Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Марш.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
06.08.2019
Размер:
251.68 Кб
Скачать

3

Історія становлення політико-географічних досліджень.

Політ геогр - суспільно-географічна наука, Що вівчає теріторіальну діференціацію політ явищем и процесів. Автором терміна «політ геогр» вважають француза Тюрго, Який вказав но в середіні ХVIII Століття на Наявність зв'язків Між фізико-і культурно-географічнімі факторами и політічнімі процесами. У ЯКОСТІ самостійного наукового напрямки вон оформилася в кінці XIX - початку XX ст.

Політ геогр знаходится на стік різніх дісціплін тісно пов'язана з багатьма науками суспільнімі, у перше Черга з політологією, історією, соціологією, міжнароднім и державним правом, Що робіть її Досить інтегрованою в Суспільне життя. У тієї ж годину дана наука входити в систему географічних наук, так Як Метою має Вивчення конкретних соціально-економічних територіальних об'єктів и взаємозв'язків Між їх елементами.

Походження політ геогр лежить в походженні економічної геогр безпосередню, и ранні практики булі зацікавлені, головному чином, з військовімі и політічнімі наслідкамі відносін Між фізічною географією, державними теріторіямі, и держ володію.

Велику роль у формуванні її теоретичних основ зігралі праці німецького географа К. Ріттера (основоположника політико-географічної думки), Який вісунув ідею багатостороннього зіставлення Історії природи та Історії людства. Ф. Ратцель.засновник роботи «Дослідження політичного простору» (1895), «Держава і грунт» (1986) і особливо «Політична географія. Географія держав, торгівлі і війни »(1897). У своїй праці "Політична географія" (1887) він пояснював географічними умовами особливості політичного устрою, внутрішньої і зовнішньої політики різних держав, міжнародні відносини і конфлікти.

У Росії термін «Г. п. »вперше застосував В. Н. Татищев, користувався ним і М. В. Ломоносов. У 1758-72 був опублікований перший підручник з політичної географії, складений І. М. Греч і С. Ф. Наковальніним. У географічних працях, виданих в останній чверті 18 ст. і протягом 19 ст., питання Г. п. набули найбільшого відображення в соч. А. Н. Радищева, П. І. Челіщева, К. І. Арсеньєва, К. Ф. Германа і П. П. Семенова-Тян-Шанського.

Важливе значення для розвитку політико-географічних досліджень зігралі опубліковані на поч. XX ст. роботи франц. географа и соціолога А. Зігфріда Його суть - пояснення політ уподобань територіально-соціальніх груп віборців чисельними природніми, історико-культурними, соціально-економічнімі факторами.

Після Другої світової Війни особливо Широке Поширення Набуль Концепція американського географа Р. Хартшорна, бачив Завдання політ геогр в тому, щоб знайте співвідношення Між "відцентровімі" і "доцентровімі" силами, Що діють у кожній державі, віявіті ту "Ключове ідею", без якої , на йо мнение, державі НЕ вдалось б зберегтись цілісність своєї теріторії и лояльність громадян

Кілька основних дослідніків у Галузі Радянської и російської політ геогр останніх років: Колосов В.А. (Інститут геогр), Туровській Р.Ф., Мироненко Н.С. (Геополітік), Калінін, Аксьон (обидвоє СПбДУ). У їхніх роботах показано Вплив політико-географічного положення країн и районів на розселення населення, розвиток и розміщення продуктивних сил. Вивчення політ карти світу ведеться з урахування поділу світу на Групи країн: соціалістічні, розвінуті капіталістічні, Що розвиваються (з віділенням Серед останніх країн соціалістічної орієнтації

Для розвитку Радянської Ідеї в політ. геогр основні значення поряд з творами К. Маркса и Ф. Енгельса малі праці В. І. Леніна "Імперіалізм, Як вища стадія капіталізму" (1916), "Держ и революція" (1917) та ін В. І. Ленін Вперше науково обгрунтував Поділ России на економічні райони, у іншому - розподіл США на промисловий Північ, колонізуеміх Захід и рабовласницький Південь. У працях В. І. Леніна економічний район показань Як категорія суспільно-історична, нерозрівно пов'язана Зі способом виробництва матеріальних благ.

Після періоду спаду інтересу до деяки політ геогр з Другої половини 70-х рр. .. XX ст. Дослідження в Цій області Знову різко розшіріліся. У сучасна (ОСТАННІ 30-40 РОКІВ) структуру політ геогр входять: політічне Країнознавство, електоральна геогр (вибори), морська політ геогр, лімологія (держ. кордону), політ регіоналістіка (проблеми розподілу, місцевого самоврядування), географічна конфліктологія, геополітікі

Основні області досліджень політ геогр:1. Вивчення особливостей політічного и державного ладу, форм правління та адміністративно-теріторіального устрою країн світу; 2. Дослідження формування державної теріторії, її політико-географічного положення и меж; Розгляд географічних відмінностей в соціальній структурі населення (у тому чіслі в національному и релігійному складі населення); 3. Аналіз розстановкі партійно-політ сил; 4. Вивчення географічних особливостей віборів в Різні органи власти.

4