Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
SUDOVA_BUKhGALTERIYa.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
149.96 Кб
Скачать

Джерела, рекомендовані до заняття:

Нормативні акти

1.Закон України „ Про бухгалтерський облік та фінансову звітність” від 16 липня 1999 р №96-ХІV.

2.П(С)БУ 7 “Основні засоби ”, затверджене наказом Міністерства фінансів України від 27.04.99 р №92.

3.П(С)БУ 9 «Запаси» , затверджене наказом Мінфіну України № 246 від 20.10.1999 р.

Спеціальна література

Основна: 1,2, 7, 12, 14.

Додаткова: 3, 6, 13, 15.

Тема 5. Облік високоліквідних активів. Дані обліку при виявленні та розслідуванні розкрадань грошових коштів Семінарське заняття – 2 години.

І. РОЗГЛЯД ТЕОРЕТИЧНИХ ПИТАНЬ:

  1. Основні поняття з обліку касових операцій та інших коштів.

  2. Документування касових операцій.

  3. Види розкрадань (крадіжок) з каси.

  4. Порядок відкриття банками рахунків в національній та іноземній валюті.

  5. Форми розрахунків. Форми безготівкових розрахунків.

  6. Документування господарських операцій по рахунках в банках.

  7. Види розкрадань (крадіжок) в сфері банківських операцій.

  8. Дані обліку при доказі розкрадань, неповернення із-за кордону коштів в іноземній валюті.

Для докладнішого розгляду зазначених питань пропонується підготувати реферат за однією із тем:

1. Експертне дослідження операцій з іноземною та національною валютами в касах підприємства.

2. Експертне дослідження легалізації (відмивання) доходів через банківські та інші фінансово-кредитні установи.

ІІ. ПЕРЕВІРКА ЗНАНЬ СТУДЕНТІВ У ФОРМІ ТЕСТУВАННЯ.

Методичні вказівки до вивчення питань теми

До високоліквідних активів відносять грошові кошти в касі та на рахунках в банках. Порядок оформлення та обліку касових операцій в Ук­раїні здійснюється згідно з Порядком ведення касових опе­рацій у національній валюті в Україні (далі — Порядок), який затверджено Постановою Ради Національного банку України від 2 лютого 1995 р. № 21 у редакції від 13 жовтня 1997 р. № 334 (зареєстровано в Міністерстві юстиції Украї­ни 4 листопада 1997 р. за № 530). Відповідно до цього доку­мента підприємство може мати у своїй касі готівку в межах установлених норм. Готівка з каси підприємства має витрачатися строго за призначенням.

Надходження готівки та видача її з каси підприємства оформлюються прибутковими та видатковими касовими ор­дерами, які виписуються бухгалтерією. Разом з іншими рек­візитами в ордерах зазначається, на підставі яких розпоряд­чих документів їх складено.

Усі готівкові операції реєструються касиром у пронуме­рованій та прошнурованій касовій книзі, яка опечатана пе­чаткою. Кількість аркушів у касовій книзі завіряється підписами керівника підприємства та головного бухгалте­ра. Аркуші книги заповнюються в двох примірниках. Дру­гий примірник є касовим звітом. Він містить дані про зали­шок готівки на початок робочого дня, перелік всіх прибут­кових та видаткових операцій, залишок на кінець робочого дня. Звіт під розписку передається в бухгалтерію.

Згідно з наведеним вище Порядком ліміти залишку го­тівки в касі встановлюються для всіх підприємств, які ма­ють рахунки в установах банків і здійснюють касові операції з готівкою.

Готівкову виручку, одержану від реалізації товарів (робіт, послуг), та інші касові надходження підприємств може бути використано у необхідних розмірах для забезпечення госпо­дарських потреб, зокрема й на оплату праці та виплату диві­дендів. З цією метою підприємство має право послугуватися також готівкою, одержаною з кас банків. Згідно з п. 7 згада­ного Порядку видача готівки під звіт здійснюється з кас підприємства за умови повного звіту конкретної особи за ран­іше видані під звіт суми. Касові операції оформлюються доку­ментами, типові форми яких затверджені наказом Міністер­ства статистики України від 15 лютого 1996 р. № 51 і мають застосовуватися без змін на всіх підприємствах незалежно від їхньої відомчої підпорядкованості й форми власності.

Приймання готівки касою підприєм­ства здійснюється за прибутковими касовими ордерами, підписаними головним бухгалтером або особою, ним упов­новаженою. Факт приймання готівки засвідчується квитан­цією за підписами головного бухгалтера або особи, ним упов­новаженої, і касира, яка засвідчена печаткою касира або відбитком касового апарату.

Видача готівки з каси підприємств здійснюється за ви­датковими касовими ордерами або належно оформленими платіжними відомостями (видатковими документами).

У прибуткових і видаткових касових ордерах зазначаєть­ся підстава для їхнього складання і перелічуються додані до них документи.

Касові документи можуть бути вилучені у підприємства за постановою слідчих, судових органів, прокуратури, арбі­тражного суду, Державної контрольно-ревізійної служби і Державної податкової адміністрації.

Не частіше ніж один раз на квартал на кожному підпри­ємстві проводиться раптова ревізія каси з покупюрним пере­рахуванням усієї готівки і перевіркою інших наявних у касі цінностей.

Найпоширеніші способи розкрадання готівки з каси:

- розкрадання грошових коштів шляхом привласнення депонованих сум;

- розкрадання грошових коштів, призначених для заробітної плати, шляхом - підроблення розрахунково-платіжної відомості;

- розкрадання готівкових грошових коштів з каси шляхом підроблення авансового звіту по відрядженню;

- розкрадання грошових коштів шляхом часткового або повного їх не оприбуткування по касі підприємства.

Підприємства, орга­нізації та установи у процесі своєї діяльності мають розра­хункові відносини. Законодавством встановлено, що всі платежі здійснюються шляхом безготівкових розрахунків згідно з інструкцією № 7 «Про безготівкові розрахунки в гос­подарському обороті України» (далі — Інструкція), затвер­дженою Постановою Ради Національного банку України від 2 серпня 1996 р. № 204. Ця Інструкція розроблена згідно із Законом України «Про банки і банківську діяльність в Ук­раїні», іншими законодавчими актами України та норма­тивними актами Національного банку України.

Безготівкові розрахунки між підприємствами, організа­ціями та установами всіх форм власності, банками та їхніми установами, підприємцями без статусу юридичної особи здійснюються в національній валюті України через банк шляхом перерахування коштів з рахунку платника на ра­хунок одержувача коштів. Форми розрахунків обумовлю­ються сторонами під час підписання договору.

Існують такі форми розрахунків:

1) платіжні доручення;

2) платіжні вимоги-доручення;

3)чеки;

4)акредитиви;

5) векселі;

6) зарахування взаємозаборгованості;

7) акцептна форма розрахунків.

Способи розкрадання грошових коштів з рахунків в банках:

- не пов’язані з виконанням підробних записів в банківських документах;

- пов’язані з підробкою в банківських документах.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]