Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Марш.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
06.08.2019
Размер:
251.68 Кб
Скачать

Особливості економічного розвитку Монгьської імп

У різних державах які вони завойовивалі розвивалися галузі.

Земледельчіскіе райони-Волзька Булгарія, Крим, Бухарест. У Волзької Булгарії також вирощувати пшениця і бобові, персики, виноград. Айву. У Южностепних областях розвивалося скотарство.

Найпопулярніші овочі: бруква, ріпа, капуста.

Рибне промислом займався улус Золота Орда. Осетрових виловлювали в Каспійському морі, Дніпрі.

Була Популярна полювання. Хани полювали на соколів, барсів.

Золотий ордою проходив шовковий шлях. Сарай, Астрахань, Узбекистан, - важливі пункти транзитної торгівлі.

Об'єкти торгівлі: коні (місце збуту порти Персії, Румин, Італії.), Бики, хліб, мед, риба, хутра, шовк, перли, вироби з срібла.

Процвітала морська і річкова торгівля. Лідерами були порти Феодосії, Севастополя, Банаклаві.

Місцева торгівля була поширена. Подорожувати можна було в будь-який час доби.

Міста славилися бисокоразвітимі ремеслами. Відбувався обмін обмін майстрами з Ірану, Булгарії.

Тоді почали виникати національні ремесленнические обьедененія. Народи МІ легко переймали культури інших народів.

Було високорозвиненою ювелірне мистецтво.

Відбувалася чіканка монет зі срібла, міді, золота. Популярністю користувалися золоті динари з індії. Балиш - грошова одиниця в Монгьской імперії. Згадується вже при Чингіз-хана.

Була практика наукових обмінів.

Місто Сарай був рудником благодаті, науки Там проживало близько 100000 тис. людей.

Була дуже популярна Арабська місьменность та література.

Законодавчі норми Великої Яси Чингіз-хана став основним законом всій Євроазійського степу, після його смерті імперська система прагнула поєднати перервану нитку між Сходом і Заходом. Так для Заходу відкрився шлях на Схід. Був відновлений і відроджений Великий Шовковий шлях. З різних кінців світу торговельні каравани, посли, місіонери стали з'їжджати до столиці імперії - Кара-Корум і через нього йшли як на Схід так і на Захід.

Торгові шляхи стали важливим компонентом світ-системи Монгімперіі. Великим шовковим шляхом розпоряджалися Великі кагани і під їх заступництвом створювалися умови сприятливі для розвитку культурних і торговельних зносин. Впали бар'єри між державами і цивілізаціями, відкривався шлях потужним потоком товарів та ідей. Найпершою умовою розвитку міжнародної торгівлі було створення законодавчої бази та забезпечення безпеки. У Великій Ясі Чингіз-хана є 4 статті про міжнародні відносини, 2 статті про фінансову положенні і 2 безпосередньо про торгівлю. Мережа караван-сараїв і поштових станцій і пересування між ними забезпечувалося державною охороною. А. М. Жувейні повідомляє, що після 1206 р. на території Монг встановився мир і порядок, дороги стали безпечними, торговельна діяльність актівізіровалась2.

За Жувейні та інших джерел на караванному шляху між Каракурумом і Ханбалик щоденно пересувалися туди і назад 500 возів, кожна з 6-ма волами і повним вантажем. Асортимент товарів, що перевозяться туди і назад був дуже широким. Поряд з торгівлею йшов і обмін культурою між людьми і народами.

головна роль монгьской імперії у світовій історії полягала в тому, що монг замкнули ланцюг шляхів міжнародної торгівлі в єдиний сухопутний і морський комплекс. Вперше всі великі регіональні складові середньовічної світ-системи (Європа, Ісламський світ, Індія, Китай, Східна РФ, Середня Азія і Дашті-і Кипчак у складі Золотої Орди) виявилися інтегрованими в єдиний економічний простір - у монгьскую світ-систему.

73