Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
маркетинг шпоры.doc
Скачиваний:
50
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
254.46 Кб
Скачать

1 Сутність маркетингу, його виникнення та розвиток

Маркетинг — це система заходів, що передбачає пошук, втілення та контроль рішень щодо комплексу маркетингу (продукт, ціна, розповсюдження, просування) з метою задоволення потреб і очікувань споживачів, зусилля та дії якої спрямовані на досягнення цілей та виконання місії підприємства на ринку.

Відомий маркетолог Філіп Котлер (Philip Kotler) дає наступне визначення маркетингу:

Маркетинг - це соціальний і управлінський процес, за допомогою якого окремі особи і групи осіб задовольняють свої потреби і потреби за допомогою створення товарів і споживчих цінностей та обміну ними один з одним.

За однією з версій слово «маркетинг» (marketing) виникло на початку 20 століття в США від злиття слів «market getting», що в перекладі означає «захоплення ринку». Цей термін вперше з'явився в 1902 році в США, а через 20 років його вже використовували у багатьох країнах світу. Однак найбільший розвиток маркетинг отримує в другій половині ХХ століття.

Причини розвитку маркетингу:

· зростання рівня життя і рівень доходу;

· змінилися соціальні стандарти, в першу чергу, в освіті , культурі і пристрастях (хобі);

· поліпшені дороги та транспортні засоби, які дозволяли людям подорожувати і привозити з собою не тільки нові товари, але і нові враження та потреби;

· збільшився вільний час.

Суть маркетингу полягає в наступному: проводити не те, що можеш, а те, що потрібно конкретному споживачеві, суспільству зараз і в майбутньому.

2 Сучасні проблеми маркетингу в Україні

У сучасних умовах глибокої кризи економіки України, гіперінфляції, колосального дефіциту бюджету впровадження маркетингу у виробничих і на торговельних підприємствах стикається з проблемами. Однією з таких проблем є подолання психологічного бар'єру господарських керівників і фахівців торгівлі про необхідність використання маркетингу лише в умовах надлишкової пропозиції, а не при гіпертрофованому попиті.

Є також проблема організації маркетингу на підприємствах і його правового забезпечення.

Комерціалізація і приватизація призвела до реорганізації структури апарату управління, до значного його скорочення. У цих умовах дуже важко створити служби маркетингу.

Одне з першорядних значень при орієнтації на маркетинг в умовах ринку має інформаційне забезпечення. Виникає потреба в одержанні інформації, яка характеризує найімовірніші реакції ринку на управлінські рішення підприємств, тобто необхідна система маркетингової інформації.

Працівники виробничих і торговельних підприємств не мають достатньої підготовки в галузі теорії і практичного використання маркетингу. Дисципліну "Маркетинг" почали викладати у вищих навчальних закладах і в університетах України, на курсах підвищення кваліфікації лише з 1992 року.

3 Принципи, завдання та функції маркетингу.

Головна мета маркетингу - орієнтація на споживача. Компанії (підприємства) досягають успіху в господарської та комерційної діяльності тільки тоді, коли їх метою стає задоволення потреб споживача. Разом з тим завдання маркетингу - як збільшити попит, але й намагатися впливати на нього так, щоб він відповідав пропозиції.

Маркетинг грунтується на наступних принципах:

1. Націленість на кінцевий результат виробничо-цільової діяльності.

- Збільшення або утримання ринкової частки.

- Збільшення обсягів продажів і прибутку.

2. Концентрація виробничо- збутових і дослідницьких зусиль на визначальних напрямках маркетингу.

3. Націленість підприємства на стабільний результат маркетингової діяльності.

4. Комплексне застосування стратегії і тактики для максимального задоволення купівельного попиту з своєчасною спрямованою дією на нього.

Основні функції маркетингу: – Інформаційне забезпечення маркетингових рішень на основі відповідних рішень.

– Формування товарної політики. – Ціноутворення. – Рух товарів. – Стимулювання збуту