Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практика Фінанси.docx
Скачиваний:
14
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
801.31 Кб
Скачать

10. Аналіз і менеджмент поточних активів

Суть оборотних активів та їх організація на підприємстві, класифікація і принципи організації оборотних коштів. Визначення товарно-матеріальних запасів. Відмінність між дебіторською і кредиторською заборгованістю.

Вміти визначати показники використання оборотних коштів, і шляхи прискорення їх обертання.

Розрахувати наступні завдання.

Завдання 1.

За допомогою фінансової звітності АТ “Україна” розрахувати оборот дебіторської заборгованості та середній період її інкасації.

Медичні вказівки.

Для розрахунку відповідних показників використовують річний баланс підприємства (форма 1) та “Звіт про фінансові результати та їх використання” ф. № 2. Розрахунки проводяться за допомогою наступних формул:

  1. Оборот дебіторської заборгованості

О (дз) =

  1. Період інкасації ДТ заборг. =

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Завдання 2.

  1. Поточний обсяг реалізації продукції підприємств А = 2000 од., ціна за одиницю – 50 грн. Змінні витрати на 1 продукції – 40 грн.

  2. Передбачається, що при послабленні умов розрахунків з покупцями обсяг реалізації зростає на 2000 одиниць, а ДТ заборгованість на 200000 грн. В середньому на сумнівні борги компанія резервує 10% виручки.

  3. Собівартість проданих товарів становить 80% від виручки, а вартість капіталу, залученого для фінансування – 12%.

Необхідно визначити, чи буде послаблення розрахункових умов вигідним для підприємства. Розв’язок полягає у визначенні співвідношення між виграшем та витратами, які передбачаються при зміні розрахункових умов щодо дебіторів.

Методичні вказівки.

  1. Знаходять межу покриття постійних витрат як різницю між ціною продажу та змінними витратами на 1 продукції.

  2. Надходження від додаткового товарообороту визначається множенням кількості одиниць продукції, що передбачається одержати додатково, на межу покриття (п.1).

  3. Визначається сума додаткового товарообороту (додаткова кількість продукції множиться на ціну реалізації).

  4. Витрати на додаткові сумнівні борги визначаються в розмірі 10% від суми додаткового товарообороту.

  5. Необхідність додаткових позик для компенсування Дт заборгованості оцінюється, множиться передбаченої суми її зростання на встановлені відсотки собівартості і залученого капіталу.

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Завдання 3.

Визначити завдання при більш жорстких умовах розрахунків:

  1. Дебіторська заборгованість зменшиться на 100000 грн.

  2. Обсяг замовлень зменшиться на 3000 одиниць.

  3. Інші умови лишаються такими ж, як у завданні 2.

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]