью ділідженс у трансакціях злиття та поглинання;

• оволодіння методами та прийомами розрахунку, аналізу та планування ринкового та внутрішнього стратегічного дью ділідженсу підприємства;

• оволодіння методами та прийомами бізнес планування та створення операційної моделі;

• освоєння методичних підходів до визначення вартості бізнесу та оцінки доцільності здійснення траксакції та інвестицій;

• розуміння сучасних світових тенденцій та процесів злиття та поглинання.

Дисципліна “Дью Ділідженс” входить до циклу вибіркових нормативних дисциплін з підготовки бакалаврів зі спеціальності “ Фінанси, банківська справа та страхування ”. Дисципліна “Дью Ділідженс” тісно пов’язана з іншими дисциплінами фахового спрямування: “Корпоративні фінанси”, “Фінанси”, “Фінанси підприємств”, “Фінансова діяльність підприємств”, “Фінансовий аналіз”, “Фінансовий ринок”.

Професійні компетенції, що формуються у результаті вивчення дисципліни

Дью Ділідженс”:

Компетентності

Програмні результати навчання

Розуміння базових категорій та теоретичних концепцій у процесі злиття та поглинання.

Оволодіння базовими категоріями та теоретичними концепціями у процесі злиття та поглинання, зокрема: трансакційні процеси М&А, реорганізація компаній, укрупнення підприємств, оцінка та вартість бізнесу; інвестиційні банки, фонди приватного капіталу, хедж фонди, фірми венчурного капіталу, контролери.

Розуміння процесу генерування вартості компанії та виявлення ключових показників ефективності бізнесу.

Вміння оцінювати економічний стан підприємства та основні фактори, що визначають його фінансові показники; визначати ключові сфери дью ділідженс для конкретних компаній та потенційних областей невизначеності

Здатність застосовувати внутрішній стратегічний дью ділідженс компанії

Знання основ здійснення аналізу стратегій (корпоративної та бізнес-стратегії), операційної діяльності (SWOT аналіз), діяльності продаж (BCG матриця), фінансування (модель Грайнера), організаційної культури (підхід McKinsey 7-S).

Здатність використовувати різні методичні підходи для проведення оцінки вартості компанії

Знання методів оцінки вартості бізнесу на основі ринкових показників; вміння проводити аналіз на основі компаній, що порівнюються: визначення основних характеристик та показників таргет компаній; підбір вибірки компаній, що порівнюються, аналіз необхідної фінансової інформації – щорічних та квартальних звітів, показників акцій, основних статистичних показників та коефіцієнтів.