Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Blinova_1.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
1.17 Mб
Скачать

4.2. Застосування шрифтів у виданнях різних видів

Вибір гарнітури для конкретного видання, текстів, заголовків, інших елементів - складне завдання. Основою вибору є дві основні властивості шрифту: малюнок із його стильовими особливостями і зручність читання, які мають пряме відношення як до постійних характеристик видання, так і до показників оформлення.

Малюнок шрифту відображає загальні особливості графіки писемності і тенденції мистецтва того часу, коли гарнітуру було створено. З часом, під впливом наступних епох і тенденцій мистецтва, модних течій, гарнітури дещо змінювалися, але все одно зберегли свої особливості.

Між стильовими особливостями шрифтів і змістом твору, часом його створення виникає зв'язок. Звичайно, малюнок шрифту не може повною мірою відобразити особливості змісту або стиль літературного твору, але сприйняття тексту поліпшується, якщо гарнітура відповідає змістовому наповненню.

Існують шрифти, якими можна складати видання будь-якого змісту. До них належать універсальні й ємні гарнітури, пристосовані для тривалого читання. Це - антикви простого, строгого, й водночас стрункого, красивого малюнка, приміром, Literaturnaya, Times, Arial, Pragmatica. Інші гарнітури створювалися спеціально для конкретних видань, приміром, Schoolbook - для підручників, Journal - журнальних матеріалів, але вони широко застосовуються і у виданнях будь-якого виду (дитячих, науково-популярних, довідкових) завдяки своїм властивостям - зручність читання і технологічна невимогливість. Для них характерна майже повна відсутність контрасту між основними і сполучними штрихами літери, зручне для читання широке вічко. Більш декоративні гарнітури Academy, Lazursky, Bannikovskaja, Palatino мають обмежене застосування для основного тексту.

Найбільшою мірою зміст та гарнітура шрифту мають співвідноситися у художній літературі. Саме тому для художніх творів може бути обрана будь-яка гарнітура, але в основному тексті вона повинна добре читатися і не відволікати від сприйняття змісту.

Чудово пристосована для довгих текстів гарнітура Garamond, але дрібні кеглі цієї гарнітури (менше 8 п.) виворіткою білими чи літе- рами яскравих кольорів. Для виділень виворіткою найкраще підходять рубані гарнітури, але не звужені. Взагалі застосування яскравих підкладок для оформлення додаткових і довідкових текстів є сильним підсилювальним засобом лише для коротких текстів, складених великим кеглем напівжирним.

У віршованих творах довжина рядка невелика, тому зручність читання поступається у значенні малюнку, вибір гарнітур дуже широкий. При цьому існує можливість вибирати менші кеглі.

Для невеликих за обсягом текстів можна відступити від канонів і застосувати неприйнятні для основного тексту гарнітури. Приміром, гарнітури Souvenir з округленими контурами і овальні Benguiat з чіткими засічками здатні здивувати і порадувати око. «Тонкостінні» Kornelia чи Korinna, в яких накреслення літер, прийняті для рукописного листа, поєднуються з традиційно-друкованими, цілком підходять для вишуканої записки, цікавоговрізу, але не для основного тексту книги чи журналу.

Для серйозного наукового тексту підходять світлі гарнітури із засічками, приміром, Literatumaya чи Antiqua. Вони прості, чіткі, але одночасно мають стрункий і красивий малюнок, легко читаються, є універсальними й водночас стають фірмовим знаком. Набраний ними текст не втомлює темнотою, на відміну, наприклад, від шрифтів типу Bodoni. Гарнітури Garamond і Kudriashov також виглядають стримано, не відволікають увагу від тексту. Так, Kudriashov складається з відносно великих символів і маленьких проміжків між ними, тому може складатися меншим кеглем при повному збереженні зручності читання. Наукові твори, написані у попередні століття, які видаються в наш час як пам'ятки минулого, мають бути складені гарнітурами зі стильовими особливостями конкретної історичної епохи.

Науково-популярна і навчальна література за змістом в цілому не потребує певних стильових особливостей шрифту. Найважливішою є зручність читання. Малюнок шрифту обирають простий, який не відволікає від процесу читання, тобто гарнітури рівномірної насиченості, з великим вічком, підкреслено чіткі, приміром, Schoolbook. Гарнітури з рельєфними виносними елементами будуть заважати сприйняттю змісту.

Складні медичні або технічні видання мають друкуватися звичайними, давно відомими шрифтами. Це пов'язано з тим, що в

них зустрічаються формули, спеціальні знаки, які можуть бути відсутні в гарнітурі, обраній для основного тексту. Найпридатнішою є гарнітура Times, як найпоширеніша і найбільшою мірою опрацьована в спеціальних символах.

Для політичних, агітаційних видань обирають нейтральні гарнітури із засічками, приміром, Literaturnaya, Times, Baltica.

У довідкових і рекламних виданнях важливе значення при виборі шрифту відіграє імідж підприємства або предмет (об'єкт) змісту. Сучасним розважальним, діловим організаціям найбільш пасуватимуть шрифти у стилі модерн із сильно стилізованим характером: вільним, динамічним, незграбним чи округлим. Для видань традиційного характеру чи інтелектуальної спрямованості більше підійде шрифт епохи бароко чи класицизму в поєднанні з символами, подібними до старих дворянських гербів. Так, для реклами мексиканського ресторану підійде Bermuda, комп'ютерної фірми - OCRA Alternate.

У виданнях великого обсягу, наприклад, монографіях або енциклопедіях, важливою вимогою є економічність шрифту. Не так принципово, щоб шрифт був класичний або стильний, він повинен мати велике вічко малих літер, що дасть змогу вживати його в меншому кеглі. А це - економія місця і, відповідно, зменшення вартості виготовлення видання. Чим вище цінність тексту (наприклад, у культурному значенні), тим менш важливою стає вимога економічності.

У дорогих подарункових виданнях зручність читання не настільки важлива, оскільки вони призначені для перегляду, а не суцільного читання. Ефектного оформлення потребують вступи в художніх альбомах. Відповідно, при аналізі конкретного видання з погляду зручності читання, насамперед, треба визначити призначення і потрібний термін служби видання.

Образотворчі, багатоілюстровані видання з мистецтва потребують особливо ретельної роботи зі шрифтами. Гармонійне поєднання на сторінці чи розвороті тексту та зображення - ознака гарно оформленого видання. Малюнки та шрифт можуть збігатися за графічними характеристиками, складати з шрифтом єдину нерозривну цілісність, або ж вибирається нейтральна гарнітура. Штриховий малюнок пером побудований за однаковим графічним принципом зі шрифтом: для них характерно чергування чорних лінійних елементів та проміжків. В одних гарнітурах основні

штрихи контрастно протиставлені сполучним (це гарнітури нового стилю - Baskerville, Bodoni), в інших це протиставлення виражено слабкіше (старий стиль - Garamond, Caslon, Old Style), в інших взагалі відсутнє (брускові, рубані гарнітури Schoolbook, Baltica, Traktir, Helvetica, Futura). Контрастне протиставлення основних та сполучних штрихів створює враження яскравості, святковості, тому більше підходить до штрихових зображень. Неконтрастні гарнітури роблять шпальту сірою, однорідною, гарно поєднуються з тоновими зображеннями або блідими штриховими. В цілому, чим малюнок яскравіший, барвистіший за тоновими співвідношеннями, тим ближче до нього контрастні гарнітури. У монотонному зображенні яскрава гарнітура може знівелювати значення малюнка. Але подекуди необхідно добирати гарнітуру за принципом протиставлення, тобто контрастному чорно-білому малюнку протиставляється рівний, неконтрастний шрифт чи навпаки.

Для складання тексту реферативних, наукових, виробничо-практичних журналів використовують шрифти однієї-двох гарнітур із широким асортиментом накреслень вічка.

Особливої уваги до проблеми зручності читання потребують видання для дітей, юнацтва й літніх осіб, людей з послабленим зором. Така людина просто не зможе прочитати незручний для читання текст. У виданнях для дітей до 5 років основний текст та виокремлення можуть бути або однієї гарнітури, або двох (включаючи зміну накреслення), а від 6 до 18 років - не більше чотирьох гарнітур або накреслень вічка (крім заголовків). Але в дитячих виданнях, крім технічних характеристик, дотримуються санітарно-гігієнічних норм, встановлених ДСТУ 29.6-2000 для кожної вікової групи дітей. Видання, залежно від вікової категорії читачів, поділяються на чотири групи: до 5 років, від 6 до 10, від 11 до 14, від 15 до 18. Декоративні, графічні чи мальовані гарнітури у виданнях для дітей до 5 років мають бути великого розміру - не менше 16 п., до 10 років - не менше 14 п., причому для поліпшення сприйняття бажано збільшувати інтерліньяж не менше ніж на 6 п. Основний текст на кольоровому фоні або на кольорових ілюстраціях У виданнях для дітей до 5 років має бути відтворений шрифтом рубаної гарнітури світлого широкого прямого накреслення кеглем не менше 20 п.. ємністю не більше 5 знаків зі збільшенням інтерліньяжу не менше 4 п., для дітей віком від 6 до 10 років - не менше 16 п. місткістю не більше 6,4 знаку зі збільшенням інтерліньяжу не менше 4 п., віком від 11 до 14 років - кеглем не менше 12 п. Естетика дизайну в книгах для дітей не повинна бути занадто агресивною, а представники старших поколінь виявляють консерватизм у смаках, що дизайнер має враховувати.

Деякі видання потребують складного оформлення тексту. Але використання великої кількості гарнітур може дезорієнтувати читача. Тому застосовують шрифти, які одночасно існують як у варіанті з засічками, так і без них, наприклад, Century і Century Gothic. З ними можна вдало експериментувати, оскільки навіть при кількох варіантах оформлення єдиний стиль по всьому тексту створює набагато приємніше враження, ніж скупчення найкрасивіших гарнітур.

Для складання тексту одного номера газети ГСТУ 29.3-2000 рекомендує застосовувати шрифти не менше двох гарнітур. При цьому обсяг тексту, складеного шрифтами рубаних гарнітур, має становити не більше 50 % усього обсягу тексту газети, а обсяг тексту з похилим або курсивним накресленням вічка шрифту - не більше 1000 знаків на одній сторінці. У сучасних газетах для текстових матеріалів використовуються 14 шрифти, порівняно із титульними - до 15 шрифтів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]