Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
SUDOVA_BUKhGALTERIYa.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
149.96 Кб
Скачать

Методичні вказівки та плани семінарських і практичних занять

Тема 1. Основні положення судової бухгалтерії та основи бухгалтерського обліку Семінарське заняття – 2 години.

І. РОЗГЛЯД ТЕОРЕТИЧНИХ ПИТАНЬ:

  1. Визначення понять: мета, предмет, метод, структура судової бухгалтерії, її завдання та зв’язок з іншими науками.

  2. Поняття господарського обліку, його види та їх характеристика.

  3. Предмет і метод бухгалтерського обліку.

  4. Використання елементів методу бухгалтерського обліку, їх загальна характеристика.

Для докладнішого розгляду зазначених питань пропонується підготувати реферат за однією із тем:

  1. Облікова політика організації та її юридична оцінка.

  2. Державне регулювання бухгалтерського обліку та фінансової звітності.

  3. Організація бухгалтерського обліку на підприємстві.

ІІ. ПЕРЕВІРКА ЗНАНЬ СТУДЕНТІВ У ФОРМІ ТЕСТУВАННЯ.

Методичні вказівки до вивчення питань теми

Судова бухгалтерія – це спеціальна комплексна дисципліна, що досліджує теоретичні та практичні питання використання спеціальних економічних і бухгалтерських знань в конкретних галузях юридичної практики. Судова бухгалтерія має своїм завданням вивчення деструктивних відхилень у господарській практиці, пов’язаних з економічними злочинами, господарськими правопорушеннями, недоліками в господарській діяльності.

Судова бухгалтерія є комплексною прикладною дисципліною, яка містить елементи економічних та юридичних галузей знань. Вона поділяється на загальну та особливу частини. В загальній частині розглядаються питання бухгалтерського, економічного та документального аналізу господарської діяльності. Особлива частина вивчає питання вдосконалення і порядку призначення та використання в процесі правочинної діяльності матеріалів інвентаризації, аудиту, фінансового моніторингу, документальної ревізії, судово-бухгалтерської експертизи та інших економічних експертиз.

Під об’єктами судової бухгалтерії розуміють матеріальні носії інформації економічного характеру, в яких відображаються як позитивні, так і негативні зміни економіки, бухгалтерського обліку та контролю, аналізу господарської діяльності.

Головними інструментами керування матеріальним виробництвом є господарський облік і контроль. Єдність системи обліку на підприємстві, в галузі, в державі забезпечується трьома нерозривно пов’язаними видами обліку: оперативно-технічним, статистичним та бухгалтерським.

Оперативний (оперативно-технічний) облік використовується для реєстрації окремих господарських операцій та процесів спостереження і контролю за ними з метою керівництва господарською діяльністю.

Статистичний облік вивчає та контролює масові суспільно-економічні й окремі типові господарські явища та процеси, застосовуючи для цього особливі наукові прийоми та способи.

Бухгалтерський облік являє собою систему безперервного, суцільного, документально обґрунтованого і взаємопов’язаного відображення господарських засобів, джерел їх формування та процесів, які узагальнені в грошовому виразі.

Суть предмета бухгалтерського обліку розкривається через його об’єкти, до яких належать активи, зобов’язання, власний капітал та господарські операції підприємства.

Метод бухгалтерського обліку – це сукупність способів і заходів, з допомогою яких господарська діяльність підприємств відображається в обліку. Метод містить такі складники: документація та інвентаризація, оцінка та калькуляція, рахунки бухгалтерського обліку та подвійний запис, баланс та звітність.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]